Teemat

Kalantutkimusasema on erikoinen myyntikohde

Rymättylässä sijaitseva entinen kalantutkimusasema on yksi Senaatti-kiinteistöjen tämän vuoden erikoisimmista huutokauppakohteista.

Senaatti-kiinteistöt myy valtion vanhoja kiinteistöjä. Huutokauppa on koettu reiluksi tavaksi hoitaa homma kotiin.

Nyt lokakuussa Senaatti-kiinteistöjen myyntipäälliköllä Jyrki Maikolallaon kaupan kaksi kovin eri tavoin ostajia kiinnostavaa myyntikohdetta.

Rymättylässä Airismaan saaressa sijaitseva lähes kuuden hehtaarin merenrantakiinteistö, entinen kalantutkimusasema, kiehtoo lukuisia ostajia.

Huutokaupattavan kohteen lähtöhinta oli elokuun lopussa nolla euroa, mutta jo viikossa hinta nousi lähes sataan tuhanteen euroon.

Nyt korkein tarjous on 320 000 euroa. Tarjouksia on kertynyt 50 kappaletta 26 eri taholta.

Huutokauppa päättyy maanantaina 20. marraskuuta tai 3 minuuttia viimeisen tarjouksen jälkeen.

Vastapainoksi Maikolalla on myynnissä Sukevan vankilan alueelta 377 hehtaaria maa-alueita sekä noin 40 alueella sijaitsevaa talousrakennusta.

– Siinä on haastetta. Uskon, että joku ostaa pellot ja metsät ja joutuu ottamaan ne rakennukset.

Kohteesta on saatu tasan yksi tarjous. Se tosin ylitti heti viidellä tuhannella eurolla 600 000 euron lähtöhinnan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kohteita myydään julkisella huutokaupalla. Tapa on osoittautunut reiluksi ja avoimeksi kaikkia kiinnostuneita kohtaan.

Senaatin myyntiajat huutokaupassa ovat yleensä yhdestä kahteen kuukauteen, mutta erikoisemmissa kohteissa aika on kolme kuukautta.

– Sukevaan pantiin pitkä aika, jotta ostajat ehtivät tutustua, koska kyseessä on iso erikoiskohde.

Rymättylässä syy oli sama: ostajien pitää ehtiä tutustua kohteeseen ja laatia sitä koskevia jatkosuunnitelmia ennen kuin uskaltavat tarjota mitään.

– Kolme kuukautta on pitkä aika huutokaupassa, mutta on muistettava, että ostajaehdokkaat tulevat eri puolilta maata. Lisäksi kulissien takana käydään monisyisiä neuvotteluja, Maikola tietää.

Senaatin kohteiden ostajat ovat kiinteistömarkkinoilla usein oma ryhmänsä. He tarvitsevat erikoiskohteiden käytön ja jatkojalostamissuunnitelmien tekemiseen aikaa.

– Pääsääntö on, että myyntikohteissamme on saatu muun muassa kaavamuutokset kuntoon, ennen kuin ne laitetaan myyntiin, Maikola toteaa.

Tästä syystä esimerkiksi Senaatin omistama Martin kolmioksi kutsuttu alue Turun Martinsillan kupeessa, on vielä myymättä.

– Se on y-kaavalla, mutta siitä haluttaisiin asuntokaava. Nyt näkyy vähän valoa tunnelin päässä, Maikola ennakoi.

Hiljattain Turun seudulla pois myynnistä on saatu muun muassa Maaherran makasiini tuomiokirkon takana ja Kakolan alue.

– Kakola on myyty lopulta kokonaan; siellä ei ole enää mitään. Kyllä on hienoa, että saatiin se vihdoin kokonaan pois. Se oli haastava kohde, Maikola myöntää.

Piikkiössä sijaitseva vanha Pukkilan kartano on Senaatilla parhaillaan myynnissä.

– Enemmän minulla silti on näitä kummallisia myyntikohteita muualla kuin Varsinais-Suomessa. Siihen on inhimillinen syy. Asun Turussa ja olen myynyt lähimmät kohteet ensin.

Kymmenen viime vuoden kuluessa Maikola on löytänyt uudet omistajat esimerkiksi Konnunsuon vankilalle, Hallin ilmavoimien teknisen koulun kiinteistölle, Keuruun ja Kontiorannan varuskunnille, Kauhavan ilmasotakoululle, parille sadalle rautatiekiinteistölle ja useille rajavartioasemille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Senaatin kohteita myyvän Huutokaupat.comin toimitusjohtajan Santtu Poutasenmukaan Rymättylän kalantutkimusasema on yksi erikoisimmista heidän vuoden 2017 huutokaupattavista kiinteistökohteistaan.

– Uskon, että tästä merenrantakiinteistöstä tullaan käymään erittäin tiukka, mutta läpinäkyvä ja avoin kilpailu. Kohde on hirmu mielenkiintoinen, Poutanen toteaa.

Huutokaupat.com kauppaa Senaatin kohteiden lisäksi ulosottoviranomaisten, kuntien, kaupunkien, rahoituslaitosten ja tuhansien asiakasyritystensä kohteita.

Yksityishenkilöt voivat myydä kohteitaan palvelussa ilmoitettavien yritysten välityksellä.

– Meille päätyvät hyvin halutut ja mielenkiintoiset kohteet sekä haastavat kohteet, joiden markkinahintaa on vaikea arvioida.

Senaatille myynnin hoituminen huutokaupalla sopii hyvin, sillä valtakunnallisesti kattavassa verkkohuutokaupassa vältytään jälkipuheilta siitä, oliko kaikilla potentiaalisilla ostajilla yhtäläinen mahdollisuus tietää kohteesta tai tehdä siitä tarjouksia.

Myyjä saa huutokaupassa hyväksyä tai hylätä korkeimman tarjouksen. Myyjä myös määrittää myyntiajan eli sen, miten pitkään huutokauppaa käydään.

Senaatin puolesta kaikki kiinteistökaupat hyväksyy yhtiön hallitus. Kaupat voivat Jyrki Maikolan mukaan kaatua joko siihen, että kohteista ei ole tarjottu riittävän korkeaa hintaa, tai siihen, että jostain kauppakirjan yksityiskohdista ei päästä ostajaehdokkaan kanssa yhteisymmärrykseen.

Rymättylän kalantutkimusaseman osalta Maikola toivoo vain, että kohteesta saadaan oikein hyvä hinta.

– Uskon, että tämän kohteen tarjoajien joukossa on lopulta vain kourallinen tosiostajia ja lopullinen hintakilpailu käydään vasta huutokaupan viimeisen puolen tunnin aikana, Santtu Poutanen tiivistää.