Matkailu

Stalinin torahampaat olivat lahja ystävyyskansoille

TS/
TS/

HANNU TUOMINEN

Riian ja Varsovan kaupunkien siluetteihin kuuluvat lähes samanlaiset rakennukset, jotka kohoavat pilvenpiirtäjinä ympäröiviä rakennuksia selvästi korkeammalle. Ne ovat Josef Stalinin lahjat ystävyyskansoille. Nämä sakaramaiset pilvenpiirtäjät muistuttavat esikuviaan, joita löytyy Moskovasta useampiakin. Yksi näistä on Moskovan yliopisto.

Riikan ja Varsovan rakennukset valmistuivat Stalinin kuoleman jälkeen 1950-luvulla. Kansan suussa jättiläisiä alettiin kutsua Stalinin torahampaiksi tai Stalinin syntymäpäiväkakuiksi. Tornitalojen keskiosa kapenee porrasmaisesti ylöspäin ja päättyy terävään kärkeen, jonka päässä oli punainen tähti. Tämä symboli poistettiin 1990-luvun alussa.

Riiassa pilvenpiirtäjä sijaitsee rautatieaseman ja torialueen takana Moskova-nimisen esikaupungin alueella. Alun perin talo oli suunniteltu Kolhoosilaisten taloksi, jonka piti toimia hotellina. Melko pian se annettiin Latvian Tiedeakatemian käyttöön. Nykyisin rakennuksessa toimii myös pankkien ja yritysten toimistoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsovan monitoimirakennus

Varsovan torahammas on oikealta nimeltään Kulttuuri ja tiedepalatsi. Se on Varsovan korkein rakennus ja todellinen monitoimirakennus, sillä sen vuokralaisina on mm. Puolan Tiedeakatemia, Varsovan yliopisto, elokuva- ja näytelmäteattereita, Tiedemuseo, Nuorisopalatsi, kasino, ravintoloita, tavaratalo ja pikkukauppoja.

Rakennuksessa vierailee tai on töissä 30 000 ihmistä päivittäin. Rakennuksen 30. kerroksen panoraamatasanteelta on hyvät näkymät yli kaupungin.

Riian ja Varsovan rakennukset ovat sisältä varsin koristeellisia. Sisustuksessa on käytetty marmoria, stuccokoristeita, kristallikruunuja ja parkettilattioita.

Varsovan Kulttuuri ja tiedepalatsia on käytetty lukuisten kokousten pitopaikkana. Sen näyttävään kokoussaliin mahtuu istumaan 3 000 henkilöä.

Molempien rakennusten purkamista suunniteltiin 1990-luvulla, sillä niiden ylläpitokustannukset ovat korkeat. Pilvenpiirtäjät tehtiin kuitenkin aikoinaan erikoisvahvasta betonista ja siksi niiden purkaminen tulisi liian kalliiksi.