Extra

Säpinää ja kalajuttuja
haukien aurinkorannalla

TS/Timo Jerkku<br />Näin hauskaa voi kalamiehillä olla, kun hauki on syönnillä. Toivo Kajalaisen hyppysissä on 6,6 kilon vonkale ja Vesa Ruotsalaisella 3,4 kilon kala.
TS/Timo Jerkku
Näin hauskaa voi kalamiehillä olla, kun hauki on syönnillä. Toivo Kajalaisen hyppysissä on 6,6 kilon vonkale ja Vesa Ruotsalaisella 3,4 kilon kala.

Mossalan vedet avautuvat jäistä yleensä verrattain myöhään. Viime viikonvaihteen päivät olivat ensimmäisiä, jolloin veneellä pääsi lahteen kuin lahteen kalastamaan. Uudeltamaalta oli saapunut Mossalan pohjoispäässä sijaitsevaan Saariston Lomakeskukseen kymmenkunta innokasta kalaopasta pitämään seminaaria - ja kalastamaan.

Moni joukosta pohti, olisiko ajankohta hauelle liian aikainen? Tiedettiin, että hauki ihmettelee jääkannen häviämistä viikon päivät eikä iske vieheisiin kiinni. Vasta ensimmäisten lämpimien päivien aikaan hauki siirtyy kutulahtien ja kaislikkojen edustalle.

Juuri silloin kalamiehen on oltava oikeassa paikassa. Aikaisin keväällä varsinkin suuret hauet kasaantuvat joukolla samoihin rantoihin. Väärissä paikoissa kalastava voi joutua koko päivän heittelemään tärpittä.

Uudenmaan kalaoppaiden seurue ehti perjantaina kalaan vasta iltapäivällä. Matka viiden lossin taakse Mossalaan kestää Turustakin kolmisen tuntia pääkaupunkiseudusta puhumattakaan. Ja kun huono tuuri osui lauttarannassa kohdalle - niin kuin saaristossa voi helposti käydä - yksi venekunta jäi trailereineen täydestä Hout-skarin lautasta odottamaan tunnin päästä lähtevää seuraavaa vuoroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Kerran me saatiin kavereitten kanssa niin isoja haukia, että niiden suomuista tehtiin Espoon kaupungin työntekijöille lumilapioita."

Niinpä niin, kalajuttuja riittää, kuten tuo reissulla mukana olleen Espoon venepoliisin Kai Frimanin suoltama letkautus. Heti ensimmäiset kalastusheitot merellä antoivat kuitenkin ounastella, että jutuille voi tällä kertaa löytyä katetta. Erik Herlevin venekunta raportoi pikaisesti muihin veneisiin kännykällä jättihauen karkaamisesta.

- Oli kuulemma ollut varmaan kymppikiloinen, välitti Hannu Luoto tarinan veneeseemme.

Usko juttuun alkoi kummasti nousta, kun parin ensimmäisen pikkuhauen jälkeen paattiimme väsytettiin Armon saaren länsirannan kaislikosta 4,8 kilon luupää.

- Tässä kaislikossa käy keväämmällä melkoinen kuhina, kun hauki polskii kudulla, tiesi venettämme ajanut Saariston Lomakeskuksen isäntä Henri Segerstråle.

- Tämä on hyvä paikka. Etelätuuli työntää kulman takaa sopivasti pintavettä tähän rantaan ja aurinko lämmittää tuolta juuri oikeasta suunnasta, lisäsi Hannu Luoto höyryä päittemme sisään.

Ei aikaankaan kun alkoi tapahtua. Samaa rantaa kalastanut tuntematon vene alkoi lähestyä meitä. Kalastuslupatarkastajako?

- Nyt tarvittaisiin valokuvausapua, kuului hengistyksen salpaantumisesta toipumassa ollut ääni veneestä.

- Tuli kymppikilon hauki. Elämäni kolmas. Nyt taidan panna tupakaksi, vaikka olen ollut pitkään polttamatta, puhisi Roosin Hannuksi osoittautunut ottimies.

- Jerkillä tuli. Olen saanut niillä tänään jo parikymmentä haukea, mies lisäsi, kiitti kuvausavusta ja laski 10,3 kilon haukimamman hellävaroin takaisin veteen.

Kala hengähti hetken, veti vettä kiduksiinsa, kunnes potkaisi meren syvyyksiin suunnittelemaan mätinsä laskua.

Ottimieskin lähti - siian ongintaan. Kohtuus kaikessa.

Siis millä ihmeen jerkillä? Ja mitä ovat ne tosikalamiesten jutuissa nykyään niin ikään pyörivät popperit, suspendingit, chug pugit ja skitter walkit? Eikö kalavesillä osata enää suomea?

Satunnaisella kesäpäiväkalastajalla voisi mennä näissä porukoissa pää pyörälle. Enää ei riitä, että tietää mitä eroa on vaapulla ja lusikkauistimella. Ja, että krokotiileihin voi törmätä kotivesillämmekin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitäisi tietää, että jerkit ja popperit ovat uusia viehevillityksiä. Niiden uskotaan rikkovan vuosikymmeniä kestäneen pysähdyksen tilan kotimaisilla viehemarkkoinoilla, joissa on jyllätty isoisän ajoista asti vain vaapuilla, lipoilla ja lusikkauistimilla.

Monille uutuusvieheistä on yhteistä se, että ne ovat ns. talutusvaappuja. Ratkaisevaa on kullekin vieheelle oikea "käsiala": niitä pitää osata uittaa vimmatusti alaspäin nykimällä, välillä pysäyttämällä ja muutenkin kummallisilla kelaustavoilla ja vapakäden liikkeillä. Suoraan kelattaessa nämä vemputtimet eivät leukalevyttöminä tee juuri minkäänlaista uintiliikettä. Pintavieheet ovat parhaimmillaan matalissa vesissä kevätaikaan, jolloin hauet hyökkäävät niiden kimppuun raivon lailla.

Esimerkiksi jerkeillä ja suspendingeillä kalastettaessa tarvitaan tukevaa ja riittävän lyhyttä vapaa, jotta sen kärki ei hakkaa alaspäin nyittäessä veden pintaa. Myös kestävä ranne ja olkapää ovat tarpeen.

Henri Segerstråle oli viime vuonna todistamassa, kun maamme johtaviin kalastustoimittajiin kuuluva Jari Tuiskunen veti Stormin suspendingillä Mossalassa päivässä 20 haukea, kun muun venekunnan saalis jäi kahteen haukeen. Tuiskunen nimesi suspendingin oitis vuosisadan haukivieheeksi.

Alunperin viime viikonvaihteen retkellä olikin tarkoituksena testata kalastusoppaiden kanssa, pystyvätkö perinnevaaput kilpailemaan enää lainkaan uusien villitysten kanssa. Aikaisessa vaiheessa kävi kuitenkin selväksi, ettei vieheellä ollut nyt väliä. Kaikki kelpasivat hauelle.

- Mitkään testatuista vieheistä eivät olleet ylivoimaisia. Kalat olivat jo aika vetreitä eikä esimerkiksi hidasta uittoliikettä tarvittu. Haukiperhojenkaan parhaat ominaisuudet eivät päässeet nyt esiin, Erik Herlevi pohti.

"Kaveri sai kerran niin ison hauen, että kun se roikotti sitä rannalle, vastarannalta huudettiin, että uutta alumiinipaattiako siellä ylös vetelet."

Se oli taas niitä Frimanin Kain kalajuttuja, mutta niihin ei tarvinnut jatkossakaan tyytyä. Kymppikiloinen sai seurakseen vielä kaksi kahdeksankiloista haukea. Koko komea haukikolmikko nousi samasta rannasta puolessatoista tunnissa. Seuraavana päivänä saldoa täydensi vielä yksi 6,6 kilon vonkale. Yhteensä viikonlopun kalastusrupeama tuotti porukalle satakunta haukea.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siellä Mossalan rannoilla ne ovat ehkä vieläkin, sillä lähes kaikki hauet vapautettiin.

Kaikkihan tietävät saaristoseminaarit. Sinne mennään kalastamaan, saunomaan ja juomaan väkijuomia, mutta harvoin siellä oikeasti taidetaan mitään seminaareja pitää. Viimeksi uskoisi, että seminaarin pitoon malttavat ryhtyä juuri kalaoppaat. Sellainenkin ihme on nyt nähty. Miehet ponkaisivat lauantaiaamuna seminaariin kukonlaulun aikaan pohtimaan kalastusoppaiden toiminnan kehittämistä ja verkostoitumista.

- Kalastusopastamisessa on moninkertaiset markkinat siihen nähden, mitä pystytään tarjoamaan. Jotain kertoo se, että toimin kalastusoppaana kahdella veneellä nyt neljättä vuotta ja joka vuosi liikevaihtoni on yli kaksinkertaistunut. Keikalle lähtöjä oli viime vuonna yli 100, Erik Herlevi kertoo.

Herlevin mukaan Uudenmaan oppailla on nyt hyvä yhteishenki päällä.

- Erillään ja yksinään toimivat oppaat ovat asiakkaita välittävien matkatoimistojen kannalta nappikauppaa, mutta verkostoitumalla ja hynttyyt yhteen lyömällä pystymme jo aivan toisen luokan volyymiin.

Herlevin mukaan kalastusopastus on pääsemässä pikku hiljaa eroon myös uskottavuusongelmastaan. Monet oppaista ovat nykyään sertifioituja, ja asiakkaiden turvallisuus otetaan huomioon.

- Virallisten tilastojen mukaan kalastusmatkailussa ei tapahtunut viime vuonna yhtään onnettomuutta, toisin kuin seikkailumatkailussa, Herlevi huomauttaa.

Tulikohan sivistys tässäkin asiassa Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen, jossa taitaa olla jotain vikana? Kalastusoppaat, puhumattakaan verkostoituneista sellaisista, ovat Mossalassakin harvinainen näky.

- Kalastusoppaiden kysyntä on täällä vähäistä. Yleensä se kaatuu hintaan. Viime vuonna en välittänyt yhtään opastusta, Henri Segerstråle kertoo.

Pitkää kokemusta Segestrålella ei ole, sillä hän otti 16 mökin ja yhden ravintolan lomakeskuksen huostaansa vasta viime vuonna. Kumppanina hänellä on kokkauspuolta hoitava Petri Seivo . Molemmat tulivat Houstkariin pääkaupunkiseudulta.

- Kai syynä olivat hulluus ja kutsumus, tuumi Segerstråle, joka on itsekin kova kalamies ja kymppikilon hauella "aateloitunut".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hulluutta miehessä täytyy olla ainakin ripaus, sillä hän lupaa kalatakuun, josta yleensä kyllä päättää ahti.

- Ahventa nousee lossirannnoista kesä-heinäkuussa todella hyvin ja keskimääräinen haukisaalis täällä on yhdelle kalastajalle noin 10 haukea päivässä. Ja siikaakin tulee keväisin hyvin.

"Mutta taimenta täältä ei tule kuin isoa."

Kas. Vain Segerstrålen kaltainen kalamies osaa kääntää tämänkin puutteen eduksi.

Jukka Vehmanen

Turun Tietokuva Oy<br />Toivo Kajalaisen tartuttama 8,2 kilon haukimamma ei ole vielä halukas tulemaan haaviin.
Turun Tietokuva Oy
Toivo Kajalaisen tartuttama 8,2 kilon haukimamma ei ole vielä halukas tulemaan haaviin.
TS/Jukka Vehmanen<br />Hannu Roos väsytti Mossalassa 10,3 kilon hauen, jonka hän palautti kuvaamisen jälkeen takaisin mereen.
TS/Jukka Vehmanen
Hannu Roos väsytti Mossalassa 10,3 kilon hauen, jonka hän palautti kuvaamisen jälkeen takaisin mereen.
TS/Timo Jerkku<br />-Löytyisiköhän tuolta lämmintä vettä ja haukia, pohtivat Henri Segerstråle ja Kai Friman.
TS/Timo Jerkku
-Löytyisiköhän tuolta lämmintä vettä ja haukia, pohtivat Henri Segerstråle ja Kai Friman.
TS/Timo Jerkku<br />Haukea pyydetään nykyään myös tällaisilla vieheillä. Ylhäällä kaksi haukiperhoa ja yksi Laxmanin mustekalalippa. Alhaalla kaksi Stormin suspendingiä sekä yksi jerkkiuistin (kesk.).
TS/Timo Jerkku
Haukea pyydetään nykyään myös tällaisilla vieheillä. Ylhäällä kaksi haukiperhoa ja yksi Laxmanin mustekalalippa. Alhaalla kaksi Stormin suspendingiä sekä yksi jerkkiuistin (kesk.).
TS/Timo Jerkku<br />Uusia metkuja hauen pyyntiin .Ylhäältä: Ace Slipper Lure -jerkki, Pig JR Jerkobite, Buster Jerk, Gigolo, Zalt Zam ja Storm Wild Eye Pike.
TS/Timo Jerkku
Uusia metkuja hauen pyyntiin .Ylhäältä: Ace Slipper Lure -jerkki, Pig JR Jerkobite, Buster Jerk, Gigolo, Zalt Zam ja Storm Wild Eye Pike.
TS/Timo Jerkku<br />Uusia metkuja hauen pyyntiin .Ylhäältä: Ace Slipper Lure -jerkki, Pig JR Jerkobite, Buster Jerk, Gigolo, Zalt Zam ja Storm Wild Eye Pike.
TS/Timo Jerkku
Uusia metkuja hauen pyyntiin .Ylhäältä: Ace Slipper Lure -jerkki, Pig JR Jerkobite, Buster Jerk, Gigolo, Zalt Zam ja Storm Wild Eye Pike.