Lukemisto

Pelastakaa
meidät
Hajuhemmoilta

Joko teidän kodissanne tiedetään mitä ovat Vaippavahinko-Valma , Hapanmaito-Maija ja Hammasmätä-Heikki ? Vihjeeksi annan tiedon, että he ovat Kainalohiki-Kassun , Yrjö-Reetan ja Prutku-Peran kavereita.

Eikö välähdä? Sitten perheessänne ei ole kouluikäisiä. Liki jokaisessa lapsiperheessä on viime viikkoina tutustuttu tähän uuteen trendi-ilmiöön. Pienokaisten laatimaan erittäin välttämättömien tavaroiden ostoslistaan on nimittäin lisätty näiden pienten muoviolioiden nimi. Nyt on pakko saada Smell Freakseja .

Nämä muovinpalaset ovat tunkeutuneet jokapäiväisiin leikkeihin. Siinä missä äidit vaihtoivat ennen kiiltokuvia, muksut vaihtavat hajuhemmojaan. Kuten edellistenkin muotilelujen putkahdettua, emme me vanhemmat heti tajunneet, mistä oikein on kysymys. Tämä olioiden armada on jaettu neljään eri alalahkoon: stailareihin, rasviksiin, kummajaisiin ja dilleihin. Kaikkia niitä yhdistää olioista puristamalla tuleva haju. Siitä nimikin.

Ja ikään kuin haju ei riittäisi. Perusteellisempi tutustuminen toi myös lisäryppyjä otsalle. Isorintainen, nännit sojossa oleva olio oli saanut nimekseen Keltaruusu-Roosa . Krapulaista sikaa nimitetään Röhkö-Roopeksi . Tästä ilosta pääsee maksamaan kaksi euroa paketilta. Kussakin paketissa on kaksi hemmoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei voi kuin ihmetellä. Mistä kaatopaikkakaasuista tällaiset ideat oikein pulppuavat? Kuka ihme keksii työkseen moisia älyttömyyksiä. Ja miksi me aikuiset annamme näiden trendijuttujen jyrätä pikkulasten keskuudessa? Ilmiö kukkii aikansa ja hemmot jäävät unholaan, mutta seuraava pakkotavara odottaa jo tulemistaan. Varsinaiset turhuuden markkinat.

Syy on tietenkin raha. Lasten lelumaailma on ehtymätön kultakaivos. Hemmotkin näyttävät myyvän kuin siima. Pienen tilpehöörän lelubisnes on lisäksi aivan oma kenttänsä. Vanhemmat ja isovanhemmat ostavat yleensä isommat muotilelut, tätä pikkukrääsää lapset ostavat myös omilla viikkorahoillaan.

Kyyninen voisi jopa epäillä markkinoijan osaavan valita lanseerausajankohdan erittäin taidokkaasti. Syksy ja koulun alkaminen on oiva ajoitus. Jos vielä jaksaa odottaa sen ajan, että hyppynarukausi loppuu ja kesän juoksut on juostu, on ostoskansa otollisimmillaan.

Äiti vain ei meinaa ymmärtää, miksi "niitä on pakko saada". Sukkamehu-Mertsikin tajuaa nopeammin. Käännytys on yhä käynnissä.