Lounaspaikka: Vanhan tehdasruokalan tunnelmaa

Lounaalla halutaan tarjota perinteistä kotiruokaa. Kauhan varressa yrittäjä Erja Sahlström.
Lounaalla halutaan tarjota perinteistä kotiruokaa. Kauhan varressa yrittäjä Erja Sahlström.

Jaana Pakarinen

KahviTella on toiminut vanhassa Leafin tehtaassa kahdeksan vuoden ajan.

Saliin sisään astuessa on vaikea kuvitella olevansa 2010-luvun Turussa. Pikemminkin voisi luulla olevansa 1960-luvulla vieraana jossain alppimajassa. Itse asiassa paikan sisustus onkin pysynyt samanlaisena 1960-luvulta saakka, ja yhtymäkohtia Alpeillekin löytyy.

Ollaan vanhassa Leafin tehtaassa ja sen ruokalassa, jossa nykyisin toimii lounasravintola KahviTella. Kaksikerroksisen alppimajahenkisen muotonsa tila on saanut jo 1940-luvulla, jolloin sen tirolilaistyylisen ulkoasun suunnitteli saksalainen sisustusarkkitehti.

– Aikoinaan alakerta oli tarkoitettu duunareille ja yläkerrassa taas saivat ruokailla toimihenkilöt, KahviTellan yrittäjä Erja Sahlströmkertoo.

Nykyään lounastajat saavat vapaasti etsiä istumapaikkansa ylä- tai alakerrasta, joista tilaa löytyy yhteensä yli 150 ruokailijalle.

"Aikoinaan alakerta oli tarkoitettu duunareille ja yläkerrassa taas saivat ruokailla toimihenkilöt."

Vanhan lounasravintolan miljöö ja huonekalut ovat suojeltuja, joten paikan ulkoasu on hyvin perinteinen. Puupöydät sekä valtavat takorautaiset valaisimet ovat alkuperäiset Hellaksen oman puusepän tekemät. Tuolit sen sijaan uusittiin 1960-luvulla, ja ne ovat puusepänliike Bomanin käsialaa.

Leafin tehdas lopetti toimintansa vuonna 2006, minkä jälkeen tilassa ehti lyhyen aikaa olla toinen yrittäjä. KahviTella on pyörittänyt lounaspaikkaa tilassa vuodesta 2011 alkaen Erja Sahlströmin ja hänen miehensä johdolla. Mies jäi eläkkeelle tämän vuoden alusta, ja hänen paikalleen tuli heidän tyttärensä Kata Vuorinen, joka tosin oli työskennellyt paikassa jo vuosia aikaisemminkin.

Kuten perinteiseen miljööseen sopii, myös lounaalla yrittäjät haluavat tarjota perinteistä kotiruokaa. Haastattelupäivänä lounaalla tarjolla oli lihapullia ja perunamuusia, sekä uunimakkaroita ja ryynimakkaroita. Keittovaihtoehtona tarjottiin riistakeittoa.

– Meillä on aina kaksi lämminruokavaihtoehtoa ja keitto. Lisäksi salaattipöytä, kahvi ja jälkiruoka kuuluvat aina lounaaseen, Vuorinen kertoo.

Vuorinen kertoo, että juuri lihapullat ovat yksi paikan suosikkiruokalajeista – eikä suotta; lihapullat maistuvat kotitekoisilta, lihaisilta ja muusi on ihanan kermaista. Muita suosikkiruokia ovat lasagne, sekä tietenkin hernekeitto, jota tarjolla on perinteiseen tapaan joka torstai.

– Olemme saaneet kehuja, että meillä on Turun paras pannukakku, jota tullaan syömään kauempaakin, Sahlström myhäilee.

"Olemme saaneet kehuja, että meillä on Turun paras pannukakku, jota tullaan syömään kauempaakin."

Leaf Centerissä toimii nykyisin parisataa yritystä. KahviTellan yrittäjät kertovat, että kaikki lounastajat eivät tule silti tehtaan ympäristöstä, vaan kauempaakin.

– Työmiehiä tulee ympäri Turkua. Ja välillä käy eläkeläisporukoita ja esimerkiksi sellaisia ihmisiä käy välillä, ketkä ovat aikoinaan olleet tehtaassa töissä ja haluavat tulla katsomaan, miltä täällä näyttää nyt. Ja samaltahan täällä näyttää, Sahlström hymyilee.

KahviTella

  • Kärsämäentie 35, Turku.
  • Avoinna arkisin 6.30–14.30.
  • Lounas arkisin 10.30 –14.
  • Lounaspöytä 8,50€, keitto/salaattilounas 6,90€
KahviTellan miljöö ja huonekalut ovat suojeltuja. Puupöydät sekä valtavat takorautaiset valaisimet ovat alkuperäiset Hellaksen oman puusepän tekemät. Kuvat: TS/Jari Laurikko.
KahviTellan miljöö ja huonekalut ovat suojeltuja. Puupöydät sekä valtavat takorautaiset valaisimet ovat alkuperäiset Hellaksen oman puusepän tekemät. Kuvat: TS/Jari Laurikko.