Extra

Extrakeittiö: Venäläinen keittiö suosii rehellistä ruokaa

TS/Loueniva<br />Hannele Eerola-Jämsén käy mielellään torilla, jossa on runsas vihannestarjonta. Tässä hän esittelee marinoituja valkosipuleita lisukkeineen ja tuoreita retiisejä.
TS/Loueniva
Hannele Eerola-Jämsén käy mielellään torilla, jossa on runsas vihannestarjonta. Tässä hän esittelee marinoituja valkosipuleita lisukkeineen ja tuoreita retiisejä.

Suomen Pietarin pääkonsulaattia emännöi todellinen ruoan tuntija. Pääkonsuli Kauko Jämsénin puoliso Hannele Eerola-Jämsén on koulutukseltaan kotitalousopettaja, mistä hänellä on ollut suurta hyötyä edustustyössään. Pääkonsulaatin vieraspöydät houkuttelevat, ei ainoastaan ruokansa puolesta vaan myös kattauksen vuoksi. Eerola-Jämsén korostaa, että kattaus antaa raamit koko tilaisuudelle.

- Eikä kattauksessa tarvitse olla vain kukkia, vaan pöytää voivat koristaa valot, metalliverkko, lasikivet tai jopa päreet. Kattauksessa mielikuvituksella ei ole muita rajoja kuin tilaisuuden luonne.

Eerola-Jämsén on perehtynyt venäläiseen keittiöön 1990-luvun alusta ensiksi miehensä silloisessa asemapaikassaan Moskovassa ja vuoden 2001 toukokuusta Pietarissa.

- Venäläinen keittiö suosii rehellistä ruokaa ja ruokailu kestää pitkään. On zakuskat eli alkupalat, keitot, pääruoka ja jälkiruoka. Alkuperäisesti myös teepöytä hilloineen on kuulunut asiaan. Ruokapöydässä viivytään tuntikausia. Ortodoksinen kirkko on mielestäni säilyttänyt ruokaperinteen hyvin. Tämän koin esimerkiksi metropoliitta Vladimirin syntymäpäivillä, jossa syötiin kauan ja hartaasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän puhuu mielellään slaavilaisesta keittiöstä, johon kuuluu muiden muassa runsas ja mausteinen gruusilainen ruoka. Slaavilaisella ja suomalaisella keittiöllä on hänestä yhtäläisyyksiä. Hänellä on Oriveden Eräjärvellä oma juhlapalveluyritys ja hän on havainnut slaavilaisia pitoja järjestäessään, että ne ovat suomalaisten mieleen.

- Venäläiset käyttävät ilahduttavan paljon kasviksia, vaikka keittiö muuten onkin raskaampi kuin suomalainen. Rasvaa käytetään ruoanlaitossa enemmän kuin meillä ja myös jälkiruoat ovat monesti hyvin sokerisia.

Konditoriapuoli on kehittynyt viime vuosina ilahduttavasti ja sortimentti on laaja.

- Täällä on ihania pieniä laatikoita, joissa on lajitelma konditoria-tuotteita. Niitä voi viedä lahjaksikin. Leivonnaisten kuorrutukseen ei enää käytetä runsaasti voita. Kevyitä vaihtoehtoja on tarjolla. Oma suosikkini on omenapiirakka, jossa on runsaasti omenaa.

Myös leipävalikoima on kehittynyt ja valikoimassa näkyy esimerkiksi saksalaisvaikutus.

Leivän kanssa voi tarjoilla esimerkiksi terveellistä munakoisokaviaaria. Eerola-Jämsénin mukaan venäläiset ovat hyvin ennakkoluulottomia.

- Aiempana K-instituutin kouluttajana tiedän, että Suomessa pyritään siihen, ettei tavarantoimittajia ole liikaa, mutta täällä on mielettömän laajat valikoimat.

Yhtä asiaa hän harmittelee. Nykyään tasokkaissa ravintoloissakin tuodaan teen tilaajille teepussi pöytään, kun ennen Venäjällä sai hyvää, haudutettua teetä.

Kotioloissa perusruokaa

Edustustyö ottaa oman aikansa, vaikka se Eerola-Jämsénin mukaan on vain murto-osa, mutta näkyvintä hänen puolisonsa työstä. Kahden pienen lapsen äitinä ja yrittäjänä ei Eerola-Jämsénille juuri vapaa-aikaa jää. Kotioloissa syödään perusruokaa. 7-vuotias esikoistytär Jasmin pitää graavista lohesta.

- Käyn mielelläni torilla, mistä ostan etupäässä kasviksia ja hedelmiä. Sieltä hankin myös näitä marinoituja valkosipuleita ja "suolaheiniä". Myös päivän pari marinadissa olleet kurkut ovat maukkaita ja niitä on juuri nyt tarjolla runsaasti.

TS-Extran lukijoille valmistettiin helpot, kevyet kesäruoat.

- Tässä ei nyt ole kyse mistään kokonaisesta ateriasta, vaan maukkaista pikkuruoista, joihin tarvikkeita saa helposti myös Suomesta. Julien on yksinkertainen, maistuva alkuruoka. Jos siihen ei ole pieniä uuniastioita, sen voi valmistaa isommassa astiassa. Punajuurta käytetään perinteisesti borssikeitossa, mutta nyt olen valmistanut siitä sosekeittoa. Jälkiruoaksi voi tarjota valkosuklaakirsikoita. Ja kaiken päälle kaunis kattaus, joka siivittää makuja ja luo tunnelmaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eija Loueniva

TS/Loueniva<br />Tällaista kaunista kukka-asetelmaa voi käyttää myös ruokapöydässä. Komeassa vaasissa on sipulinkukkia.
TS/Loueniva
Tällaista kaunista kukka-asetelmaa voi käyttää myös ruokapöydässä. Komeassa vaasissa on sipulinkukkia.
TS/Loueniva<br />Sienijulienne (vas) ja punajuurisosekeitto ovat kevyitä kesäruokia. Pöytää voi koristella vaikkapa punajuuren lehdillä.
TS/Loueniva
Sienijulienne (vas) ja punajuurisosekeitto ovat kevyitä kesäruokia. Pöytää voi koristella vaikkapa punajuuren lehdillä.