Ruoka

Kakola sai oman panimonsa – avajaiset lauantaina

Kakolan vankilan vanhassa keittiössä käy kuhina. Vanhoina aikoina hurjapäisimmät vangit tekivät salaa itse kiljua, mutta nyt Kakolassa pannaan ihan julkisesti.

Kakolan vankilan entisessä keittiössä toimiva naapurustopanimo Kakola Brewing Company on saanut ensimmäiset oluensa valmiiksi, ja panimo avaa ensi lauantaina 28.4. oman myymälän. Poikkeuksellisesti myymälä on auki ensi maanantaina eli vapunaattona.

Kakola Brewing Company haluaa rikastuttaa Turun kaupunkikulttuuria ja tarjota ihmisille moderneja tulkintoja klassikko-oluista. Vakiovalikoima lanseerataan neljällä oluella, jonka lisäksi tulevaisuudessa valmistetaan kokeilevampia pienen erän sesonkioluita.

Perusvalikoimaan kuuluu neljä olutta: saksalaistyyppinen lager, aidosta vadelmasta makunsa saanut hapanolut, trooppinen IPA ja männyn ja sitruksen aromeja sisältävä pale ale.

Panimohankkeen takana ovat pariskunta Eeva ja Peter Torniainen, jota kolmantena pyöränä täydentää Alexander Törnroth. Kaupunkikulttuurista, lähiruuasta ja juomasta kiinnostuneet kaverukset päätyivät lopulta perustaa oman panimon.

– Ihan intohimosta yrittämiseen, tiivistää Eeva Torniainen yrityksen lähtökohdan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työjako on selvä. Muun muassa Suomenlinnan ja Mathildedalin Panimoissa työskennellyt Peter Torniainen hallitsee oluen panemisen. Markkinointi ja brändääminen ovat äitiyslomalla Raision tuotekehitys- ja innovaatioprojekteissa toimivan Eeva Torniaisen alaa. Talous ja luvut taas ovat Shiftin toimitusjohtajana toimivan Törnrothin heiniä.

Panimomestari Torniainen on aluksi yhtiön ainoa kokopäiväinen työntekijä ja hän kantaa vastuun oluiden makumaailmasta. Oluita kehitetään kuitenkin yhteistyössä.

– Mitkä maut voisivat toimia. Minä lähden yleensä liikkeelle tuotannon näkökulmasta. On hyvä, että muut vähän haastavat, Peter Torniainen sanoo.

Vakiovalikoimaa täydentää 500 litran erissä valmistettavat sesonkioluet.

– Sesonkioluissa tulemme paneutumaan muun muassa raikkaisiin ja kirpeisiin hapanoluisiin, joissa hyödynnämme satokalenterin mukaisia luonnonantimia marjoista hedelmiin, panimomestari Torniainen kertoo.

Maun lisäksi paikallisuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä asioita uudelle yritykselle.

– Lähtökohtana on valmistaa naapuriolutta. Kakola on uusi alue, ja haluamme tuoda sinne jotain uutta. Haluamme olla lähellä asukkaiden ja Kakolassa vierailevien arkea, Törnroth sanoo.

Kakolan Brewing Companyn suunnitelmissa on avata ensi vuonna panimon yhteyteen oma olutravintola, johon tulee ainakin oma taproom eli hanahuone. Muuten ravintolan suunnitelmat ovat vielä auki.

Sen verran Törnroth kertoo, että he eivät aio kilpailla Kakolassa toimivien ravintoloiden kanssa. Panimon oluita on jo myynnissä muun muassa Kakolanruusussa. Lisäksi panimo on saanut tuotteitaan paikallisten K-kauppojen hyllyihin.

Yhtiön tavoitteena on tuottaa tänä vuonna 35 000 litraa olutta.