Kuluttaja

Virosta saa lasit selvästi halvemmalla

Halpoja rillejä halajava voi kääntää katseensa etelänaapuriin. Virolaisten optikkoliikkeiden hintataso on suomalaisia matalampi, ja liikkeitä on melkein joka kadunkulmassa.

Tuntemattomien valmistajien peruskehykset maksavat 9-60 euroa. Suomen Instrumentariumissa halvimpien pokien hinta on 60-70 euroa. Merkkikehykset maksavat 150-300 euroa.

Yksiteholinssien hinnat alkavat Virossa The Baltic Guide -turistioppaan mukaan 20 eurosta. Instrumentariumissa halvin yksiteholinssipari maksaa 48 euroa.

Hintaa nostavat erilaiset käsittelyt. Esimerkiksi kovapinnoitus ja heijastuksen esto maksavat Instrussa 72 euroa pari. Ohennetun linssiparin halvin hinta on 220 euroa. Ohennettu linssi käsitellään aina myös heijastamattomaksi ja kestävämmäksi.

Moniteholinssit maksavat Virossa vähintään 120 euroa. Instrumentariumista moniteholinssiparin voi saada 182 eurolla.

Yksiteholinssit luvataan monissa Tallinnan kaupoissa seuraavaksi päiväksi, mutta erikoisempia linssejä joutuu odottamaan yhdestä kolmeen viikkoa.

Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Liukkonen kertoo, että Suomen ja Viron välinen hintaero johtuu yleisestä hintatasosta.

- Virossa liiketilan saa vuokrattua halvemmalla ja palkka- sekä hallintokulut ovat pienemmät, hän luettelee.

- Totta kai lasit ovat Virossa halpoja suomalaisen tuloilla. Tosiasia kuitenkin on, että Virossa silmälasit maksavat virolaisille enemmän kuin Suomessa suomalaisille.

Suomessa silmälasien arvonlisävero on 22 prosenttia, kun se on Virossa viisi prosenttia. Liukkosen mielestä Suomessakin olisi syytä alentaa veroa esimerkiksi kahdeksaan prosenttiin, joka on lääkkeiden arvonlisävero.