Ruoka

Pannullinen paellaa,
por favor

Valencian seudulta kotoisin olevan paellan perusaineksia ovat riisi, sahrami ja oliiviöljy. Loppusoitto onkin paellakokin omasta valinnasta kiinni.

– Paellan voi valmistaa esimerkiksi kanasta, merenelävistä tai kasviksista. Myös espanjalaisesta chorizo-makkarasta saa aikaan maukkaan paella-annoksen, ravintola Sevillan keittiöpäällikkö Rolf Hammarberg kertoo.

Alkuperäiseen espanjalaiseen paellaan laitettiin aineksia, joita kaapin perukoilta löydettiin. Samaa periaatetta voi noudattaa myös suomalaisessa mökki- tai kesäkeittiössä. Mökkipaella syntyy Hammarbergin mukaan kätevästi myös esimerkiksi kaupan valmiista äyriäissekoituksesta.

– Kun esikypsentää riisin, on paellan valmistus helppoa ja voi keskittyä myös seurustelemaan mökkivieraiden kanssa. Mikäli paellan haluaa valmistaa pidemmän kaavan kautta raa’asta riisistä, kannattaa se sekoittaa kanaliemeen, josta siihen irtoaa paljon makua, paellamestari vinkkaa.

Hammarbergin mukaan ei haittaa, jos riisi palaa hieman pohjaan, sillä paellassa kuuluu olla paljon makua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Itse tykkään käyttää paellassa pitkäjyväistä riisiä, mutta valinnan pitkäjyväisen ja lyhytjyväisen välillä voi tehdä ihan oman maun mukaan.

Paella muuntuu kasvisversioksi, kun korvaa liemen kasvisliemellä ja lihaisat ainekset kasviksilla.

– Paprika ja sipuli taitavat olla yleisimmät kasvispaellan ainekset. Myös esimerkiksi tölkkimaissi toimii paellassa hyvin.

Paella valmistetaan kypsentämällä riisiä, mausteita ja muita aineksia suurikokoisessa ja laakeassa rautapannussa. Sana paella tarkoittaakin alun perin tämäntyyppistä paistinpannua. Paellan valmistukseen voi käyttää myös esimerkiksi wokkipannua tai muurikkapannua.

Helppo kesäpaella

(8-10 hengelle)

2 hienonnettua sipulia

3 murskattua valkosipulinkynttä

0,5 dl oliiviöljyä

400 g broilerin fileesuikaleita

1 punainen paprika kuutioituna

2 tl (eli 0,5 g) kurkumaa tai sahramia

8 dl riisiä

4 tomaattia paloiteltuna

2 dl valkoviiniä

1,5 l kanalientä (tai vettä ja kaksi kanaliemikuutiota)

2 dl vihreitä herneitä

2 dl makeaa maissia (tölkki tai pakaste)

noin 1 kg äyriäisiä

1 sitruuna tai lime lohkottuna

persiljaa hienonnettuna

Käytettävä äyriäissekoitus voi olla tölkki- tai pakasteversio. Se sisältää yleensä simpukkaa, mustekalaa, katkarapua sekä surimia, riippuen valmisteesta.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää broileri ja paprika, ja paista muutama minuutti. Lisää kurkuma sekä riisi, ja kuullota taas muutama minuutti.

Seuraavaksi lisää tomaatinlohkot, viini ja kanaliemi, ja sekoita. Kypsennä noin 20 minuuttia, ja lisää tarvittaessa pannulle vettä tai kanalientä, jotta paella ei kuivu.

Lisää loppuvaiheessa herneet, maissi ja äyriäissekoitus. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koristele sitruunan tai limen lohkoilla ja persiljalla, ja tarjoa paella suoraan pannulta. Halutessasi voit lisätä pinnalle vielä simpukoita ja katkarapuja.

Keittiöpäällikkö Rolf Hammarberg koristelee kahdelle hengelle mitoitetun pikkupaellan limen lohkoilla.
Keittiöpäällikkö Rolf Hammarberg koristelee kahdelle hengelle mitoitetun pikkupaellan limen lohkoilla.
Paellan voi valmistaa melkein mistä tahansa aineksista. Katkaravut ja simpukat sopivat paellaan mainiosti.
Paellan voi valmistaa melkein mistä tahansa aineksista. Katkaravut ja simpukat sopivat paellaan mainiosti.