Näin perkaat ja fileoit kalan oikein
Katso kuvalliset ohjeet ja videot siitä, miten perkaat ja fileoit kalan oikeaoppisesti.
Kalastuksen lehtori Tommi JylyAmmattiopisto Livian Paraisten toimipisteeltä rohkaisee kokeilemaan kalojen
käsittelyä uudestaan ja uudestaan, vaikka lopputulos olisikin alussa hieman epämääräisen näköinen.
– Jos ensimmäisellä kerralla ei onnistu, ei pidä luovuttaa, Kalan käsittely vaatii harjoittelua.
Kalan perkuussa tärkeintä on, että veitsi on todella terävä. Ilman terävyyttä hyvään lopputulokseen ei pääse.
Tarvitset seuraavia välineitä:
- Perkauspuukko. Sen lyhyt terä varmistaa, ettei kalan vatsa mene vahingossa rikki.
- Fileerausveitsi, jos haluat fileoida kalan. Veitsellä erotetaan filee selkäruodosta. Sen avulla erotetaan myös vatsaruodot ja nahka.
- Kalapiikki. Piikillä saadaan ote fileestä, kun irrotetaan nahkaa ja ruotoja.
Kuhan perkaus
Kuhan fileointi
Vastapyydetty kala kannattaa säilyttää ennen fileointia yön yli kylmässä, jotta sen nahka irtoaa helpommin.
Kalan ruodosta ja päästä syntyy maukas liemi, joten ne voi käyttää keitossa. Muuten ne hävitetään kompostiin.