Sunnuntai

Lintumaailman tosi-tv kiinnostaa

Tunnetko sinä jo Elviiran? Elviira on todellinen lintumaailman filmitähti. Helsinkiläisessä linnunpöntössä asuva talitiainen on esiintynyt internetissä syksystä 2003. Kunnossapitöinsinööri Kaj Luukon kotipihalla sijaitsevassa pöntössä on kamera, joka tallentaa tiaisen elämää ympäri vuorokauden.

Elviiraksi nimetty talitiaisnaaras muutti uuteen kotiinsa syksyllä. Sen touhuja ovat seuranneet tuhannet suomalaiset, ja Luukon nettisivuilla on käynyt jo yli 106 000 ihmistä katsomassa pönttökameran kuvaamaa lintua. Nyt sivuilla on peräti 2 000 kävijää päivittäin.

Kaj Luukko on asentanut nettikameran kolmeen linnunpönttöön kotipihallaan. Elviiran suosio on yllättänyt hänetkin.

- Lähes kaikki palaute on ollut positiivista. Olen saanut vain pari kommenttia, joissa kritikoidaan sivuja. Joku kysyi, ehkä leikillään, että onko moraalisesti oikein katsella linnun yksityiselämää, Luukko naurahtaa.

Hän ei aivan tarkkaan osaa arvioida, miksi pöntössään nukkuva lintu on niin kiinnostava.

- Ehkä se mielenkiinto on siinä, että näkee linnun sellaisessa tilanteessa, johon ei normaalisti pääse. Kyllähän lintuja siellä pöntön ulkopuolella näkee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paleleeko Elviira?

Luukko kertoo, että Elviiralla on hyvin säännöllinen päivärytmi, jota se noudattaa. Lintu saattaa päivällä pistäytyä pöntössä lepäämässä tai siivoamassa kotinsa, mutta joka aamu se lähtee aina samoihin aikoihin ja palaa iltapäivällä lähes kellon tarkkuudella. Luukko pitää päiväkirjaa linnun menoista ja päivän lämpötiloista. Sivuilla on myös arkisto, josta voi katsella aiempia kuvia.

Elviira on saanut nimensä sivuilla käyneen ehdotuksesta. Tiaisrouvan edeltäjää kutsuttiin Teuvoksi. Sivuilla kävijät käyvät muutenkin vilkasta keskustelua linnun elämästä ja elinolosuhteista. Huolestuneet ehdottelivat loppuviikolla pakkasten paukkuessa, että voitaisiinko Elviiran pönttö eristää. Monia myös huolettaa, häiritseekö kameran infrapuna linnun eloa. Kaj Luukko vastailee kävijöiden kysymyksiin tarvittaessa.

Kiinnostus on joka tapauksessa ollut sen verran suurta, että Kaj Luukko lupaa pitää Elviiran katsojien ilona myöhemminkin. Vapaa-aikaa tosin kolmilapsisen perheen isällä ei koskaan ole liikaa, mutta päivittäin hän ainakin kirjaa linnun liikehdinnnän pönttöön ja takaisin.

- En koe itse olevani mikään lintubongari tai aktiiviharrastaja, mutta tämä on minusta mielenkintoista seurattavaa. Lupaan jatkaa niin kauan kuin intoa ja aikaa riittää.

Elviiran elämää voi seurata osoitteessa http://personal.inet.fi/perhe/luukko/pk/. Sivuilla on vieraskirja, johon voi kirjoittaa kommentteja.