Extra

Ruusuristiläisyys on henkistä opiskelua

Amorc eli Ruusuristin veljeskunta on hakenut jäseniä lehti-ilmoituksilla muun muassa Turun Sanomissa ja Hesarissa. Ennen ei varmaan haettu jäseniä lehti-ilmoituksella, ruusuristiläinen Lea Sirén?

- Ei todellakaan! Ruusuristiläisyys elää kuitenkin tässä ajassa ja toimii sen ehdoilla. Ilmoitusten tarkoitus on kertoa olemassaolostamme. Emme tee minkäänlaista "käännytystyötä". Jäseneksi pääsee kuka tahansa, mutta jäsenenä pysyvät vain sellaiset, jotka kokevat tämän polun omakseen ja ovat innostuneita vuosikausia jatkuvasta opiskelusta.

Millaisia haasteita nykypäivä asettaa tällaiselle vanhalle järjestölle?

- Haasteet tulevat lähinnä valtavasta tarjonnasta. Yli 20 vuotta mukana olleena vertaisin tilannetta tiilitalon rakentamiseen. Opetus etenee asteittain alhaalta ylöspäin tiili kerrallaan eikä milloinkaan luvata nopeaa edistymistä jollakin viikonloppukurssilla.

Mitä ihmiset hakevat ruusuristiläisyydestä?

- Veljeskuntamme tarjoaa muun muassa ajattelutavan, ettei tarvitse etsiä jotain itsensä ulkopuolelta vaan omasta itsestään. Ajattelu pohjautuu siihen, että jokaisessa on "jumalallinen kipinä", joka on löydettävissä ja jota kautta voidaan saavuttaa ymmärrys, kenties jopa viisaus ja syvä sisäinen rauha.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pidättekö te ihan perinteisiä kokouksia?

- Helsingissä ja Tampereen seudulla pidetään jäsenten kokoontumiset kerran kuukaudessa sekä kesäisin ns. kesäkokous. Kokoontumisiin kuuluu esitelmä ja keskustelua.

Ruusuristin veljeskunta oli aikanaan salaseura. Vieläkö katsotte itsenne sellaiseksi?

- Salaseurahan se oli siksi, että se kritisoi milloin valtiota, milloin katolista kirkkoa ja sen oli syytä varoa näitä.  Nyt jäseneksi pääsee niin halutessaan. Jäsenyys on kuitenkin yksityisasia ja siihen samaan yksityisyyteen kuuluvat myös opintokirjeet. Emme halua niitä julkisuuteen kahdesta syystä. Ensinnäkin jonkin "tiilenpalan" lukeminen ei anna mitään lukijalle ja saattaa jopa johtaa väärinkäsityksiin. Opiskelemiimme asioihin ei suuri yleisö ole kiinnostunut vaan suhtautuu niihin jopa kielteisesti emmekä halua tätä julkisuutta.

Luitko jo nämä?