Extra

Miten pois valkosipulin haju?

TS/Jyrki Valkama<br />Valkosipulin hajua voi <p>peittää esimerkiksi <p>pureskelemalla persiljaa.
TS/Jyrki Valkama
Valkosipulin hajua voi

peittää esimerkiksi

pureskelemalla persiljaa.

Moi Aimo! Olen harras valkosipulin ystävä ja syön sitä kohtuullisesti aamuaterian yhteydessä. Vaimoni, joka ei sitä syö, minua siitä sättii, samoin muut ihmiset. Jos käyn esimerkiksi kaupassa tai missä tahansa, saan kuulla, että "tuo haisee, hyi". Anna sinä viisas Aimo vinkkejä, millä konstilla saisi hajut hajoitetuksi, ettei tarvitsisi luopua hyvästä terveyspommista.

Kiitos tiedosta

Valkosipuli todellakin haisee - tai sen tosi ystävien mielestä tietysti tuoksuu. Haju johtuu valkosipulin sisältämistä rikkipitoisista aminohapoista, etenkin herkästi haihtuvasta alliiniöljystä, joka kulkeutuu veren mukana keuhkoihin ja hajoaa happi-ilman vaikutuksesta pahanhajuiseksi.

Valkosipulin hajun torjunnassa voi kokeilla moniakin keinoja. Jos syö valkosipuliaterian jälkeen raikkaan omenan, haju ainakin hälvenee ellei häviä kokonaan. Hajua voi peittää myös pureskelemalla esimerkiksi persiljaa, minttuja, kirveliä, timjamia, kahvinpapuja tai korianterin siemeniä. Tai jos nauttii valkosipulia kapseleina, ne liukenevat vasta ohutsuolessa, jolloin valkosipulin haju ei pääse hengitysilmaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta jos runsaan valkosipulin nautiskelun vuoksi ei saa hajua häviämään millään, voi toki lohduttautua ainakin kesällä sillä, että pysyvätpä vaimon ja naapurien lisäksi myös hyttyset, kärpäset ja paarmat loitolla.

Valkosipulin nauttimista ei hajun takia kannata lopettaa, sillä sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Valkosipulin sanotaan ehkäisevän mm. nuhaflunssaa ja syöpää, alentavan verenpainetta, vähentävän huonoa kolesterolia ja kohottavan jopa potenssia. Jos ei valkosipulin syöjää kohtaakaan täydellinen onni, niin ainakin kohtuullinen terveys.

Voiko kukkia kastella merivedellä?

Minulla on kesäpaikka saaressa Turun saaristossa. Meitä on varmaan monia, joita kiinnostaa, voiko kukkasia kastella merivedellä? En ole saanut tarkkaa tietoa lehdistä enkä kirjoista. Voisitko sinä selvittää asian.

Noutoveden varassa elävä

Kyllä kukkia ja muitakin kasveja tulisi ensisijaisesti kastella ns. makealla vedellä, toisin sanoen kaivovedellä tai sadevedellä, mutta parempi suolainen merivesikin kuin ei mitään vettä. Kyllä kukat kuivuuteen kuolevat, mutta tuskin ainakaan kovin helposti meriveteen, vaikka ne eivät siinä erityisesti viihtyisikään, on ainakin ylipuutarhuri Arno Kasvin ohje aina ollut.

Ehkä herkimpiä meriveden natriumille ovat nopeasti kasvavat kasvihuoneen salaatit, kurkut ja tomaatit, mutta pensaille, omenapuille ja muille pihakasveille voi melko huoletta lorauttaa kostukkeeksi merivettäkin. Kyllä sen sitten näkee kasvista, jos se ei siitä tykkää, mutta ei se silti kuole.

Noutoveden varassa olevan kannattaa varata pihaan ja räystäiden alle astioita, joihin kertyvän sadeveden voi mukavasti käyttää kasvien kasteluun.

Miksi ortodoksikirkko ei katso torille?

Jos Turun ortodoksikirkon pääjulkisivu sisäänkäyntyeineen avautuisi torille, kirkko näyttäytyisi paljon mahtavampana, ja se antaisi myös torille lisää kaivattua arvokkuutta. Nyt kirkko on torin laidassa, mutta ei millään muotoa toiminnallinen osa sitä. Tyyliin sopiva leveä portaikko toimisi kesäaikaan tarpeellisena levähdys- ja istumapaikkana Helsingin suurkirkon tapaan. Onko kirkon rakennusaikana ollut jokin este kytkeä kirkkoa selvemmin torialueeseen vai määräytyykö fasadi ilmansuuntien mukaan?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Clemens

Ortodoksikirkko on rakennettu Turun torin laidalle Engelin asemakaavan ja kristillisen perinteen mukaisesti itä-länsisuuntaisesti. Nimittäin idästä nousee aurinko, idässä on paratiisi ja Kristuksen toinen tuleminen tapahtuu vanhan juutalaisen ja kristilllisenkin perinteen mukaisesti idän suunnasta. Sen vuoksi alttari on itäpuolella ja kirkkoon sisääntulo länsipuolella.

Ortodoksikirkon rakentamisessa Turun torille ei ole ensisijaisesti haettu näyttävyyttä eikä kirkon ja torikansan yhteyttä vaan kunnioitettu perinteisiä arvoja ja uskomuksia.

Paljonko Suomen pisin mies painoi?

Hyvä Aimo! Mainitsit kolumnissasi joskus taannoin Suomen pisimmästä, noin 2,5 metriä pitkästä Väinö Myllyrinteestä. Mutta siinä ei kerrottu, miten painava hän oli ja paljonko hänen kengännumeronsa oli, Voisitko kertoa vielä nämäkin tiedot?

Iso mies

Väinö Johannes Myllyrinne (1909-1963) on todellakin ollut Suomen kaikkien aikojen pisin mies, parhaimmillaan mitattuna 251,4 senttiä. Painoa hänellä sanottiin olevan ainakin 170 kiloa ja kengännumeroksi on mainittu joissakin lähteissä jopa 57.

Mies oli sodassakin, mutta eipä vihollinen osunut näin isoon mieheen. Ennen sotia Myllyrinne kierteli sirkuksissa eri puolilla Eurooppaa, mutta vanhemmiten hän vetäytyi kanafarmariksi Järvenpäähän.

Miksi kossu kihahtaa nopeammin päähän?

Hyvä Veli, luin mielenkiinnolla vastauksesi kysymykseen, miten kolmoskaljakori vastaa kahta kossupulloa. Aiheeseen usein perehtyneenä ja omakohtaista kokemusta aiheesta usein hankkineena uskallan kyseenalaistaa matemaattisin keinoin laskemasi vastaavuuden. Nimittäin jos hörppään pullon kossua ja vastaavasti, seuraavana viikonloppuna samaan aikaan ja samalla vauhdilla napsautan puoli koria eli 12 pulloa III-kaljaa, niin uskallan kyllä olla sitä mieltä, että kossu kihahtaa päähän eri voimalla kuin III-olut. Miten tämä on mahdollista, jos laskelmasi osoittavat, että alkoholimäärät näissä kahdessa tapauksessa ovat ihan samat. Onko kysymyksessä psykologinen ilmiö? Vai pettääkö matematiikka?

Astronomy

Ei petä matematiikka. Korillinen kolmoskaljaa vastaa alkoholimäärältään melkein kahta kossupulloa. Tämä on Alkossakin moneen kertaan laskettu. Psykologisestakin ilmiöstä lienee kysymys vain hitusen verran.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta kysymys on lähinnä siitä, että kossu imeytyy aluksi vereen nopeammin kuin laimea olut, varsinkin jos kossun imeytymistä vauhdittaa lantrinkina esimerkiksi kokis tai muu hiilidioksijuoma. Runsaan hiilidioksidin vuoksi myös mieto sampanja kihahtaa nopeasti päähän.

Kossua nautiskellessa alkoholia menee elimistöön myös yleensä nopeammassa tahdissa kuin kaljaa kitatessa, mutta jos hitaassa ja tasaisessa rytmissä erot tasoittuvat. Kun otetaan riittävän pitkä aikaväli, tämän asian voi varmasti todeta myös mittaamalla veren alkoholipitoisuuden. Se vain täytyy muistaa, että yksilöllisiä eroja alkoholin palamisnopeudessa on paljonkin.

Miksi toinen persoona ensimmäisen sijasta?

Hei Aimo! Puhekielessä on merkillisyyksiä, jotka ovat tulleet jo tavaksi. Radiossa toimittaja haastatteli kotiavustajaa, joka sanoi "sun täytyy tietää mitä teet, sun täytyy olla luotettava, sun täytyy olla täsmällinen" jne. Kotiavustaja ei tarkoittanut toimittajaa vaan itseään. Eikö silloin pitäisi sanoa, että "mun täytyy" ja niin edelleen? Olenko oikeassa?

Taisto Levo, Alastaro

Tämä erityisesti anglosaksisissa maissa vallitseva käytäntö on levinnyt varsinkin nuorempiin ikäluokkiin kansainvälistymisen myötä. Urheilijat ja muut julkkiset ovat omaksuneet tällaisen toisen persoonan "väärän" käytön kaikkein innokkaimmin.

Toinen jossain määrin yleistynyt tapa on monikon ensimmäisen persoonan käyttö turhaan vieläpä passiivimuodossa. Aikaisemmin sitä käyttivät lähinnä vain lääkärit tyyliin "Kuinkas me täällä voidaan?" On valitettavaa, jos tällainen passiivitauti leviää laajaksi.

Toisaalta puhekielessä ei olla niin tarkkoja kielen oikeellisuudesta. Pääasia on, että kuulija ymmärtää mitä tarkoitetaan.

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun ortodoksikirkon rakentamisessa on <p>kunnioitettu perinteisiä arvoja ja uskomuksia.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun ortodoksikirkon rakentamisessa on

kunnioitettu perinteisiä arvoja ja uskomuksia.