Ruoka

Joulun makeat jälkiruuat

Jälkiruoka huipentaa joulun ajan ateriat. Kun on jo syöty pitkään ja ehkä raskaastikin, jälkiruuaksi riittää usein pieni hyvä. Raikkaan päätöksen aterialle saa valmistamalla jälkiruuan hedelmistä, tuhdimpia makuja taas tuovat tumma suklaa ja luumu.

Ihannetapauksessa jälkiruuan voi valmistaa jo etukäteen, vaikka edellisenä päivänä, ja laittaa kauniisti tarjolle. Sitten se on helppo vain nostaa esiin ja tarjoilla saman tien.

Pyhiksi kannattaa hankkia kotiin hedelmiä, sillä niistä saa valmistettua monenlaisia jälkiruokia. Hedelmiä kannattaa ostaa hieman yli sen, mitä jälkiruokaan tarvitaan. Joukossa saattaa nimittäin olla myös muutama hedelmä, joka on mennyt pilalle.

Hedelmistä voi tehdä niin lapsille kuin aikuisillekin maistuvan perinteisen hedelmäsalaatin. Siihen voi valita mieleisiään hedelmiä, joko tuttuja tai eksoottisia. Hedelmäsalaatti sopii myös useimmille ruoka-allergisille.

Sopiviksi suupaloiksi pilkotut hedelmät voi myös kuumentaa uunissa ja maustaa jouluisesti, jolloin ne ovat herkullinen makupari kylmän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi jouluisten jälkiruokien klassikko on punaviinipäärynät. Niiden valmistamiseen kannattaa käyttää hedelmäistä viiniä, ja tarjoilla päärynät vaikkapa kermavaahdon kera. Päärynät voi tehdä hyvin edellisenä iltana, niiden maku ja väri vain syvenevät, kun ne ovat liemessään kauemmin.

Suklaan ystävälle maistuu kauniista pikkukupeista tarjoiltu mousse, ja potkua siihen antaa ripaus chiliä.

Moussekupposet voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja säilyttää viileässä.

Etukäteen valmistettava, joulupipareista pohjansa saanut moussekakku maistuu joulun kunniaksi luumulta ja konjakilta. Se tarjottavaksi niin jälkiruokana kuin kahvipöydässäkin.

Kuvien astiat ja tekstiilit: Skanssin Anttila