Asuminen

Nurmikko
uusiksi

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Lopuksi laikun voi jyrätä vaikka jalalla tamppaamalla. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi verkkojyrää.
TS/Ari-Matti Ruuska
Lopuksi laikun voi jyrätä vaikka jalalla tamppaamalla. Toinen vaihtoehto on käyttää esimerkiksi verkkojyrää.

Kulunut ja vanha nurmikko kannattaa uusia kokonaan, jos se ei vastaa käyttötarkoitusta, on täynnä rikkaruohoja, sammaloitunut tai se on hyvin laikukas. Yksi syy uusimiseen on tietysti sekin, jos nurmikko ei yksinkertaisesti kasva.

Silloin pitää selvittää pohjamaan rakenne, perustaa nurmikko kunnolla, huomioida pihan vesitalous ja kaltevuus.

Puutarhuri Mika Lassila painottaa, että ensin täytyy kartoittaa, haluaako tasaisen vaiko luonnontilaisen nurmikon. Nurmikon uusimista kokonaan kannattaa harkita, jos vaatimustaso on muuttunut tai kunnostaminen tulee niin kalliiksi, että uusiminen tulee helpommaksi ja halvemmaksi.

- Kun on 20 vuotta vanha nurmikko, joka kasvaa pelkästään sammalta, nurmikko perustetaan ja kylvetään uudelleen. Jos se on perustettu huonosti, niinkään kauan ei tarvitse odottaa.

Jotkut haluavat säilyttää sammaleen, sillä se antaa samettisen tunnun ja näön nurmikolle.

- Jos on koiria, lapsia tai innokkaita pallonpelaajia, sammal ei kestä kulutusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun nurmikko on ilmaton tai tiivis, se ei pääse kasvamaan kunnolla. Liian savipitoinen tai hapan kasvualusta pitääkin muokata kasvulle otolliseksi.

- Maanäytteestä selviää kasvualustan rakenne ja koostumus. Sen perusteella lähdetään kunnostamaan maata nurmikolle sopivaksi. Saviainesta, humusta ja hiekkamaata pitää olla sopivassa suhteessa.

Mika Lassila muistuttaa, että jos maa on hiekkapohjainen, hiekkaa ei enää erikseen tarvita, vaan muita maa-aineksia. Jos haluaa pelata varman päälle, voi tilata kokonaan uuden kasvualustan. Tällöin vanha pohja rikotaan ja sen päälle levitetään uutta multaa, mikä nostaa maata 15 - 20 senttiä.

- Se on hyvin tapauskohtaista. Maasto voi olla erilainen tai vaikeakulkuinen, jolloin kaikki täytyy tehdä käsipelillä. Jos on helppokulkuiset isot alueet, koneilla työ käy nopeasti ja lopputulos on parempi.

Usein myös vettä kertyy nurmikolle, mikä estää hapensaantia. Sen vuoksi pohjamaa pitää muotoilla siten, että vesi pääsee valumaan joko pintavesikaivoihin tai ojiin.

- Pintamaalla maata ei enää muotoilla.

Työn hinta riippuu luonnollisesti siitä, kuinka perusteellisesti ja laajasti sen haluaa tehdä.

- Keskimäärin noin 5 - 10 euroa neliötä kohden, mutta jos nurmikko perustetaan uudelleen, uusiminen maksaa vähintään kaksinkertaisesti.

Mika Lassila muistuttaa, että lämpöä ja kosteutta täytyy olla nurmikon rakentamisen jälkeen riittävästi. Ilman lämpötila pitää olla + 15 astetta ja maa pitää pysyä kosteana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa.

- Jos jompikumpi puuttuu, itäminen hidastuu ja huonossa tapauksessa epäonnistuu kokonaan.

Kunnollinen perustus kestää pitkään

Mika Lassila tähdentää, että kalkitseminen ja lannoittaminen ovat erittäin tärkeitä nurmikon hyvinvoinnille. Ne eivät kuitenkaan korvaa toisiaan. Kalkki on maanparannusaine, joka saattaa kasvualustan sellaiseen muotoon, että kasvit voivat hyödyntää ravinteet maasta.

Kalkki ja lannoitteet jyrsitään maahan noin 10 senttimetrin syvyydelle, niitä ei saa jättää pintaan. Jos ne jäävät pintaan, maan johtolukua nousee pinnalla, jolloin korkea johtoluku heikentää juurtumista. Johtoluku ilmoittaa maassa olevien vesiliukoisten suolojen määrän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jyrsiminen koskee vain perustamisvaihetta, koska juurtumisvaiheessa tämä on tärkeää. Myöhemmin kalkin voi heittää vain pintaan.

Siemenet valitaan nurmikon käyttötarkoituksen mukaan, sillä osa niistä kestää kulutusta paremmin ja osa huonommin. Joissain on myös valkoapilaa mukana.

Vaikka valkoapila sinänsä on kaunis ja hyödyllinen kasvi, joka sitoo ilmakehästä ravinteita, se saattaa tahria ja kerätä myös mehiläisiä.

- Mitä paremman nurmikon haluaa, sitä enemmän siemeniin täytyy uhrata euroja.

Mika Lassilan kokemuksen mukaan nurmikon omistajat käyttävät ravinteita liian vähän.

- Ravinnetasosta ja kosteudesta täytyy huolehtia koko kasvuajan. Nurmikko täytyy myös leikata vähintään kerran viikossa. Jos se leikataan harvoin ja yhdellä kertaa lyhyeksi, se palaa auringon paahteessa.

Puun juuret ja versot nousevat usein maasta, vaikka niitä miten kitkee tai peittää multakerroksella. Rikkaruohoja esiintyy harvemmin, etenkin jos nurmikko on perustettu oikein ja kunnolla. Niitä voi poistaa yksitellen rikkaraudalla tai käyttämällä kemiallisia torjunta-aineita.

- Rikkaruohot kuolevat, mutta nurmikko jää henkiin.

JAANA KUJANEN

TS/natalia kopkina
TS/natalia kopkina
TS/TS/Ari-Matti Ruuska<br />Auli Elomaa jyrsii nurmikkoon talven jäljiltä jäänyttä laikkua. Laikku on hyvä kylvää, peittää ja jyrätä pihan kevätsiivouksen yhteydessä. Näin nurmikon pinta saadaan tasaisesti viheriöiväksi eikä koko nurmikkoa tarvitse uusia.
TS/TS/Ari-Matti Ruuska
Auli Elomaa jyrsii nurmikkoon talven jäljiltä jäänyttä laikkua. Laikku on hyvä kylvää, peittää ja jyrätä pihan kevätsiivouksen yhteydessä. Näin nurmikon pinta saadaan tasaisesti viheriöiväksi eikä koko nurmikkoa tarvitse uusia.