Extra

IRC on muutakin
kuin nörttien maailma

TS/
TS/

IRC eli Internet Realy Chat on vähän samanlainen kuin chat, mutta siinä voi keskustella niin monen ihmisen kanssa kerrallaan kuin haluaa ja löytää tietyt ihmiset aina samoilta kanavilta.

Irc on kuuluisa siitä että siellä voi tutustua uusiin ihmisiin eri kanavilla eli kannuilla. Kanaville pääsee "joinaamalla", eli kirjoittamalla esimerkiksi /join #kanava. Ennen kaikkia komentoja kuuluu käyttää kauttaviivaa ja ennen kanavia kuuluu näpyttää risuaita.

Kanavia on loputtomasti, sillä sellaisen pystyy perustamaan vain joinaamalla sinne. Jos kanavaa ei ole ennen ollut olemassa, on sen perustaja siellä yksin ja jos kanava on jo olemassa, siellä on muitakin irkkaajia.

Yleensä ihmiset ovat tietyillä kanavilla, jonne tulevat tietyt ihmiset. Kanavalla olevia yhdistää jokin juttu, esimerkiksi eri kouluilla tai luokilla saattaa olla oma kanavansa. Yleisiä ovat myös fanikanavat tai päinvastoin, esimerkiksi #pikku_g_ei_ansaitse_elää.

Juttuaiheet tasapäistyvät oudoillakin kanavilla

Monet kanavat ovat omituisempia. Irc-gallerian mukaan suosituimpien joukossa on esimerkiksi #huulirasvariippuvuus, #muropaketti, #striNGit ja #pelastakaa-rokkipojat. Kaikkein suosituin kanava on #teinipervot. Näillä käyttäjiä löytyy sadoittain.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienempiin ja oudompiin kanaviin törmää, jos joku antaa linkin niille. Esimerkkejä löytyy: #meteoriitti-älä-helvetissä-tule-meiän-päälle, #amis-pop-never-stop tai #OmituistenOtustenKerho.

Kanavat kehittyvät yleensä erikoisalasta yleisempään suuntaan. Esimerkiksi kun kanava #pyromaanit perustettiin, siellä keskusteltiin ensimmäiset kuukaudet tulesta ja Molotovin koktaileista. Vähitellen aiheet loppuivat, joten ruvettiin puhumaan muusta. Nyt monen vuoden jälkeen vain nimi viittaa tuleen. Klikkaamalla itsensä #apulanta -kanavalle ei siis todennäköisesti päädy keskustelemaan kyseisestä bändistä.

Ohjelman saa netistä

Ircin asiakasohjelman voi imuttaa Internetistä ja sen verkot toimivat myös netin kautta. Asiakasohjelmia on erilaisia, suosituimmat ovat mIRC (Windowsille), Irssi (UNIXille) ja Ircle (Macintoshille). Olleessan irkissä, on siis myös verkossa, joten ne joilla on modeemi saavat hengaamisestaan laskua.

Irkin kautta leviää myös ikävästi viruksia. Joskus kun klikkaa jonkun antamaa linkkiä, saakin pahan viruksen. Tavallisesti kuitenkin linkeistä pystyy päättelemään onko se virus vai ei.

Ulkonäöllä ei pröystäillä

Irkki on vaarallinen siinä missä chatitkin. Kuka tahansa voi valehdella olevansa mikä tahansa. Riskiä vähentää irc-galleria, sivusto netissä, jossa on yli 60 000 irkkaajan kuvat. Tosin galleriankaan kuviin ei kannata aina luottaa, vaikka sinne hyväksytäänkin kuvia vain maksullisista sähköpostiositteista.

Kanavien laajuus on myös huono puoli, sillä kaikkia keskusteluja ei tietenkään ehditä tarkkailla. Anorektikot voivat antaa toisilleen laihdutusvinkkejä ja kotitiedemiehet miettiä, miten pommeja rakennetaan.

Irkkaamisen suurin ongelma on kuitenkin koukkuun jäämisen suuri mahdollisuus. Toisaalta ne jotka eivät saa ystäviä niin helposti, onnistuvat juuri irkissä. Ulkonäöllä tai tavaroilla ei tarvitse pröystäillä. Irkki-ihastujat voivat tosissaan sanoa välittävänsä toisen luonteesta.

Julia Thurén

TS/
TS/
TS/
TS/
TS/
TS/