Matkailu

Nauvolaiset Victor Westerholmin jalanjäljissä

"Luultavasti kaikki nauvolaiset ovat hänelle sukua jotain kautta", sanovat nauvolaiset Nina Söderlund ja Rune Fanzén, joiden isovanhemmat olivat taidemaalarin pikkuserkkuja.

Muutama vuosi sitten Bukowskin huutokaupassa oli myynnissä sata vuotta sitten eläneen taidemaalari Victor Westerholminteos Ernholm.

Ernholm on paikka lähellä Nauvon kirkonkylää, ja siellä eli aikoinaan taiteilija Westerholmin äidinäiti, jonka vuoksi myös taiteilija itse vietti lapsuudessaan Nauvossa pitkiä aikoja.

Nyt tuo taulu oli ollut myynnissä nettihuutokaupassa, ja nauvolaiset olivat rakentaneet huutoringin, jonka tarkoituksena oli tuoda taulu viimein kotiin eli Nauvoon. Monien käänteiden jälkeen se onnistuikin, ja yksityishenkilö onnistui saamaan taulun kotinsa seinälle Nauvoon.

Tämä taulunhankinta toimi yhtenä lähtösykäyksenä, joka sai nauvolaiset innostumaan Victor Westerholmista vielä entistäkin enemmän.

Koko suku pesunkestävää nauvolaista

Helmikuisena talvipäivänä kuljemme Nauvon kylänraittia paikallisten asukkaiden Nina Söderlundinja Rune Franzéninkanssa.

Hieman kirkonkylästä Turkuun päin on pieni tienhaara, jossa lukee Alstigen (Leppäpolku).

– Tätä polkua hän on varmasti kävellyt. Tästä mentiin ennen vanhaan sillalle, joka johti Ernholmaan, Franzén kertoo.

Franzén on tehnyt sukututkimusta Westerholmin suvusta ja huomannut olevansa itsekin sukua taiteilijalle.

– Äidin puolen isoisäni oli Westerholmin pikkuserkku.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös Nina Söderlundilla on sukuyhteys Westerholmiin, sillä hänenkin isoisänsä oli Westerholmin pikkuserkku.

– Luultavasti kaikki nauvolaiset ovat hänelle sukua jotain kautta, Franzén ja Söderlund naurahtavat.

Tämä ei ole ihmeellistä, sillä kun tutustuu Westerholmin sukupuuhun huomaa, että miehen suku on useiden sukupolvien ajalta pesunkestävää nauvolaista. Taiteilijan äiti tosin kävi nauvolaisten vanhempiensa työnsä perässä syntymässä Helsingissä.

Juuri näistä nauvolaisista sukujuurista johtuen nauvolaiset tuntevat halua pitää Westerholmia omanaan.

Kun katsoo hänen maalaamiaan merimaisemia, voi tuntea katsovansa omaa sieluaan, omaa mertaan.

Turussa vuonna 1860 syntynyt Victor Westerholm inspiroitui Nauvossa ollessaan piirtämään ja maalaamaan saariston maisemia.

Nauvolaiset uskoivat lahjakkaaseen nuorukaiseen, ja kun Westerholm nuorena miehenä tarvitsi rahaa opintojansa varten, hän saikin lainaa muutamilta nauvolaisilta.

Vastineeksi hän maalasi heille tauluja, jonka vuoksi Nauvossa on edelleen useita Westerholmin töitä yksityisomistuksessa.

– Tiedossamme on ainakin kymmenkunta työtä täällä, Franzén laskee nopeasti.

Vartuttuaan Westerholm opiskeli ensin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, kunnes siirtyi jatkamaan opintojaan ajan tapojen mukaan ulkomaille, Saksaan ja Ranskaan.

Westerholm täytyy jakaa Nauvon, Turun ja Ahvenanmaan kesken

Myöhemmin, asuessaan Turussa, Westerholm työskenteli Turun taidemuseon intendenttinä eli johtajana.

Sen muistona Turun taidemuseon edustalla on yhä edelleen kuvanveistäjä Wäinö Aaltosenhänestä valmistama muotokuvaveistos.

Kaiken tämän lisäksi Westerholm vietti paljon aikaansa Ahvenanmaalla ja maalasi sieltä erityisen paljon ulkoilmatauluja. Sinne, Jomalaan, hän perusti myös Önningebyn taiteilijasiirtokunnan, jonne hän kutsui suomalaisia, ruotsalaisia ja virolaisia taiteilijoita kokoontumaan yhteen ja maalaamaan.

– Näistä syistä johtuen meidän täytyy tietenkin jakaa Westerholm Nauvon lisäksi myös Turun ja Ahvenanmaan kanssa, Franzén ja Söderlund myöntävät naurahtaen.

Vanhan tammen katveessa

Pari vuotta sitten Nauvoon rakentui Rune Franzénin aktiivisuuden ja paikallisten asukkaiden ansiosta (ja EU:n Leader-hankerahalla) Victor Westerholmin nimeä kantava kulttuurikävelypolku.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se lähtee keskustasta, kesätorin ja ravintola Biffin välistä ja on pituudeltaan 2,8 kilometriä.

Polun varrella olevat opastaulut kertovat paitsi Victor Westerholmin elämästä, myös Nauvon historiasta. Matkan varrella voi bongata myös pronssikautisen hautaröykkiön ja hienon näköalan Jetukast-kalliolta.

Polun varrella, Ernholmassa, kasvaa edelleen vanha tammi, jonka Westerholm on ikuistanut Nauvo-aiheisiin töihinsä.

– Victorin ensimmäiset piirrokset koulussa olivat usein Nauvo-aiheisia, samoin hänen maalaamansa ensimmäiset, oikeat taulut, Söderlund kertoo.

Söderlundin mukaan valtaosa Westerholmin varhaisvuosien piirustuksista on kuitenkin kadoksissa.

– Emme ole löytäneet niitä, mutta niitä olisi todella kivaa nähdä. Täällä Nauvossa oli paljon asioita, jotka häntä inspiroivat, esimerkiksi vanhanaikainen kaivo, puutarhakeinu, ruusut ja tuo valtava tammi. Niistä hän aloitti piirtämisensä, Söderlund sanoo.

Missä näitä töitä sitten voi nähdä?

Saaristokeskus Korpoströmiin avataan toukokuun 7. päivä koko kesän kestävä näyttely " Uudet näkymät - Victor Westerholm saaristossa".

Näyttelyssä esillä olevien Westerholmin töiden keskeinen teema on saaristo, ja samalla Westerholmin yhteyttä Nauvoon havainnollistetaan paikallisten tarinoiden kautta.

Näyttelyyn tulevat teokset ovat lainassa eri museoista, suurin osa Turun taidemuseosta.

Myös yksityisten ja Åbo Akademin säätiön omistuksessa olevia Westerholmin töitä on tarkoitus laittaa nyt ensimmäistä kertaa esille.

2,8 kilometrin mittainen polku kiertää keskustan tuntumissa Westerholmille tärkeillä paikoilla. Kuva: TS/Jonna Lankinen.