Ruoka

Pakkasta pakoon padan ääreen

Karitsaa oluessa.
Karitsaa oluessa.

Talvisen ulkoilupäivän kruunaa hitaasti hautunut pataruoka. Eikä sitä aina tarvitse tehdä lihasta.

Pataruokien viehätys on niiden maanläheisyydessä ja yksinkertaisessa valmistuksessa sekä isoissa mauissa. Pataruoathan ovat aina olleet oikeata kansanruokaa.

Nykyaikana padat ovat myös ”lohturuokaa”. Ravitsevaa sapuskaa, jolla voi palata aikaan ennen loputtoman pitkiä ja monimutkaisia reseptejä. Ja yksinkertaisuus myös maistuu: Yhdessä astiassa valmistuu monipuolinen ateria ja muhivat raaka-aineet antavat makua toisilleen.

Pata voi toki olla juhlavakin ruoka. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, esimerkiksi Marokossa savisissa tagine-padoissa, kypsennetään hyvinkin juhlavia ja elegantisti maustettuja ruokia, joita nautitaan vaikkapa hääjuhlissa.

Pakkaspäivän ruuaksi tuhti ja lämmittävä pata on kätevä: sen voi jättää huoletta uuniin tai hellalle muhimaan sillä aikaa kun itse kasvattaa nälkää ulkona. Kypsymisajat eivät padoissa ole koskaan minuutin tarkkoja, eivät aina edes tunnin päälle, kunhan nestettä riittää. Pitkään hauduttaessa onkin oleellista että padassa on kunnon kansi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pataruuat lähes poikkeuksetta vain paranevat lämmitettäessä, joten jos padassa on tilavuutta, voi hyvin valmistaa vaikka tupla-annoksen.

Pataruuan nauttiminen on luonnostaan rentoa yhdessä oloa, pata keskelle pöytää, ja jokainen täyttää lautasensa oman tahtinsa ja ruokahalunsa mukaan. Alkuruokia ei tarvita vaan hyvä tuore leipä ja esimerkiksi etikkaiset lisukkeet riittävät. Viinimaiden patojen kanssa sopii usein rehevä ja maalaismainen punaviini, mutta vaikkapa Suomen tunnetuimman pataruuan, Karjalan paistin kanssa on paras pitäytyä vedessä, maidossa tai oluessa.

KALLE KIRSTILÄ

Karitsaa oluessa

600 g karitsan selkää luineen paloina tai 400 g luutonta karitsan patalihaa

3 rkl voita

4–5 pientä keltasipulia

1 valkosipulin kynsi

2 isoa porkkanaa

1 palsternakka

¼–½ lanttua

2 isoa perunaa (esim. Rosamunda)

1 rkl merisuolaa

2 laakerinlehteä

yrttikimppu (esim. timjami, salvia, lipstikka)

1 tölkki stout-olutta kuten Guinnessia

vettä tarpeen mukaan

Irlantilainen muhennos sisältää maan ruokavalion kulmakivet, perunoita sekä tummaa stout-olutta. Ruskista reilunkokoiset lihapalat voissa. Lisää sipulit ja valkosipuli ja kuullota. Lisää juurekset perunaa lukuun ottamatta reiluina paloina ja kuullota edelleen pari minuuttia. Lisää 2/3 oluesta sekä laakerin lehti ja yrtit. Lisää tarvittaessa hieman vettä niin että ainekset miltei peittyvät.

Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti. Lisää perunat neljänneksen paloina. Lisää tarvittaessa loppu olut ja hauduta vielä noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suola. Nauti sellaisenaan esimerkiksi tumman leivän kera.

Italialainen maalaispapupata

250 g kuivattuja kikherneitä

3 rkl oliiviöljyä

2 punasipulia

2 valkosipulin kynttä

4 sellerin vartta

300 g siskonmakkaraa tai
muuta neutraalia raakamakkaraa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

100 g maustettua kuivamakkaraa
esim. pepperonia tai salamia

2 tölkkiä tomaatteja

2 laakerinlehteä

suolaa ja mustapippuria myllystä

Liota papuja kylmässä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele pavut ja keitä miedossa suolavedessä kypsäksi, noin 45 minuuttia.

Kuumenna öljy padassa. Kuullota lohkottuja sipuleita ja murskattua valkosipulia noin viisi minuuttia. Lisää viipaloitu selleri ja kuullota vielä toiset viisi minuuttia. Saksi siskonmakkara peukalonpään kokoisina paloina joukkoon ja paista pari minuuttia kunnes makkaranpalat ”sulkeutuvat”. Lisää kuivamakkara pieninä kuutioina ja anna hieman käristyä. Lisää tomaatit, mausteet sekä kypsät pavut pataan. Anna hautua uunissa noin 160 asteessa 40 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Rouhi päälle mustapippuria ja koristele lehtipersiljalla tai lipstikalla. Nauti sellaisenaan maalaisleivän kanssa.

Pata toimii myös kasvisruokana. Lisää vain papujen ja sellerin määrää. Mausteisen makkaran sijaan lisää puolikas tuore chili pilkottuna. Voit käyttää myös kahta laatua papuja. Ruuan voi tehdä kypsistä säilykepavuistakin, mutta kuivien papujen käyttäminen palkitsee maussa ja tulee edullisemmaksi.

Marrakeshin pata

600 g luutonta lampaan patalihaa
(esim. lapaa)

2 rkl oliiviöljyä

2 punasipulia lohkoina

6 valkosipulin kynttä murskattuna

1 tl hienonnettua juustokuminaa

1 tl hienonnettua korianteria

1 tl kanelijauhetta tai 2 tankoa

1 tl harissaa (chili-valkosipulitahnaa) tai ½ tl kuivattua chiliä

3 rkl tomaattipyreetä

1 rkl raastettua sitruunan kuorta

2 rkl sitruunamehua

2 dl vettä

6 kpl kivettömiä taateleita

6 kpl viikunoita

6 kpl kuivattua aprikoosia

½ dl paahdettuja kuorittuja manteleita

2 rkl voita

suolaa

Puhdista liha mahdollisimman tarkasti rasvasta ja ruskista se oliiviöljyssä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista edelleen miedolla lämmöllä. Lisää mausteet ja paahda kevyesti muutama minuutti. Lisää tomaattipyree, sitruunan kuori ja mehu sekä vesi. Hauduta kannen alle miedolla lämmöllä puolitoista tuntia. Tarkista välillä neste ja lisää tarvittaessa vettä. Kun liha on aivan hajoavaa, tarkista maku ja lisää suola. Lisää vielä kuivatut hedelmät ohuina viipaleina ja hauduta kymmenisen minuuttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paahda manteleita viitisen minuuttia kuivalla pannulla keskilämmöllä. Lisää paahdetut mantelit ja voisula padan päälle tarjolle laitettaessa. Tarjoile riisin tai couscousin kanssa.

Burgundin pata

600 g naudanlihaa
(lapa on paras mutta paistikin käy)

4 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

100–200 g pekonia

200 g tuoreita herkkusieniä
(mahdollisimman pieniä)

5–6 pientä sipulia

1 valkosipulin kynsi

2 rkl tomaattipyreetä

2 porkkanaa

4 dl punaviiniä
(mieluiten Ranskan Burgundista)

5 dl lihalientä

3 laakerinlehteä

2 tl tuoretta timjamia tai ½ tl kuivattua

suolaa ja mustapippuria

Leikkaa liha 3–4 sentin kuutioiksi. Ruskista lihapalat voissa paistinpannussa. Lisää päälle jauhot ja sekoita. Kaada lihat pataan. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja lisää pataan lihojen päälle. Kuivaa pannu ja käristä suikaloitu pekoni ja lisää lihojen päälle pataan. Lisää pannuun voita ja kuullota lohkotut sipulit sekä murskatut valkosipulin kynnet. Lisää pannuun kuutioidut porkkanat ja puolitetut herkkusienet. Kun neste sienistä on kadonnut, lisää kaikki pataan.

Kaada pataan tomaattipyree, viini ja mausteet sekä puolet vedestä. Hauduta pataa liedellä tai 140 asteisessa uunissa 2–3 tuntia. Tarkista välillä neste ja lisää tilkka vettä tarvittaessa. Tarkista suola. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai ohrahelmien kera.

Kaikki ohjeet ovat 4–5 hengelle.

Marrakeshin pata.
Marrakeshin pata.
Maalaispapupadan voi tehdä myös kasvisversiona.
Maalaispapupadan voi tehdä myös kasvisversiona.