Lounaspaikka: Marionetti tutustuttaa turkkilaiseen ruokakulttuuriin

Ravintola Marionetin lounaalla on runsas noutopöytä.
Ravintola Marionetin lounaalla on runsas noutopöytä.

Marianne Mäkitalo

Astuessa sisälle ravintola Marionettiin vastaan leijuu houkutteleva mausteinen tuoksu. Muutama viikko sitten aukaistu ravintola tuntuu saaneen hyvän vastaanoton. Lounasajan loppupuolella paikka on edelleen täynnä.

Ravintolassa on reilusti asiakaspaikkoja, taustalla soi rauhallinen musiikki ja sisustus ohjaa ajatuksia turkkilaiseen kulttuuriin. Katse kiinnittyy ravintolasalin keskiössä olevaan näyttävään noutopöytään.

– Halusimme perustaa aidon turkkilaisen ravintolan, jollaista Turun seudulla ei vielä ole ollut. Tarjoamme maukasta ja terveellistä ruokaa, joka sopii suomalaiseen makuun, ravintoloitsija Mehmet Kurumkertoo ja jutustelee samalla lounasasiakkaiden kanssa ja toivottaa heidät uudelleen tervetulleiksi syömään.

Lounasaikaan Marionetissa on tarjolla runsas noutopöytä. Valikoimassa on alkukeitto, salaattipöytä, useita lämpimiä ruokia sekä jälkiruoka ja kahvi.

Kurum opastaa, miten alkukeitto kuuluu juoda kuppimaisesta astiasta.

– Tavoitteenamme on tarjota uusia makukokemuksia ja -elämyksiä. Ruuassa turkkilaiset maut ovat etusijalla. Haluamme poiketa muista ravintoloista ja tehdä paikasta oman näköisemme.

– Lounasaikaan on mahdollista tilata myös listalta annoksia.

Jatkossa Marionetissa järjestetään erilaisia teemaviikkoja, joissa esitellään Turkin eri alueiden ruokakulttuuria.

– Turkki on iso maa. Esimerkiksi Egeanmeren alueilla on aivan erilainen ruokakulttuuri kuin vaikkapa pohjoisessa osassa maata. Ruokakulttuurin rinnalla tuomme esille kyseisten alueiden tapakulttuuria ja historiaa.

– Suomalaiset lomailevat paljon Turkissa. Tämä näkyy ravintolassammekin. Asiakkaat osaavat kysellä erilaisia turkkilaisia vaihtoehtoja. He ovat esittäneet jopa toiveita mitä haluisivat ravintolassa syödä, Kurum kertoo.

Ravintolan lounaalla on aina tarjolla kaksi erilaista lämmintä liharuokaa sekä myös lämmin kasvisruoka. Noutopöydän tarjonnassa halutaan huomioida erikoisruokavaliot kasvissyöjistä gluteenitonta ruokavaliota noudattaviin. Ruokien vieressä on merkinnät.

Testipäivänä salaattipöydässä oli useita erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Salaattipöydässä oli myös kasvispihvejä, falafelejä, pinaattitäytteisiä piirakoita ja kananugeteja. Alkukeittona oli linssikeittoa. Lämminruokavaihtoehtona oli höyrytettyjä vihanneksia, moussakaa sekä kebabia.

Alkukeitto oli maukas ja linssien maku pääsi oikeuksiinsa. Lautaselle kokosin syötäväksi kasvispihvejä, falafelejä, juuresraastetta, vihersalaattia, punajuurta, munakoisosalaattia, pinaattisalaattia, marinoituja valkosipuleita sekä höyrytettyjä kasviksia. Runsaista vaihtoehdoista oli tehtävä valintoja.

– Teemme kaiken alusta lähtien itse puhtaista raaka-aineista, Kurum kertoo.

Tämä maistui annoksessa. Ruokien raaka-aineiden maku pääsi hyvin esille sekä turkkilaisen makumaailman vaikutteet. Erityismaininnan ansaitsee maukkaat falafelit sekä pehmeän makuiset ja mukavan koostumuksen omanneet pinaatti- ja munakoisosalaatit.

Kahvin tai teen kanssa jälkiruuaksi oli turkkilaista makeaa leivonnaista, baklavaa sekä pieniä pyöreitä leivoksia. Valitsin leivoksen, joka oli todella herkullinen ja suussa sulava.

Viikonloppuisin Marionetissa on tarjolla brunssi. Haaveissa ja suunnitelmissa Kurumilla on ravintolalle kattoterassi kesäksi, mutta terassin toteutuminen vaatii vielä lupa-asioiden selvittelyä.

Ravintola Marionetti

  • Kaskenkatu 12, Turku
  • Avoinna ma–to klo 10.30–21, pe klo 10.30–24, la klo 11–24 ja su klo 12–22.
  • Lounas arkisin klo 10.30–15.
  • Lounaan hinta 9,90 euroa, noutopöytä. Lounasaikaan saatavana myös listaruokaa. Viikonloppuisin brunssi.
Mehmet Kurum tarjoaa ravintolassaan turkkilaista ruokaa. Kuvat: TS/Riitta Salmi.
Mehmet Kurum tarjoaa ravintolassaan turkkilaista ruokaa. Kuvat: TS/Riitta Salmi.
Alkukeitto juodaan kupista.
Alkukeitto juodaan kupista.