Teemat

Majakkayrittäjät päätyivät sattumusten kautta Iniöön

Rohkeus hypätä uuteen toi helsinkiläispariskunnan Kylmäpihlajan majakan kautta Iniöön.

Aittamajoituksen lisäksi he haaveilevat nyt panimosta, juustolasta ja mehiläisten kasvattamisesta.

Kapteeni Sjöberg ja hänen tiukka katseensa herättää huomion Iniön Jumossa sijaitsevan hirsitalon salin seinällä. Erkas Gårdenin tilaa on tiettävästi asuttu jo 1500-luvulla, ja Sjöberg on yksi talon isännistä.

– Kuvaa ei kuulemma voi ottaa pois, sillä muuten kapteeni alkaa kummitella, kertoo Erkas Gårdenin nykyinen emäntä Suvi Lindqvisthymyillen.

Suvi ja Tom Lindqvistostivat talon Iniön Jumosta 2011. He pyörittävät tilalla aamiaismajoitusta sekä kahvilaa.

Yhtä kiinnostava, kuin talon ja tilan historia, on Lindqvistienkin tarina. Helsinkiläispariskunta päätyi Iniöön hauskojen yhteensattumien ja hullunrohkeuden vuoksi.

Tie vei Helsingistä ensin Raumalle. Satakunnassa he vastasivat Kylmäpihlajan majakan majoitus- ja ravintolatoiminnasta.

– Raumalle meno oli melkoinen äkkipäätös. Kumpikaan meistä ei ollut edes aiemmin käynyt Raumalla, kertovat Tom ja Suvi.

Vaikka perhe viihtyi Raumalla, lasten kasvaessa kasvoi myös tarve löytää lapsille ruotsinkielinen koulu. Pari alkoi pohtia muuttoa Raumalta. Uusi koti haluttiin löytää saaristosta.

"Tunteella mentiin"

Lindqvistit ehtivät toimia majakkayrittäjinä seitsemän vuotta, ennen kuin uusi mahdollisuus tupsahti eteen.

– Tapasimme matkamessuilla pariskunnan, joka oli muuttanut Iniöstä Raumalle. Kyselimme heiltä, miksi he olivat halunneet saaristosta Satakuntaan. Juttelun lomassa kävi ilmi, että heidän talonsa täällä Iniössä oli myytävänä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tunteella taas mentiin, kuten majakkapäätöksessäkin, Suvi Lindqvist hymähtää.

Lindqvistit eivät pelänneet uusia haasteita. Majakkayrittäjyys oli ollut hyvä, vaikkakin rankka kokemus, ja kummallakin heistä oli jo ennestään yrittäjähistoria sekä ravintola-alan koulutus.

Rauma sai jäädä, sillä maaseutumiljöössä sijainnut Iniön-talo vei sydämen. Päätöstä vauhditti myös se, että majakan ravintolatoiminnalle löytyi nopeasti ostaja.

– Yksi asia johti toiseen, Suvi Lindqvist selittää.

– Ideat täällä Iniössäkin ovat muokkautuneet koko ajan. Ei meillä alun perin ollut ajatuksena hankkia hevosia, kanoja tai lampaita, Tom Lindqvist virnistää.

Tavoitteena kodinomaisuus

Erkas Gården on kodinomainen majatalo, jonka pihapiirissä kanat ja kukot tepastelevat vapaana. Pihan laidalla mölisevät lampaat, jotka nekin pysyvät kiltisti pihalla. Hevosia vieraat näkevät, kun ne noudetaan laitumelta talon viereiseen hakaan. Aamiais- ja lounasvieraat saavat kulkea pihapiirissä kuin kotonaan.

– Yrittäjiähän tässä ollaan aamusta iltaan, Lindqvistit toteavat.

Kesäkaudella Suvi Lindqvist toimii päätoimisena majatalon emäntänä. Talvella hän tekee keikkatöitä Iniön vanhainkodissa. Tom Lindqvist ajaa arkisin töihin Turkuun, sillä hän työskentelee ravintolapäällikkönä ravintola Maunossa, jolla on toimintaa Triviumissa ja Biocityssä.

Perheen koti sijaitsee päärakennuksen yläkerrassa. Alakerrassa pyöritetään aamiais- ja lounasrumbaa. Myös vieraiden pesutilat ovat päärakennuksessa. Yövieraat nukkuvat tilan pihapiirissä sijaitsevissa muissa rakennuksissa.

– Tämä on niin pienimuotoista, että meidän on helppo pitää asiakkaat tyytyväisenä, Suvi Lindqvist pohtii.

Pariskunta on tottunut siihen, että saaristossa ansiot kerätään monista pienistä puroista. Siksi uudetkin bisnesideat muhivat jo. Puheessa vilisevät vuohenjuustot, oluet ja hunaja.

– Minä olen aloittanut maidonjalostajan ammattitutkinnon. Suunnitelmissa on hankkia tilalle vuohia, ja perustaa juustola, Suvi Lindqvist kertoo.

Tom Lindqvistin haaveissa puolestaan on mehiläistarha ja olutpanimo.

– Panimokurssikin on jo käyty, Tom nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mahdollisuuksia olisi vaikka kuinka, kunhan saataisiin puitteet ja rahoitus kuntoon, pariskunta pohtii.

Ennen juustolan, panimon ja leipomon valmistumista tarkoitus on kuitenkin laajentaa majoitustiloja.

– Jos saamme suihkutiloja lisättyä, avaa se mahdollisuuden myös leirikoulujen pitämiselle. Niitä onkin ollut täällä 1980-luvulla, Tom kertoo.

Kukko sai nimensä kapteenilta

Pihalla riittää vilinää. Lampaiden lisäksi meteliä itsestään pitää komea kukko. Se on saanut nimensä kapteeni Sjöbergiltä. Isotteleva kukko ja kanalauma saavat leivänmuruja kolmevuotiaalta Danieliltaja kuusivuotiaalta Elieliltä.

– Meille onni on sitä, että lapset saavat kasvaa täällä luonnon äärellä eläinten ympäröimänä.

Kiireenkin keskellä he uskaltavat nauttia saaristosta ja uskoa tulevaisuuteen.

– Eipä tarvitse katua, ettei uskallettu aikanaan tehdä asioita, Tom ja Suvi Lindqvist sanovat.

Luitko jo nämä?