Liikenne

Millä oikeudella taksit
poikkeavat liikennesäännöistä?

Monasti taksit ajavat esimerkiksi jalkakäytävillä, käyttävät autoa tyhjäkäynnillä ja pysähtyvät kielletyille paikoille. Perusteena kuulee usein mainittavan, että kyydissä on huonojalkainen mummo joka pitää viedä kotiovelle tai muuta vastaavaa.

Millä oikeudella taksit poikkeavat liikennesäännöistä? Saako yksityisautoilijakin ajaa vaikkapa jalkakäytävälle jos tilanne sitä vaatii? Onko taksiautoilu yksityisajoa vai julkista liikennettä?

Pentti Salminen

Vastaus : - Taksi, kuten jakeluautotkin, joutuvat joskus ajamaan jalkakäytävälle esimerkiksi juuri kuten kysyjäkin mainitsee huonokuntoisen asiakkaan palvelemiseksi, myöntää Tampereen aluetaksin toimitusjohtaja Ismo Lehtinen .

- Tietysti kaiken tulee tapahtua erityistä varovaisuutta noudattaen.

- En usko, että taksit huvikseen jalkakäytäviä käyttävät ja kyllä se tyhjäkäyntikin kai enemmänkin tapahtuu vain asiakasta noudettaessa tai autettaessa pois taksista.

Taksi on julkista liikennettä. Myös yksityisautoilija voi poiketa liikennemerkin ilmaisemasta pysähtymis- tai ajokiellosta esimerkiksi huoltoajo sallittu -lisäkilven vaikutusalueella. Tällöin on sallittu vaikkapa lasten tai huonokuntoisen vanhuksen kuljettaminen pihaan tai ovelle asti.