Teemat

Kalastuksenvalvonta siirtyi digiaikaan

Airisto-Velkuan kalastusalueen valvontaa suoritetaan nykyään digitaalisesti. Kalastuksenvalvonta helpottuu ja nopeutuu mobiiliapplikaation avulla.

Airisto-Velkuan kalastusalue ulottuu nimensä mukaisesti Paraisten länsipuolelta Kustaviin ja Rymättylän saaristoon asti. Alueella valvontaa suorittaa kolme kalastuksenvalvojaa.

Aiemmin valvonnasta saadut tiedot kirjattiin perinteisesti paperilomakkeisiin. Nyt valvojilla on käytössään säänkestävät tablettitietokoneet ja niissä työhön varta vasten kehitetty applikaatio.

– Sain ohjelmiston käyttööni syksyllä ja pääsin perehtymään siihen. Nyt keväällä työt jatkuvat mateenpilkkijöiden valvonnassa. Avoveden aikaan työtä on enemmän ja ohjelmisto pääsee vasta oikeuksiinsa, velkualainen kalastuksenvalvoja Janne Antilakertoo.

Ohjelma säästää kalastuksenvalvojan aikaa ja helpottaa työtä.

– Siihen kirjaudutaan henkilökohtaisilla tunnuksilla ja sen jälkeen lähes kaikki tehtävät merkinnät löytyvät muutaman napin ja alasvetovalikon takaa. Kynää ei enää tarvitse ja ohjelmaankin kirjoitetaan vain niissä tapauksissa, joissa on jotain huomautettavaa.

"Nyt raportin saa nappia painamalla"

Applikaatioon kirjataan kaikki kalastukseen liittyvät tapahtumat. Kun ennen asiat kirjoitettiin yksi kerrallaan paperille, riittää nyt napin painallus.

– Ensin luodaan uusi tapahtuma ja sen jälkeen rastitetaan tapahtumaan liittyvät yksityiskohdat, kuten kalastetaanko virvelillä ja ovatko luvat mukana ja voimassa. Ohjelma kirjaa automaattisesti kellonajan ja sijainnin, Antila kuvaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikäli valvojalla on kalastajalle huomautettavaa, nopeuttaa sovellus myös kalastajan ja valvojan välistä kohtaamista.

– Keikkuvassa veneessä on helpompi kirjata asianomaisen tiedot ohjelmaan kuin paperille. Lisäksi voin lähettää kopion huomautuksesta myös asiakkaan sähköpostiin. Ohjelmalla saa tehtyä myös tutkintapyynnön poliisille.

Hankalin asia paperisten valvontalomakkeiden kanssa on Antilan mukaan ollut joka vuodelta Ely-keskukselle annettava tapahtumailmoitus, johon kirjataan koko vuoden valvontatapahtumat.

– Se on ollut todella työläs. Jotkut eivät ole edes viitsineet tehdä niin valtavaa paperityötä. Nyt raportin saa nappia painamalla.

Valvojakunnan keski-ikä on korkea

Vuonna 2014 alkaneesta ideasta valmistui vuodessa käyttöön Kalastuksenvalvoja-sovellus. Kehityksestä vastasi Pirkanmaan Kalastalouskeskus ry.

– Tällä hetkellä ohjelmaa käyttää kuutisenkymmentä kalastuksenvalvojaa Lapista Saaristomerelle. Osa kalastuksenvalvojista on hyvin aktiivisia, mutta osa valvoo vain muutamia päiviä vuodessa. Ammattivalvojia ja aktiivisia kalastuksenvalvojia on Suomessa vain satakunta, kertoo kalatalousneuvoja Ismo KolariPirkanmaan Kalatalouskeskuksesta.

Valvojan työtä helpottavan ohjelmiston käyttäjämääriä Kolari selittää käyttäjien aktiivisuudella.

– Jos valvoo vain muutaman päivän kesässä, ei laitteita ja ohjelmistoa kannata hankkia. Kuten kalastajien, on myös valvojakunnan keski-ikä korkea. Tietoteknisten laitteiden ja ohjelmistojen käyttöönoton kynnys on suuri.

Kalastusalueita Suomessa on yli 200 ja Kolarin mukaan valvojankoulutuksen saaneitakin tuhansia.

– Potentiaalisia käyttäjiä siis on. Ehkä kyse on muutosvastarinnasta. Jos pakko ei ole, tehdään kuten ennenkin.