Ruoka

Kotiruokien klassikko

Sienilihapullat.
Sienilihapullat.

Lihapullat on helppo napata valmiina kaupan einestiskistä, mutta kotona tehtyjen pullien maku peittoaa varmasti valmisruoan. Lihapullataikinan tekeminen ei ole edes erityisen hankalaa ja pullien pyörittelemiseen voi osallistua vaikka koko perhe.

Jollet halua tehdä pullia lihasta, voit tehdä pullat myös soijarouheesta. Sekasyöjäkin voi korvata osan jauhelihasta soijarouheella. Muista keittää rouhetta ennen taikinaan lisäämistä.

Hyvällä lihapullataikinan perusohjeella pääsee alkuun. Tärkeätä on valita hyvälaatuinen jauheliha. Parhaat pullat syntyvät paistinjauhelihasta. Myös lampaan jauhelihasta tulee aromikkaita lihapullia.

Moni muistaa mummon paistaneen lihapullat aina isolla valurautapannulla, mutta Turun ammatti-instituutin opettaja Eija Peltoluoman mukaan lihapullat kannattaa paistaa uunipellillä.

– Säästää aikaa ja vaivaa. Samalla niistä tulee hiukan kevyempiä.

Lihapullista ei kannata tehdä liian pieniä, sillä ne kuivuvat helposti paistettaessa. Hyvä koko on noin 50 grammaa/pulla. Jos haluat testata makua ennen lihapullien paistamista, voit kypsentää pienen koepullan mikrossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun ammatti-instituutin hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon ravintolakokin linjan toisen vuosikurssin opiskelijat näyttivät mallia, kuinka lihapullia voi varioida. Opiskelijoiden tuunatuissa pullissa on sieniä, fetajuustoa ja valkosipulia.

Turvota korppujauhot lihaliemessä. Paista pieniksi kuutioitu sipuli ja jäähdytä se.

Lisää jauhelihan joukkoon kaikki ainekset ja mausta massa. Pyörittele taikinasta pyöryköitä ja paista niitä uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Keitä soijarouhetta kasvisliemessä noin 10 minuuttia. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja raasta porkkana ja juuriselleri. Lisää soijarouheen sekaan.

Mausta ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta. Pyörittele taikinasta pieniä pullia ja paista 220 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Jätä lihapullataikinasta maustepippuri pois ja mausta sen sijaan tuoreella timjamilla.

Freesaa paloiteltuja sieniä (esimerkiksi 1–2 dl suppilovahveroita tai herkkusieniä) ja kuutioitua sipulia lihapullien täytteeksi ja kääri ne soikean mallisiksi. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia.

Murenna lihapullataikinan joukkoon noin 300 grammaa fetajuustoa tai täytä lihapullat fetajuustolla. Pyörittele lihapulliksi ja kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa perunasoseen ja uunitomaatin kera.

Jätä lihapullataikinasta pois maustepippuri ja mausta sen sijaan oreganolla, rosmariinilla ja valkosipulilla. Pyörittele lihapulliksi ja kypsennä uunissa noin 20 minuuttia.

Nämä maistuvat hyvältä tomaattikastikkeen ja tagliatellen kanssa.

Kääri valmiiksi pyöritellyn lihapullan ympärille pekonisuikale. Kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa pinaatti-perunamuusin kanssa.

Fetatäytteiset lihapullat.
Fetatäytteiset lihapullat.
Pekoniin kääräistyt lihapullat.
Pekoniin kääräistyt lihapullat.
Yrttiset lihapullat.
Yrttiset lihapullat.