Teemat

Saariston juhannusliikenne kysyy malttia ja hyvää mieltä

Saariston liikenneruuhkat kuuluvat juhannukseen kuin kukka tyynyn alle juhannusyönä.

Paraisten Lillmälön lauttarannassa ja Nauvon Prostvikin rannassa on parhaillaan käynnissä lauttarantojen parannustyöt, jonka vuoksi kummallakin puolella on käytössä vain yksi laituri.

Tämä saattaa ruuhkauttaa juhannusliikennettä entisestään.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen saaristoliikenteen asiantuntija Sirpa Vanhalanmukaan parannustyöt ovat kuitenkin toistaiseksi sujuneet ilman suurempia ongelmia.

Lauttarantojen parannustyöt ovat sujuneet suunnitelmien mukaan.

– Olen siinä uskossa, että kaikki hoituu, sillä ensimmäistäkään valitusta tai palautetta ei ole meille päin kuulunut, Vanhala kertoo.

Mantereen ja saariston välillä operoi kuitenkin jatkuvasti kolme lauttaa. Vanhalan mukaan kapasiteettia ei ole mitään mahdollisuutta lisätä, koska kolmen lautan operointi Parainen-Nauvo välillä on ehdoton maksimi.

Lauttojen työskentelyä vaikeuttaa vielä lakisääteiset lepotauot, jotka on parannustöiden vuoksi pidettävä Prostvikin vanhassa lauttalaiturissa.

Vanhalan kokemuksen mukaan pahin juhannusruuhkahuippu sijoittuu aina aattoa edeltävään päivään. Tänä vuonna tuo päivä tänään torstaina.

Vanhala suositteleekin, että ihmiset ajoittaisivat liikkumisensa sellaisiin kellonaikoihin, jolloin liikennettä on vähemmän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lautat liikkuvat läpi yön.

Käytännössä se tarkoittaa hyvin myöhäistä iltaa tai yöaikaa.

– Lautat liikkuvat joka tapauksessa läpi yön. Saaristoon ehtii juhannukseksi hyvin, vaikka olisikin lautassa vasta yöllä, Vanhala muistuttaa.

Toisaalta hän uskoo saaristoon juhannukseksi menevien tottuneen jo pieneen odottamiseen.

– Ainahan juhannuksena on jonoa. Varmasti jokainen joka saaristossa liikkuu on jo mieltänyt tämän ja osaa siihen suhtautua, pohtii Vanhala.

Hän kehottaa kaikkia juhannussaaristolaisia nauttimaan rannasta ja rannan palveluista omaa lauttavuoroa odottaessa.