Matkailu

Mittumaari hehkuu salkoina ja kokkoina - kumpi on suosikkisi?

Yötön yö, juhannus, mittumaari. Rakkaalla keskikesän juhlalla on monta nimeä. Juhannussalko kuuluu kiinteästi saaristolaiseen juhannukseen, joskin kokkojakin on alettu suosia. 

Kokkojen polttelu on perinteisesti ollut suosiossa etenkin Itä- ja Sisä-Suomessa. Salkoja on pystytetty Ruotsissa, Ahvenanmaalla ja Suomen ruotsinkielisillä alueilla Länsi- ja Etelä-Suomen rannikoilla.

Juhannussalkojen uskotaan tuovan onnea ja suojaa pahaa vastaan. Kokkotulien ajatellaan pitävän pahat henget loitolla.

Juhannussalot pystytetään ainakin täällä:

  • Paraisilla Sattmarkin juhannussalkokoristeltiin torstaina ja pystytetään tänään juhannusaattona. Sattmark 1, Parainen.
  • Iniön Jumossa juhannussalkokoristellaan perjantaina kylärannassa kello 14. Kioskista voi ostaa kahvia, pullaa ja höyrynakkeja. Luvassa on myös arpajaiset, joiden tuotto menee elvytyksessä käytettävän defibrillaattorin hankkimiseen. Jumon rantatie 56, Iniö.
  • Iniön Keistiössä juhannussalonkoristelu alkaa tänään perjantaina juhannuskallioilla kello 20. Salko nostetaan kello 22. Midsommarberget, Iniö.
  • Nauvon Pärnäisissä Qviflaxinjuhannussalko koristellaan juhannusaattona kello 15 ja nostetaan kello 16. Qviflaxin Kylänlahti, Pärnäinen.
  • Houtskarissa juhannussalot nousevatjuhannusaattona lähes joka kylään. Salot koristellaan lehvillä ja ruohoilla, ja jokaisella kylällä on omat perinteensä.
  • Kemiönsaaren Kasnäsissa salkokoristellaan perjantaina kello 10. Kyläyhdistyksen juhannustempauksessa salko nostetaan illalla kuuden ja puoli kahdeksan välillä. Haitarimusiikin ja kahvitarjoilun lisäksi lapsille on ongintaa ja arvausleikkejä. Mankelitupa, Kasnäsin kylätie–Haukiniementie.
  • Kemiönsaaren Västanfjärdissä juhannussalonnosto alkaa perjantaina kello 14 kulkueella Knalliksesta Vårdkaseniin. Juhannussalko pystytetään puoli kolmelta, jonka jälkeen kolmelta pidetään juhannusarpajaiset. Föreningasvägen, Västanfjärd.
  • Kustavissa juhannussalot koristellaanja nostetaan perjantaina Etelä-Vartsalassa kello 12, Pohjois-Vartsalassa kello 12, Rahin Heikinmäessä kello 15 ja Salminiitussa kello 12–14.