Kuluttaja

Tähtien keikoille halajavan täytyy olla nopea

RAISA KORKKI

Kun maailmanluokan tähti eksyy Suomeen esiintymään, fanin pitää toimia nopeasti. Lippupalvelun toimitusjohtaja Harri Kaasinen ennustaa, että esimerkiksi ensi viikon maanantaina myyntiin tulevat liput Iron Maidenin konserttiin loppuvat tunneissa.

Tänään maanantaina ryhdytään myymään lippuja jalkapallon MM-karsintaotteluun, jossa ovat vastakkain Suomi ja Hollanti. Myös niiden uskotaan menevän nopeasti. Itse tapahtumat ovat ensi kesänä Helsingissä.

Mitä fanin sitten pitäisi tehdä saadakseen liput suosittuun konserttiin tai otteluun? Vaihtoehtoja on kolme.

Lippupalveluun voi soittaa. Liput voivat kuitenkin loppua jonotusmusiikkia kunnellessa.

Lippuja saa ostaa myös netin kautta. Yleensä nettipalvelu toimii jouhevasti, mutta ruuhka-aikoina tie voi tyssätä. Jos liian moni yrittää päästä tekemään ostoksia yhtä aikaa, palvelu päästää sisään vain osan asiakkaista. Muut joutuvat jäämään jonoon.

Kolmas vaihtoehto on rynnistää heti aamutuimaan Lippupalvelun lippukauppaan, joita on esimerkiksi kauppakeskuksissa. Tässä lajissa pärjää se, jolla on nopeat jalat ja terävät kyynärpäät sekä aikaa jonottaa. Hitaampi jää auttamattomasti pääjoukosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Netti ja puhelin kasvattavat koko ajan suosiotaan lipunmyyntikanavina. Kuitenkin moni haluaa yhä hankkia tikettinsä perinteisesti - jonottamalla.

Jonottajaa suositaan

Harri Kaasinen paljastaa, että Lippupalvelu suosii hieman niitä, jotka lähtevät jonottamaan lippukauppaan.

- Kaikilla ei ole mahdollisuutta soittaa eikä käyttää nettiä. Haluamme myös suosia jonkin verran sitä tapaa, jolla liput on perinteisesti hankittu. Jos joku jonottaa, hänen tulisi saada lippu.

Avittaakseen jonossa seisovia Lippupalvelu voi rajoittaa sitä, miten moni pääsee läpi puhelin- ja nettipalveluissa.

Esimerkiksi Turussa on 11 lippukauppaa. Kaasinen kertoo, että tositilanteessa kannattaa valita niistä uusin. Sillä tavoin voi välttää pahimman ruuhkan ja jonotuksen.

- Lippukaupoissa, netissä ja puhelinpalvelussa myydään samaa reaaliaikaista tietokantaa. Mistä tahansa lippunsa ostaakin, kaikki jäljellä olevat paikat ovat saatavilla, hän painottaa.

Kaasinen kertoo, että viime vuosien lipunmyyntiennätys kuuluu Bruce Springsteenille . Suomessa ja Ruotsissa myytiin artistin keikoille yhteensä 200 000 lippua alle seitsemässä tunnissa. Robbie Williamsin kaksi konserttia Helsingin Areenassa varattiin loppuun tunnissa.

- Teoriassa pystyisimme myymään Areenan loppuun 17 minuutissa. Se on noin 11 000-12 000 lippua.

Lippupalvelu on Suomen suurin pääsylippujen myyjä 80 prosentin markkinaosuudellaan.

Suosituimmissa ostorajoitukset

Osa lipuista varataan yhteistyökumppaneille ja artistien vieraille. Kaasisen mukaan kyse on pienistä määristä. Esimerkiksi Bruce Springsteenin konsertteihin myytiin Suomessa yhteensä lähes 40 000 lippua. Näistä vähän yli tuhat meni yhteistyökumppaneille.

- Muuten yritykset ja kuluttajat ovat samalla viivalla.

Maailmanluokan esiintyjiä Suomeen tuovan Welldonen toimitusjohtaja Risto Juvonen kertoo, että yrityksien ostoja rajoitetaan esimerkiksi keikkakohtaisilla ostorajoituksilla.

- Jos on oletettavaa, että tapahtuma myydään loppuun, rajoitamme myyntiä. Muuten firmat voisivat ostaa kerralla satoja lippuja, Juvonen kertoo.

Esimerkiksi Iron Maidenin konserttiin voi hankkia kerralla vain viisi lippua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy