Ruoka

Lietolaisessa nelilapsisessa perheessä ei ole koskaan syöty lihaa

Jori Liimatainen
Tänään ruuaksi on mustapapupastaa sekä linssikastiketta. Kuvassa Eeva, Solana, Celine ja Tini Lucas.
Tänään ruuaksi on mustapapupastaa sekä linssikastiketta. Kuvassa Eeva, Solana, Celine ja Tini Lucas.

Tavallinen syksyinen maantai-iltapäivä tavallisessa perheessä. Vanhemmat ovat tulleet töistä ja lapset koulusta kotiin, laitetaan ruokaa ja kohta istutaan yhdessä pöydän ääreen syömään. Lietolaisen Lu...

tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile TS digiä
1kk eurolla.
Tilaus päättyy automaattisesti.

Tutustu 1 kk 1 €
Olen jo tilaaja
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Vastaa
tjl57
Perunaa sen olla pitää!
Alumiinipurkissa ulkomailta rahdattavat mustat pavut tai linssit ovatkin ehkä herkullisia. Itse en tosin syö mitään arveluttavaa, vaikka saisi halvalla. Lisäaineet ja ruokaväärennökset epäilyttävät. Samoin on epäeettistä tuottaa halpatyövoimalla mönjää jossakin, missä pippuri kasvaa. Perunat ja lantut voittavat pastat ja pitsat mennen tullen. Lihan ja kalan syönti kohtuudella pitää hoikkanakin, kun ei tarvitse tankata makaronia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Angus
Kiitos mutta ei kiitos
Onkohan minussa jotain vikaa? Pidän hyvästä kasvisruoasta ja syön sellaista suht usein, mutta artikkelin esimerkkimenussa oikeastaan mikään ei herätä minussa ruokahalua. (Siis auringonkukansiemen-soija-salaatinkastike, savutofusalaatti, mustapapupasta linssikastikkeen kera, kesäkurpitsadippi.) Jos eteen laitetaisiin niin toki söisin, ja taitavasti maustaen saa ehkä hyvääkin, mutta mitään noista en laittaisi itse. Mitenkäs te kasvissyöjät? Kuulostaako herkulliselta, syöttekö itse samaan tapaan?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Eeva Lucas
Vastaus viesteihin
Hei teille, jotka kerrotte mielipiteitänne. On hienoa, että niitä on. Tiedän että tällainen artikkeli saa toiset jopa raivoamaan koneen edessä, mutta asiallisuus on valttia minusta. Artikkelin ajatus oli herättää niin mielenkiintoa ja antaa vaihtoehtoja. Niin maidottomat ja gluteenittomatkin saavat tästä jotain. Lisäksi ruoan piti olla nopeasti valmistettavaa, joka arkena onkin jees. Ei me vastaavia ruokia joka päivä syödä vaan ruokamenuu vaihtelee. Itse kannatan lähiruokaa, kasvatamme itse vihannekset, perunat, yrtit ym. Nämä onkin helppoja ja terveellisiä vaihtoehtoja, enkä kannata tölkkiruoan ostoa itse lainkaan. Nuorempana lapsemme olivat hyvinkin allergisia, jopa lisäaineille. Tämä onkin antanut tarkan silmän lisäainepommien jättämiselle kaupan hyllylle. Mikäli joku kiinnostuu enemmän vegaaniruoasta tai kasvisruoasta ja niiden valmistamisesta niin voin antaa mielelläni hyviä vinkkejä ja reseptejä. Usein juhlissakin saattaa olla erityisruokavalioita noudattavia henkilöitä, jos vegaanisuudesta on kyse. Samoin mikäli toivot allergisen lapsen ruokavalioon vinkkejä, näitä on tullut opeteltua 20vuotta!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jannis_H
Asioilla on puolensa
Näin ovat vanhemmat päättäneet lastensa kohdalla.
Agendassa unohtuu vain lihasta saatavat ravintoaineet joita ei voi kasvisruualla korvata.
Mutta jokainen tyylillään.
Yhden perheen lasten verikokeesta ei voida tehdä suuntaa antavaa vertailua ns. sekasyöjiin joiden ruokavalio voi olla muilta osin täysin rempallaan, ollen täysin määrittelemätön ryhmä!
Tällainen "todistelu" täyttää propagandan määreet.

Nykyajan trendikäs ruokasekoilu on mahdollista koska tarjontaa riittää.
Miksei muuten peruna kelpaa? edullista ja sisältää ravintoaineita.

Ongelmaksi tulee koliini.
Kasvisruokavalioissa on kuitenkin riskinsä muun muassa aivoterveydelle tärkeän koliinin saannin kannalta.

Näin toteaa ravitsemusasiantuntija, tohtori Emma Derbyshire kirjoittamassaan artikkelissa, joka on julkaistu arvostetun BMJ:n verkkojulkaisussa BMJ Nutrition, Prevention & Health. Lehden kustantaja on tiedottanut artikkelista.

Ihmisen maksa tuottaa koliinia, mutta maksan tuottaman koliinin määrä ei ole ravintotieteilijöiden mielestä riittävä. Koliini on ravintotieteilijöiden mukaan kriittistä aivoterveydelle, erityisesti sikiönkehitysvaiheessa.
Koliini vaikuttaa myös maksan toimintaan. Sen puutostilat on kytketty epäsäännöllisyyteen veren rasvojen aineenvaihdunnassa ja liiallisten vapaiden radikaalien aiheuttamiin soluvahinkoihin.

Koliinin lähteitä ravinnossa ovat liha, kanamunat, maitotaloustuotteet, kala ja kana. Sitä on huomattavasti vähemmän pähkinöissä, pavuissa ja ristikukkaisissa vihanneksissa, kuten parsakaalissa, Derbyshire muistuttaa."

Ei ole siis kyse lihantuottajien propagandasta eikä sellaisesta agendasta mihin kasvisväki syyllistyy sekoittaessaan asioihin jopa ilmaston!




Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää