Extra

Apua saa terapiaryhmästä

Tutkimuspäällikkö Anu Suomela Sexpo säätiöstä kertoi, että seksiriippuvaiset soittelevat ahkerasti, mutta vuositasolla ostetun seksin orjuuttamia asiakkaita on ehkä 20-30.

Sexpolla kokoontuu Helsingissä itseohjautuva seksiriippuvaisten ryhmä tiistaisin kello 18.00. Yksilöterapiassakin asiaa voi käsitellä, ja hoito on samaa kuin minkä tahansa riippuvuuden suhteen. Ensisijassa normalisointia, oireen määrittelemistä ym.

Vuonna 1992 kymmenen prosenttia haastatelluista suomalaismiehistä tunnusti ostaneensa seksiä, vuonna 1999 jo 15 prosenttia. Suomelakin uskoo, että tarjonnan lisääntyminen lisää käyttäjien määrää.

Palvelujen ostaminen halutaan Ruotsin mallin mukaan kieltää. Nykyisellään osto tai myynti ei ole Suomessa rikos.

Sexpo on ottanut kantaa myyntikieltoa vastaan Oikeusministeriön lausuntokierroksella. Sen mielestä kahden aikuisen välinen sopimussuhde ei muille kuulu. Suomelan mielestä on kyseenlaista, vähentäisikö oston kriminalisointi prostituutiota merkittävällä tavalla, ja laillisuuden valvonnassa törmättäisiin vaikeisiin näyttökysymyksiin kuten Ruotsissa on käynyt. Historia osoittaa, että kriminalisointi lisää lieverikollisuutta, koska se ajaa kielletyt teot maan alle. Vertailukohteena voidaan pitää esimerkiksi alkoholin kieltolakia monine seuraamuksineen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ostokielto olisi Suomelan mielestä myös viesti siitä, että seksi kuuluu vain pysyvään parisuhteeseen, sen ulkopuolella iloja on hankittava pelkällä viehätysvoimalla. Tähän eivät yllä esimerkiksi monet vammaiset jo pelkästään teknisten esteiden vuoksi. Kansalaisen autonomia edellyttää myös oikeutta päättää olla solmimatta pysyvää parisuhdetta ja oikeutta solmia kertasuhteita.

Seksuaalipalvelujen ostamisen kriminalisointia koskeva hallituksen esitys annetaan vuonna 2005. Sitä ennen on tarvetta saada lisätietoa viime lokakuussa voimaan tulleen järjestyslain soveltamisesta käytäntöön. Uuden järjestyslain mukaan seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on rangaistavaa. Myös kansainvälinen kehitys voi vaikuttaa siihen, kuinka laajaa seksuaalipalvelujen kriminalisointia esitetään.

Sexpo säätiöllä on puhelinneuvontaa numerossa (09) 6866 4556 maanantaisin klo 14-18 ja tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisätietoja myös www.sexpo.fi