Matkailu

Saarenmaa
odottaa kesää
ja turisteja

TS/<br />Kari Hiltunen odottaa kesän tuovat turistit ravintolansa terassille Kuressaareen.
TS/
Kari Hiltunen odottaa kesän tuovat turistit ravintolansa terassille Kuressaareen.

LEENA HIETANEN

Suomalainen Kari Hiltunen tuli ensimmäistä kertaa Saarenmaalle yksitoista vuotta sitten keräämään perhosia. Saarenmaan luonnontilaiset niityt tarjosivat ennenkokemattoman elämyksen hänen perhostutkijaystävilleen. Kuusi vuotta sitten hän alkoi pyörittää Saarenmaalla Kuressaaressa ravintola-pubi Vaekodaa.

- Haluan viettää Saarenmaalla kesät. Vaekoda on kesäravintola. Talvet Saarenmaalla ovat hiljaisia.

Kari Hiltunen on ammatiltaan ravintoloitsija ja lehdenkustantaja. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut Tallinnassa, jossa hänellä on ravintola Kompressori.

Kuressaaressa hänellä on Vaekodan lisäksi yökerho- ja elokuvateatterikompleksi Diva. Hän on yksi Baltic Guide-lehden perustajista.

Saarella on hankaluutensa

Hiltusen kokemuksen mukaan turistien määrä Saarenmaalla kasvaa koko ajan. Asiakkaat eivät ole enää vain suomalaisia vaan joukossa on jo ruotsalaisia ja latvialaisia. Kuressaareen on rakennettu neljä uutta kylpylää.

- Kylpylät vetävät väkeä talvellakin. Se auttaa ravintoloita elämään talven yli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuressaaressa on turismiyrittäjällä hankaluutensa. Hiltusen mielestä saarenmaalaiset rakastavat suomalaista turistina mutta eivät yrittäjänä. Hiltunen joutui odottamaan kolme vuotta Divan rakennuslupaa.

- Jarruttaminen oli tarkoituksellista, hän väittää.

Saarenmaan liikenneyhteydet tuottavat omat ongelmansa ravintoloitsijalle.

- Täällä on mahdotonta saada jääsalaattia.

Saarenmaalla yrittäjä joutuu aina laskemaan Saarenmaa-lisän tuotteisiin, sillä kuljetuskustannukset nostavat tuotteiden hintaa mantereeseen verrattuna.

Kalastus viehättää latvialaisia

Saarenmaalla on loistavat mahdollisuudet luontomatkailuun. Suomalaiset ornitologit ryntäävät keväällä lintujen muuttoa seuraamaan. Kasveista ja perhosista kiinnostuneille luonnontilaiset niityt tarjoavat runsaasti elämyksiä.

Kalastuksesta innostuneilla on mahdollisuus harrastaa tyrskykalastusta eli pyytää meritaimenta suoraan merestä. Kuressaarelainen Aare Lehtsi tarjoaa turisteille tyrskykalastuksen lisäksi kirjolohen pyyntiä entisen valtion kalanjalostuslaitoksen altaissa Pidulassa.

- Suomalaisilla on järvensä ja jokensa, joten he ovat vähemmän kiinnostuneita pyytämään kirjolohta altaista. Naapurimme latvialaiset, liettualaiset ja venäläiset sen sijaan nauttivat pyytämänsä kalan syönnistä lomakylässämme, Lehtsi kertoo.

Hän pyörittää lomakylää vain kesäisin. Suurin osa matkalaisista on latvialaisia, jotka tulevat viettämään viikonloppua kalansyönnin pariin.

- Latviassa ei ole saaria eikä niin puhtaita vesiä kuin meillä Saarenmaalla. Suomalaiset yöpyvät lähinnä täällä satunnaisina matkailijoina, Lehtsi kertoo.

Pidulan myllyn kala-altaat ovat lähteiden äärellä. Lehtsi kertoo ylpeänä, että alue on sama, josta Saarenmaan kanttarellit kerätään Suomeen myyntiin.

- Näin puhdasta luontoa ei ole Virossa missään.

TS/<br />Kalastusyrittäjä Aare Lehtsi sanoo latvialaisten arvostan saari- ja kalastusmatkailua, koska latvialaisilta puuttuvat saaret.S!RC
TS/
Kalastusyrittäjä Aare Lehtsi sanoo latvialaisten arvostan saari- ja kalastusmatkailua, koska latvialaisilta puuttuvat saaret.S!RC