Extra

Itämafia kyykyttää Turussakin

Viron ja Venäjän organisoitu rikollisuus johtaa paritusta ja prostituutiota Suomessa. Turussa venäläiset toimijat ovat niskan päällä.

- Turussa on kymmeniä seksipalvelujen tarjoajia. Valtaosa tulee Suomen ulkopuolelta, kertoo rikosylikomisario Jari Virtanen Turun poliisista.

Tutkija Jari Leskisen raportin Organisoitu paritus ja prostituutio Suomessa (Rikostutkimus 2002, Krp) mukaan vielä 1990-luvun puolivälissä alalla toimi melko itsenäisiä sekä suomalaisia että Suomeen maahan muuttaneita parittajia Virosta ja Venäjältä prostituoituineen. 1990-luvun loppuvuosina he kohtasivat entistä enemmän painostusta ja kovaa väkivaltaa."Villit" parittajat ja prostituoidut painostettiin joko poistumaan markkinoilta tai työskentelemään suoraan Virossa ja Venäjällä vaikuttavien rikollisjohtajien alai-suudessa.

Itsenäisesti ilman parittajaa toimineet suomalaiset prostituoidut on syrjäytetty jokseenkin täysin alan ammattimaisesti johdetuilta markkinoilta. Suomalaisia ammattiprostituoituja toki toimii seksimarkkinoilla, mutta hekin joutuvat alueesta ja kaupungista riippuen työskentelemään joko venäläisten tai virolaisten rikollisjohtajien alai-suudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tiukkaa kontrollia

Suomeen tulevat prostituoidut ovat täysin selvillä työnsä luonteesta ja ehdoista. He tietävät matkustavansa Suomeen vain ja ainoastaan myymään seksipalveluja. Parittajarengit puolestaan käyttävät runsaasti erilaisia painostus- ja pakotuskeinoja prostituoituihin kuten liikkumisvapauden rajoittamista ja passien takavarikoimista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parittajarengit lukitsevat prostituoidut yhdistettyihin työ- ja asuinhuoneistoihin ainakin sovituksi työajaksi. Tyypillisimmillään prostituoidut tekevät Suomeen viikon, parin mittaisia keikkoja.

Enemmistö Suomessa toimivista ulkomaalaisista prostituoiduista on virolaisia, vironvenäläisiä ja venäläisiä. Viime vuosina Suomeen on saapunut muutamia kymmeniä prostituoituja myös Latviasta sekä pieni määrä Liettuasta. Prostituoidut ovat keski-iältään 24-vuotiaita, enimmillään 40-vuotiaita. Suomessa toimivat ammattiparittajat ovat erittäin tarkkoja siitä, että prostituoidut ovat täysi-ikäisiä, sillä lapsi- ja teiniprostituution harjoittamisesta seuraava kiinnijäämisriskin huomattava kohoaminen ja ankarat rangaistukset eivät vastaa toiminnasta saatavissa olevia voittoja.

Lähialueilta tulevien prostituoitujen kokonaismäärää on mahdoton tarkoin arvioida, koska heitä saapuu ja lähtee päivittäin suuria määriä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimii varovaisestikin arvioiden ainakin puolentuhatta ulkomaalaista prostituoitua. Kaiken kaikkiaan Suomessa vierailee vuosittain arviolta 10 000 - 15 000 ulkomaalaista prostituoitua.

Liikemiesmäisen toimintatavan omaksuneilla Viron ja Venäjän rikollisryhmittymien johtajilla on Suomessa eriasteisia parittajarenkejä. Osa heistä toimii päällikkötasolla maajohtajina, osa kenttätasolla esimerkiksi rahankerääjinä ja suojelumiehinä. Suojelumiehet eli "torpedot" ovat erikoistuneet fyysistä voimaa eli kovaakin väkivaltaa vaativiin tehtäviin.

- Turussa esiintulleissa paritustapauksissakin on ollut viitteitä painostuksesta ja kiristyksestä, kertoo rikosylikomisario Jari Virtanen.

Kaikki hyöty irti

Parittajarengin tehtävänä on huolehtia, että prostituoidusta saadaan mahdollisimman suuri hyöty. Hän huolehtii kaupallisten seksipalvelujen jatkuvasta markkinoinnista esimerkiksi ilmaisjakelulehdissä, tekstitelevisiossa ja internetissä alan web-sivuilla. Hän myös huolehtii prostituution harjoittamiseen tarvittavien yksiöiden tai pienten kaksioiden vuokraamisesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rengit myös vastaavat toimitilojen kalustamisesta ja ylläpidosta huolehtimalla ammattimaisessa seksipalvelussa tarvittavien välineiden kuten ehkäisyvälineiden, alan vaatteiden ja muiden välineiden sekä prostituoitujen henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvien aineiden ja tavaroiden saatavuudesta. Näin lähialueilta tulevien prostituoitujen ei tarvitse itse tuoda mukanaan ammattimaiseen seksikauppaan liittyviä erikoisvälineitä. Tämä vähentää prostituoitujen käännyttämisriskiä suomalaisilla rajanylityspaikoilla.

Viime vuosina erityisesti Virosta johdetut paritusliigat ovat Suomessa yhä laajemmin ryhtyneet hyödyntämään puhelinoperaattoritoimintaa, joka takaa parituksen pääorganisaattoreille varmat ja säännölliset tulot. Toimintaperiaate on yksinkertainen. Operaattori eli puhelinvaihdetta hoitava nainen ottaa vastaan puheluita, joita asiakkaat soittavat sanomalehdissä tai muilla markkinointiareenoilla julkaistujen ilmoitusten perusteella. Operaattori ohjaa sitten asiakkaan vapaana olevalle prostituoidulle.

Verkkoon kytkettyjen tietokoneiden ja kymmenien matkapuhelimien avulla yhdestä huoneistosta pystytään ohjaamaan jopa kymmenillä paikkakunnilla harjoitettavaa prostituutiota. Operaattoritoiminnassa käytetään paritusta varten räätälöityjä tietokoneohjelmia.

Paritus ja prostituutio ovat taloudellisesti erittäin kannattavaa toimintaa. Esimerkiksi Helsingissä syksyllä 2001 paljastunut 5-8 virolaisprostituoidun paritusrengas tuotti parittajille kuukaudessa nettotuloksi 100 000 markkaa. Tässäkin tapauksessa kuten yleensäkin prostituoidut saivat rahoista vain murto-osan.

Valvonta vaikeaa

Poliisi yrittää muiden kiireidensä ohella tarkkailla myös seksibisneskuvioita. Yleensä epäilyt parituksesta tulevat ilmi, kun taloyhtiöissä hermostutaan ilotalona toimivan kämpän häiriöistä. Mutta parittajarengit ovat liukkaita vaihtamaan kämppää aina tarvittaessa. Valvonta on siksi erittäin vaikeaa.

Rikosylikomisario Jari Virtanen Turun poliisista sanoo, että Turussakin tilanteen kehittymistä seurataan jatkuvasti. Juuri tällä hetkellä ei ole mitään erityistä ryntäystä markkinoille näkyvissä.

- Ammattimaisesti toimivien paritusrenkaiden paljastaminen on monen eri viranomaisen yhteistyön tulosta ja vaati pitkänjänteisyyttä, sanoo Virtanen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa epäillyt paritusrikokset lisääntyivät tuntuvasti 1990-luvun loppuvuosina. Vuonna 1996 poliisi kirjasi vain kolme rikosilmoitusta parituksesta, vuonna 2000 parituksesta tehtiin jo 31 rikosilmoitusta ja vuonna 2002 peräti 64 paritusrikosilmoitusta.