Matkailu

Haikon kartano tarjoaa
kartanoromantiikkaa,
elämyksiä ja aktiviteetteja

TS/Liisa Simola<br />Haikon kartano mainitaan ensimmäisen kerran aikakirjoissa jo vuonna 1362.
TS/Liisa Simola
Haikon kartano mainitaan ensimmäisen kerran aikakirjoissa jo vuonna 1362.

LIISA SIMOLA

Haikon kartano on kiehtova yhdistelmä kartanoromantiikkaa ja ylellisiä kylpyläpalveluita. Se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet rentoutumis- ja hemmotelulomaan tämänpäivän kiireiselle ihmiselle.

Vain päivänkin kestävä kylpylälomanen Haikon kartanosssa antaa voimia. Yhden päivän aikana ehtii nauttia kylpylän japanilaisesta Yorokobi-altaasta, käydä saunasssa ja höyryhuoneessa, pulahtaa porealtaaseen, lämmitellä itseään 38-asteisessa Furo-altaassa tai kokeilla 12-asteista viileätä vesiallasta, johon kastautuessa pintaverenkiertoon saa puhtia.

Tämän jälkeen voi sitten keskittyä itsensä hemmoteluun ja kokeilla vaikkapa intialaista päähierontaa ja Shindo-varvashoitoa. Nautinnon täydentää ruokailu kartanon ylellisellisessä ruokasalissa.

Päivän aikana voi perehtyä myös kartanon historiaan, tutustua kartanon mailla olevaan Edelfeltin ateljeemuseoon ja taiteilijan maalauspaikkoihin.

Haikon kartanosta on vain kuuden kilometrin matka viehättävään Porvoon Wanhaan kaupunkiin, joten kotimatkalla kannattaa käväistä vielä Runebergin kotimuseossa ja Edelfelt-Vallgren museossa. Wanha kaupunki idyllisine katuineen ja kujineen, kahviloineen ja putiikkeineen on ehdottomasti kävelyretken arvoinen. Wanhassa kaupungissa sijaitsee myös tuomiokirkko, yksi Porvoon suosituimmista nähtävyyksistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päivän kestävä virkistys- ja hemmoteluloma Haikon kartanossa saa hotellivieraan toivomaan, että päivä jatkuisi ja jatkuisi. Mutta ainahan voi kotona leikkiä, että kylpyamme on uima-allas, kuvitella kotoinen köökki kartanon ruokasaliksi ja pyytää omaa tai vierasta miestä hoitamaan hieronnan.

Värikäs historia

Haikon kartano avasi ovensa asiakkaille vuonna 1966 Suomen ensimmäisenä kartanohotellina. Kartanolla on kuitenkin takanaan pitkä ja värikäs historia.

Ensimmäisen kerran se mainitaan aikakirjoissa jo vuonna 1362, jolloin kartano tiloineen oli domikaanisen munkkiveljeskunnan omistuksessa.

Vuonna 1451 kartano myytiin Jöns Olavinpojalle , joka työskenteli linnanvoutina Viipurissa.

Seuraavat 400 vuotta kartano oli Stenbockin suvun hallussa. Tosin sukunimet vaihtuivat, koska kartano periytyi usein tyttärille. Wallenien veljien omistuksessa kartano oli vuosina 1853-1871. Heidän sisarpuolensa Aurora Karamzin oli paitsi tunnettu seurapiirikaunotar myös hyväntekijä, joka perusti mm. Helsingin Diakonissalaitoksen.

Vuonna l871 kartano myytiin kenraali Sebastian von Etterille , joka palveli Aleksanteri II armeijassa. von Etterin aikana kartanossa elettiin loiston ja eleganssin aikoja. Jos kartanon seinät osaisivat puhua, ne paljastaisivat varmasti yhden jos toisenkin merkkihenkilön salaisuudet.

Vieraina oli mm. Venäjän keisarisuvun jäseniä, Mannerheim , Runeberg ja Edefelt, joka ihastui Haikon merellisiin maisemiin ja rakennutti kartanon läheisyyteen pienen kesäateljeen. Taiteilija palasi joka kesä Pariisista Haikkoon, jossa hän maalasi monet merkittävät työnsä.

"Kutsukaa palokunta"

Myös Venäjän vallankumous vaikutti kartanon elämään. Suuriruhtinas Kiril Vladimirovits (tsaari Aleksanteri II:n pojanpoika) pakeni vallankumousta ja perhe asettui asumaan kartanon tiloihin. Heille syntyi Porvoossa poikalapsi, Vladimir , josta tuli myöhemmin ympäri maailmaa hajonneen Romanov -perheen päämies.

Kartanon historiaan liittyy myös dramatiikkaa. Rakennus poltettiin vuosien varrella viidesti. Ensimmäisen kerran kartanon poltti Tanskan laivasto vuonna 1508 ja saman "tihutyön" tekivät venäläiset peräti kolme kertaa, muun muassa 1700-luvulla Ison Vihan pyörteissä. Viimeksi kartanon poltti juopottelun takia erotettu tallirenki vuonna 1911.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kartanon valtiatar Emelie von Etter oli tulipalon tuhotessa kotiaan viettämässä lomaa Ranskan Rivieralla, jonne hän vastaanotti sähkösanoman: "Talo palaa. Stop." Vastaussähke kuului: "Kutsukaa palokunta. Stop."

Vuonna 1965 Satu ja Leo Vuoristo ostivat von Etterin perheen jälkelaisiltä pahasti rapistuneen kartanon, joka avattiin seuraavana vuonna Suomen ensimmäisenä kartanohotellina mittavien kunnostöiden jälkeen.

Kauppaneuvos Satu Tiivola (entinen Vuoristo) on sisustanut ja kerännyt antiikkihuonekaluja, tauluja sekä koriste-ja taide-esineitä eri puolilta Suomea ja luonut kartanoon 1870-luvun tunnelman ja romantiikan.

Haikon kartanossa elämästä ei ole vielä kadonnut satu eikä romantiikka. Niinpä yli 3 000 pariskuntaa on valinnut Haikon kartanon häävastaanottonsa ja hääyönsä viettopaikaksi.

Lisätietoja osoitteesta www.haikko.fi

TS/Liisa Simola<br />Keittiömestari Jari Uotila osallistuu asiakkaan hemmotteluun omalla ammattitaidollaan.
TS/Liisa Simola
Keittiömestari Jari Uotila osallistuu asiakkaan hemmotteluun omalla ammattitaidollaan.