Teemat

Seili auki matkailubisnekselle

Turun yliopisto suunnittelee vuokraavansa Seilin saaren kiinteistöjä matkailuyrittäjälle.

Spitaalisten ja mielisairaiden karkotuspaikkaan voi tulla turistiryntäys jo ensi kesänä.

Nauvossa sijaitseva Seilin saari kokee todennäköisesti todellisen matkailijatulvan jo ensi kesänä.

Turun yliopisto suunnittelee vuokraavansa Seilissä omistamiaan kiinteistöjä ulkopuoliselle matkailuyrittäjälle.

Tällöin saaressa olisi mahdollista esimerkiksi yöpyä, syödä ravintolassa ja käyttää muitakin matkailupalveluja. Tällaisia palveluja ei Seilissä nykyisin ole tarjolla.

Toteutuessaan saaren matkailijaluvut tulevat kasvamaan reippaasti.

– Meillä on Seilissä erittäin iso ja erittäin vähäisellä käytöllä oleva suojeltu rakennuskanta, jonne suunnittelemme nyt tiede- ja kulttuurimatkailua, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänensanoo.

Matkailutoimintaa ehkä jo ensi kesänä

Matkailusuunnitelmien takana on saaren kiinteistöjen kallis ylläpito.

Väänänen sanoo Turun yliopiston maksaneen saaresta ja kiinteistöistä vuokraa vuosittain lähes puoli miljoonaa euroa.

Tämän vuoden alussa Turun yliopisto osti Seilin vanhan sairaala-alueen maan ja kiinteistöt Suomen Yliopistokiinteistöt oy:ltä. Nyt Turun yliopisto aikoo käynnistää neuvottelut Turun Yliopistosäätiön kanssa Seilin kiinteistöjen yhteisomistuksesta ja mahdollisesta vuokrauksesta matkailukäyttöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos päätämme lähteä viemään matkailuasiaa eteenpäin, niin heti vuoden alussa tarvitsemme jo siihen liittyviä päätöksiä. Voi olla, että saaressa on matkailutoimintaa jo ensi kesänä. Neuvottelut ovat käynnissä, Väänänen sanoo.

Tutkimuslaitoksen toiminta paranee

Suunnitelmien toteutuminen toisi saarelle kaksi toimijaa nykyisen yhden sijaan.

Tällä hetkellä Seilissä toimiva Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos jatkaisi edelleen saarella, mutta saisi kaveriksi ulkopuolisen yrittäjän hoitamaan matkailupuolta.

Väänäsen arvion mukaan Saaristomeren tutkimuslaitoksen toiminta hyötyisi matkailutoiminnasta.

– Tutkimuslaitoksen toiminta paranee, sillä meiltä vapautuu kiinteistöjen ylläpidosta huomattavasti enemmän varoja käytettäväksi tutkimukseen.

– Pääintressinä meillä on ehdottomasti sellaisen toiminnan lisääminen, joka edesauttaa Saaristomeren tilan paranemista. Meidän roolimme on löytää näitä tapoja tutkimuksen kautta.

Pääseekö mielisairaalaan nukkumaan?

Moni tuntee Seilin saaren valtavan, mielisairaalanakin toimineen päärakennuksen. Mitä sille tulee tapahtumaan?

– Meillähän on siinä suurkeittiö, ja jos ajatellaan kahvila- ja ravintolatoimintaa, niin kyllä se paikka varmaan siinä on.

Entä majoituspuoli, pääseekö vanhaan mielisairaalaan nukkumaan?

– En halua vielä sitä kommentoida, koska kaikki kortit ovat levällään. Mutta meillä on Seilissä moderneja, 2000-luvulla rakennettuja asuntoja, joissa on yhteensä 60 hotellitasoista huonepaikkaa. Ne ovat nykyisin käytössä vain pari–kolme viikkoa kesäisin.

Seilin saaren vierasvenesatamaakin saatetaan laajentaa.

– Siellä on joka tapauksessa aika tehdä jotain, yksi laiturikin on vajoamassa veteen. Emme ole poissulkeneet sitä, etteikö sinne joku pieni vierasvenesatama voisi tulla, Väänänen muotoilee.

Kulttuuri- ja luontoarvot eivät saa vahingoittua

Väänäsen arvion mukaan Seilin saarella käy vuosittain nyt noin 9 000–10 000 matkailijaa.

Joidenkin arvioiden mukaan uusi matkailutoiminta voisi tuoda saarelle jopa 30 000–40 000 kävijää vuosittain.

– Jos ihmiset kauhean paljon haluavat pistäytyä siellä, voihan se ollakin, mutta pitäisin tuota kyllä kohtalaisen suurena lukuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väänänen korostaa, että oli matkailutoiminta sitten pientä tai suurta, omistaja haluaa valvoa toiminnan toteuttamista.

– Toiminnan pitää olla sellaista, että se ei vahingoita saaren kulttuuri- tai luontoarvoja.

Paraisten luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Laaksonlaitaei näe matkailutoimintaa suoralta käsin uhkana Seilin luonnolle.

– Se riippuu hyvin pitkälle toteutuksesta. Jos ihmisliikenne on hyvin ohjattua, ongelmia ei välttämättä tule. Tosin yöpyminen voi aiheuttaa sen, että ihmiset kuljeksivat missä sattuu, ja siitä voi aiheutua haittaa joillekin lajeille tai ympäristöille, Laaksonlaita painottaa.

FAKTA

Seilin lyhyt historia

Kuningas Kustaa IIAdolf käski vuonna 1619 perustaa Seilin saarelle leprasairaalan. Pian saareen tuotiinkin jo ensimmäiset potilaat.

Isonvihan jälkeenSeiliin siirrettiin lähinnä mielisairaita. Viimeinen spitaalipotilas kuoli vuonna 1785.

Ensimmäinen mainintamielisairaalasta on vuodelta 1689. Mielisairaalahistoria on vaiheikas ja värikäs, ja lopulta sairaala lakkautettiin vuonna 1962.

Valtio luovuttiSeilin sairaalan rakennukset ja lähialueet Turun yliopistolle vuonna 1964. Yliopisto perusti sinne Saaristomeren tutkimuslaitoksen.