Kasvisruoka

Jo esiäiti valmisti vegaanijuustoa hampusta – kokeile myös muita perinneruokia kasvismaidoista

Harri Kuittinen
Kasvismaidoilla on vuosisatojen taakse ulottuvat perinteet. Tällä kertaa teemme vegaaneille maistuvia perinteikkäitä ruokia.
Kasvismaidoilla on vuosisatojen taakse ulottuvat perinteet. Tällä kertaa teemme vegaaneille maistuvia perinteikkäitä ruokia.

Tiesitkö, että hamppu on yksi varhaisimmista viljelykasveista Itämeren alueella? Ravintoneuvoja Anniina Ljokkoi ja kulttuurintutkija Liisa Kaski kertovat painotuoreessa Perinnevegeä-kirjassaan (SKS 20...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (9)

Vanhimmat ensin
Vastaa
S.F.
Vegaani ainoastaan olosuhteiden pakosta
"Jo esiäiti valmisti vegaanijuustoa hampusta "
- kyllä, mutta silloin ei ollut kyse mistään idealismista tai eettisistä periaatteista. Kaikki syötäväksi kelpaava oli arvokasta ja liha erityisen arvostettua.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
K.K.
TS ruokapalsta yksiluolinen
Lehden tilaajana ei voi kuin ihmetellä tätä vegaani suitsutusta. Kasvisideologia on vallannut ssn. Liharuoka reseptejä ei enää ole käytännössä lainkaan. No onneksi tämä mielipide vaikuttaminen ei näy muissa lehdissä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: TS ruokapalsta yksiluolinen
Minusta taas vegevillitys on näkynyt ja näkyy vähän kaikkialla, missä ruoasta puhutaan. Varsinkin medioissa, jotka julkaisevat respetejä ja ateriaehdotuksia. Haen usein inspiraatiota viikon ruokalistaan netistä, ja kasvisruokaa on tosiaankin tarjoteltu paljon jo vuoden, parin ajan. Jollei ole suorastaan vegeviikko jollain palstalla, niin vähintään pari ruokaa on kasvisruokaa.

No, kyllähän se minulle sopii, tiettyyn rajaan asti. Nautin ihan mielelläni kerran pari viikossa kasvisruokaa. Mutta kaikki eivät. Täytyykö joka median todella olla mukana tässä suitsutuksessa? Pyydetäänkö todella näin paljon vegereseptejä, ovatko ne suosituimpia?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: TS ruokapalsta yksiluolinen
Olisiko kuitenkin niin, että TS haluaa tuoda kortensa kekoon kansalaisten terveellisempien ruokatapojen puolesta? Ja jos vielä muistellaan vuosikymmeniä ennen ”vegebuumia”, kovin olivat lihapitoisia ne jutut, valittivatko kasvissyöjät? Olisitte vain säästäneet ne makkarareseptit.

Kuinka moni edes huomasi, että tämä oli uutuuskirjan esittely?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: TS ruokapalsta yksiluolinen
Tietenkin vege on hyvin trendikästä toisaalta terveysintoilun, toisaalta ilmastoasioiden merkeissä. Mutta kovin rankka propaganda saattaa kääntyä itseään vastaan. Jos vegeä tungetaan alas kurkusta, niin tuskin se kovin monta uutta kannattajaa tuo.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: TS ruokapalsta yksiluolinen
Nimimerkki K.K. väittää: "Lehden tilaajana ei voi kuin ihmetellä tätä vegaani suitsutusta. Kasvisideologia on vallannut ssn. Liharuoka reseptejä ei enää ole käytännössä lainkaan."

Tein kokeen. Turun Sanomien nettisivuthan on jaoteltu eri osioihin. Yksi osio on Teemat ja sen alla on lukuisia aihealueita.
Valitsin aiheeksi 'Reseptit'. Ja tiedätkös K.K. että sieltä löytyi vaikka kuinka paljon liha- ja kalareseptejä.
En tiedä miten lehti suhtautuu linkkeihin. Toivon mukaan tämä sallitaan kun se vie lehden omille sivuille: https://www.ts.fi/aihe/reseptit
Tuolta löytyy kyllä reseptiä laidasta laitaan.

Itse olen sekasyöjä enkä usko että minusta koskaan tulee vegaania. Toisaalta minulla on melkoisesti peltoa ja ne tuottavat vain kasviksia. Koko ajan olen siis lisännyt niiden käyttöä ja myös harrastanut 'tekolihan' leipomista vehnävalkuaisesta.
Usein saa lukea siitä että pitäisi välttää pitkälle prosessoituja ruokia. Näin olen pyrkinyt tekemään. Kun nykyisin menee kauppaan niin tarjolla on esimerkiksi kasviksista tehtyä jauhelihaa joka on ihan väriäkin myöten lihajauhelihan näköistä. Näitä minä kartan. En lähde ideologisista syistä ostamaan äärimmäisen prosessoitua kasvisjauhelíhaa vaan ostan palalihaa ja jauhan sen itse käsimyllyllä. Tulee muuten halvemmaksikin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: TS ruokapalsta yksiluolinen
Hyvä T.S.! Niitä minäkin vegaanina vältän. En kertakaikkiaan ymmärrä, miksi pitää valmistaa lihan näköistä tai jopa makuista kasvisruokaa. Ehkä ne on tehty houkuttimiksi lihansyöjille, jotka eivät saa kasvis-, saati vegaanisanaa suustaan ulos. Siinä ovat mainoshenkilöt mielestäni hakanneet kirveensä kiveen. Kasvikset jo sinällään tuovat sellaisen makujen maailman, jossa taivas on vain kattona.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Simmottis
Kiinnostavaa!
Kiitos mielenkiintoisesta jutusta ja resepteistä! On sääli, että kasviperäiset perinneruoat ovat jääneet unholaan, vaikka on selvää, että niiden merkitys on ennen ollut valtava. Paitsi että nämä ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, niin nämä ovat ilmastoruokaa parhaimmillaan - Suomessa kasvavaa lähiruokaa, jonka hiilijalanjälki on pieni.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
Nams
Olipa niin herkullisen näköistä, että jopa minäkin kaikennähneenä vanhana vegaanina ostan kirjan.

Itse valmistin metsäruokaa viime viikolla kun kaikki suppilot eivät mahtuneet kuivatuskoneeseen. Huiskasin loput lettutaikinaan ja hyvin kävivät kauppansa naapurillekin. Ihmetteli vain, miten saa letut pysymään kasassa ilman munia.

Hyvinhän se onnistuu kun korvaa osan vehnäjauhoista soija- tai ohrajauholla ja tilkalla öljyä, eikä tarvitse mitään munaa korvaavia aineita – vaikka niitäkin toki voi käyttää, esim. chian- ja pellavansiemeniä tai teelusikallinen, kaksi maizenaa.
Seuraavaksi kokeilenkin hamppujauhoja lettuihin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.