Saaristo

Katso video: Upeita aaltoja Utössä

"Makasin maassa mahallani ja painoin ruumiin painollani kameraa vasten maata. Yritin suojata kameraa saaren yli sumuna lentävältä vedeltä. Silti tärisi vähän. Tuulen nopeus melkein 30 ms. Silloin kaikki tärisee".

Näin kuvaili tamperelainen Juha PitkänenTapani-myrskyä vuonna 2011, josta hän sai kuvattua hienoa videomateriaalia (löytyy jutun lopusta).

Juha Pitkänen asui perheensä ja kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa Utössä vähän yli vuoden, syksystä 2011 syksyyn 2012.

Vuosi ulkosaaristossa oli elinikäisen haaveen toteutuma, joka oli alkanut todenteolla herätä Pitkäsen vaimonsa kanssa tekemien veneretkien aikana.

– Nähdä vuodenaikojen muuttuvan, syyskalastus, jäiden tulo ja lähtö, haahkojen saapuminen, sammakoiden ja käärmeiden herääminen ja mikä tärkeintä, kaiken tämän näyttäminen pienille lapsillemme, Juha Pitkänen kuvailee.

Vuosi oli onnistunut. Pitkäsen mukaan perheellä on edelleen ikävä saaristoon, myös lapsilla.

– Edelleen tietynlainen voimakas ja vakaa tuuli saa lapset sanomaan, että "nyt on Utön tuuli".

Pitkänen uskoo, että vuosi Utössä onnistui ensin herättämään ja myöhemmin myös ylläpitämään lapsillakin rakkautta luontoon.

– Samoin ymmärrystä siihen, että ihminen ja luonto ovat yhtä ja että sää ja vuodenajat määrittävät edelleen ihmisen toimintaa. Ilman välittävää ihmisyhteisöä ja toistemme tukea emme voi tulla toimeen meren keskellä emmekä kaupungeissakaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuosi ulkosaaristossa terävöitti myös sisäistä viisautta läsnäolon voimasta ja siitä, että onnea kantaa kukin meistä sisällään.

– Utö ei ole mitenkään syrjässä tai kaukana mistään, vaan silloin kun siellä on, se on maailman keskipiste. Olet perillä ja juuri siellä, missä kuuluukin olla. Näinhän sitä pitäisi varmaankin ajatella päivittäin, missä sitten asuukin, mutta jotenkin ulkosaaristo terävöittää olemisen profiilia myös tässä suhteessa, Juha Pitkänen kuvailee.

Pitkäsen perheen Utö-vuoteen osui myös lounaisessa Suomessa melkoisiin tuulilukemiin yltynyt Tapani-myrsky tapaninpäivänä 26.12.2011.

Tuolloin tuulen nopeus nousi Utössäkin melkein 30 metriin sekunnissa.

Tuota mahtipontista luonnonnäytelmää Juha Pitkänen kuvasi videokamerallaan ja sai taltioitua sellaisen aaltojen tanssin, että ihminen tuntee itsensä äärimmäisen pieneksi mahtipontisen voiman äärellä.

– Makasin maassa mahallani ja painoin ruumiin painollani kameraa vasten maata. Yritin suojata kameraa saaren yli sumuna lentävältä vedeltä. Silti tärisi vähän. Tuulen nopeus melkein 30 ms. Silloin kaikki tärisee, Pitkänen kuvailee.

Katso video aaltojen voimasta tästä:

Aallot Utö
Aallot Utö

"Aallot" on osa isompaa Juha Pitkäsen kuvaamaa kokonaisuutta nimeltä "Seitsemän maisemaa".

Sen voi katsoa tästä:

Seitsemän maisemaa
Seitsemän maisemaa