Lukemisto

Maippi Heljo
teki tilaa Tanja Karpelalle Turhapuro-elokuvaan

TS/Jonny Holmén<br />Ota sellainen, etteivät rypyt näy, selittää Maippi Heljo, ja korjaa entisen mallin ja mannekiinin elkein takkinsa kaulusta ojennukseen, kun kameran linssi suuntaa häneen.
TS/Jonny Holmén
Ota sellainen, etteivät rypyt näy, selittää Maippi Heljo, ja korjaa entisen mallin ja mannekiinin elkein takkinsa kaulusta ojennukseen, kun kameran linssi suuntaa häneen.

Mutta tunnetaan hänet muillakin nimillä. Maipin luomat ja kansan rakastamat hahmot Suhina-Lempi , Synnove Pullo ja kampaajamestari Sjöberg eli Söperi ovat jääneet vuosikymmenten varsilta ihmisten mieliin, vaikka niitä ei enää nähdäkään televisiosta tai kuulla radiosta.

Alun perin näyttelijä Maj-Brit Heljo on Turun tyttöjä, mutta suurimman osan elämästään hän on asunut Helsingissä.

Käväistessään viikolla Turussa hän vieraili kahdessa entisessä työpaikassaan. Tosin KOPin konttoria Aurakadun varrella, jossa hän koulutyttönä oli kesätöissä, isännöi nyt Yleisradion Turun aluetoimitus.

- Toinen toimipaikka sentään on entisellään, Maippi innostuu. Hän nimittäin työskenteli aikanaan muutaman kuukauden myös Turun Sanomien ilmoituskonttorissa sen jälkeen, kun oli jättänyt koulunsa kesken ja siirtynyt Turun Työväenteatteriin iltanäyttelijäksi.

- Täällä Turussa me asuimme Piispankadulla. Asuimme Manun kanssa seläkkäin, naureskelee Heljo ja tarkoittaa presidentti Mauno Koivistoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tarkoitan, että meidän kotitalomme olivat naapureita vaikkakin eri kaduilla. Kerran selitin Manulle, että asuin Piispankadulla. Hän korjasi, että siis Pispankarul. Ja kun puhuin Tehdaskadusta, taas hän korjasi, että siis Tehraskarul.

Vuosia myöhemmin Heljo muutti miehensä Pertti Pakarisen kanssa Turkuun vuonna 1995,

- Asuimme täällä vain vuoden, sillä hänen sairautensa vaati useita kertoja viikossa käyntiä Helsingissä, joten muutimme takaisin. Minusta oli kuitenkin ihanaa, vaikka vähän kummastelinkin sitä, että hän, Karjalan poika, halusi muuttaa Turkuun asumaan, Maippi muistelee.

Hän menetti rakkaan puolisonsa kuusi vuotta sitten. Suru täyttää vieläkin hänen sydämensä ja katseessa näkyy kaipaus, kun hän kertoo elämästään.

- Surutyö on ollut valtavan raskasta, hän tunnustaa.

Komedienneksi aivan sattumalta

Turusta Heljo siirtyi aikanaan Kotkan teatteriin ja sieltä radioteatteriin. Parikymmentä vuotta kaikkiaan vierähti teatterissa.

- Sitten aivan yllättäen löysin itsestäni komediennen.

Se tapahtui sattumalta. Kun Eino S. Repo tuli yleisradion johtoon, radioteatterissa irtisanottiin kuusi näyttelijää, Heljo niiden joukossa.

- Aarre Elo kiinnitti minut heti televisiossa juuri alkaneeseen Jatkoaikaan , joka on "kaikkein viihdeohjelmien äiti" Suomessa. Sen eräästä sketsistä Putkatelevisiosta putkahti ilmoille sitten Suhina-Lempi.

Kalle Juurela oli sen toinen hahmo Ville ja kolmantena Paavo Pentikäinen Lesti-Kallena.

- Juurelan kanssa kiersimme työparina myös ympäri Suomea, muistelee Maippi Suhina-aikojaan.

Suhina-Lempin lisäksi Maippi tunnetaan myös radion pitkään esitetyn hupailusarjan Kankkulan kaivon Synnove Pullona ja Yhtä köyttä yhdistyksen kampaajamestari Sjöberginä eli Söperinä. Radio- ja televisiotyön ohella Heljo nähtiin lukuisissa filmirooleissa muun muassa kuuluisana Kemijärven Huldana elokuvassa Rovaniemen markkinoilla.

Kankkulan kaivoa tehtiin 14 vuotta ja Yhtä köyttä yhdistystä 13 vuotta. Hän ei halua asettaa rooleja mihinkään paremmuusjärjestykseen, vaikka Suhina-Lempi tekikin hänestä kuuluisan. Synnove Pullo oli roolihahmoista ehkä verbaalisesti rikkain. Aune Haarla käsikirjoitti sitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sellaisia kuin Kankkulan kaivo tai Yhtä köyttä yhdistys -hupailuohjelmia ei enää tehdä. Se on sääli, sillä ne olivat hauskoja ja lämpimän huumorin täyttämiä. Eipä varmaan taida sellaisia sanojakaan kuin kuulokuva tai rapsodia olla enää edes sanakirjoissa, nauraa Maippi sydämellisesti.

- Ehkäpä niiden ohjelmakaavatkin ovat jo vanhentuneet, hän miettii.

Hän kaipaisi televisioon ja radioon huolellisesti tehtyjä, viihdyttäviä ohjelmia, jotka olisivat verbaalisesti tasokasta, rikasta kieltä ja kuvallisesti huolellisesti suunniteltuja.

Kieltä työvälineenään koko ikänsä käyttänyt näyttelijä suree nykyistä kielenkäyttöä niin radiossa kuin televisiossakin.

- Se on suorastaan suomen kielen rappeuttamista. Omaa äidinkieltä pitäisi osata ja käyttää sitä oikein, hän paheksuu.

Vapaaehtoistyötä ja bridgeä

- Minulla on ollut hyvä elämä, hyvä menneisyys sekä yksityiselämässä että julkisuudessa. Olen saavuttanut urallani kaiken, mitä Suomessa nyt voi, Maj-Brit Heljo perustelee sitä, ettei enää kaipaa näyttämölle, mutta ohjelmanteossa on silti vielä mukana. Tapiolassa asuva Heljo on mukana Tapiolan seurakunnan vapaaehtoistyössä.

- Hankin ohjelmaa meidän keskiviikkokerhoomme. Haalin sinne esiintyjiä ja luennoitsijoita, hän kertoo.

Maippi sanoo harrastavansa myös intohimoisesti bridgeä.

- Pelaan sitä aktiivisti sekä tietokoneella että muuten. Kerran oli puhetta pelin vaikeudesta. Joku kysyi, että eikö se ole kamalan vaikea peli. Ei, ei se ole vaikea, vastasin. Se on vielä vaikeampi. Minusta tämä kuvaa hyvin bridgen raivostuttavaa olemusta. Hirmuisen vaikea peli, mutta muistin kannalta hyvä voimisteluttaja, Maippi vinkkaa.

- Kehotan kaikkia ihmisiä harrastamaan erilaisia muistia ja älyä rassaavia asioita. Ristisanoja ja pelejä, shakki muun muassa on oikein hyvä. Kielten opiskelu myös. Minulla on ranskan kielen opiskelu menossa. Aivovoimistelua joka päivä.

Tanssia ja liikuntaa aina harrastanutta Maippia harmittaa, että polvet ovat alkaneet kenkkuilla.

- Kävelisin enemmän, mutta ei voi. No, jos haluan mennä jonnekin, suhautan autolla. Minullahan on yhä bensaa suonissa, kehaisee suunnistus- ja tarkkuusajoja kilpailumielessäkin harrastanut Heljo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paula Hätönen

TS/Markku Vuorela<br />Kova kolmikko Jatkojasta: Lesti-Kalle eli Paavo Pentikäinen (vas.), Suhina-Lempi eli Maj-Brit Heljo ja Ville eli Kalle Juurela.
TS/Markku Vuorela
Kova kolmikko Jatkojasta: Lesti-Kalle eli Paavo Pentikäinen (vas.), Suhina-Lempi eli Maj-Brit Heljo ja Ville eli Kalle Juurela.