Teemat

Aurinko paistaa merellä useammin kuin mantereella

Saariston aurinkoisuus ei ole pelkkä myytti. Kyseessä on alkukesään liittyvä, tunnettu ilmiö, joka liittyy viileisiin vesiin.

Turun torilla taivas on pilvien täyttämä, mutta samaan aikaan vain hieman etelämpänä saaristossa moisista hattaroista ei ehkä ole tietoakaan.

Syytä tähän on moni ihmetellyt.

Ilmiön syy liittyy alkukesään. Siinä kun merivesi säilyy talven jäljiltä kylmänä pitkään, maanpinta puolestaan lämpenee merta nopeammin auringossa.

Kun aurinko lämmittää maanpintaa, vesihöyrypitoinen ilma nousee ylöspäin synnyttäen kumpu- ja kuuropilviä. Sen sijaan saaristossa ei tapahdu yhtä tehokasta haihtumista vesimassojen viileyden vuoksi.

Saariston aurinkoisuus liittyy nimenomaan näihin alkukesän kumpu- ja kuuropilvien vähäisyyteen. Mikäli kyse on säärintamasta ja sadealueeseen liittyvistä pilvistä, niistä saa nauttia saaristossa alkukesälläkin.

Saaristomeren alue on kesäisin Suomen aurinkoisinta seutua.

Myöhemmin loppukesästä tilanne voi muuttua jopa päinvastaiseksi.

Silloin mantereet alkavat jäähtyä, mutta meri on vielä lämmin. Sen seurauksena merialueellakin voi syntyä herkästi sadekuuroja.

Alueen ilmastoon vaikuttava meri reagoi lämpötilamuutoksiin melko hitaasti. Sen vuoksi saaristossa esimerkiksi kesäkuu on vasta vuoden neljänneksi lämpimin kuukausi heinä-, elo- ja syyskuun jälkeen.

Yhtä kaikki, Saaristomeren alue on kesäisin Suomen aurinkoisinta seutua. Samalla saariston kesät ovat kuivempia kuin mantereella.