Food Laboratoryssä opitaan oluesta, sirkoista ja juustoista

– Food Laboratorysta on tarkoitus tulla tieto- ja taitokeskus, joka hyödyttää paitsi Varsinais-Suomea, myös koko Suomea. Myöhemmin haluamme tehdä myös kansainvälistä yhteistyötä, kertovat Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon Hannu Koivisto (vas.) ja Tomi Aho. Kuva: TS/Lennart Holmberg
– Food Laboratorysta on tarkoitus tulla tieto- ja taitokeskus, joka hyödyttää paitsi Varsinais-Suomea, myös koko Suomea. Myöhemmin haluamme tehdä myös kansainvälistä yhteistyötä, kertovat Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon Hannu Koivisto (vas.) ja Tomi Aho. Kuva: TS/Lennart Holmberg

HELI NIEMINEN

Herkullisia ruokatuotteita, puhtia matkailuun, neuvoja yrityksille. Naantaliin perustettu Food Laboratory haluaa toimia ruuan kehittämiskeskuksena.

Lähiruoka ja artesaaniruoka ovat kovassa nosteessa, mutta alan koulutus ja kurssitus laahaa perässä. Tähän ongelmaan tarttuu nyt Naantalissa aloittava Food Laboratory.

Rasekon, Naantalin kaupungin matkailun ja Turun yliopiston yhdessä toteuttamassa konseptissa tarjotaan monimuotoisesti lähi- ja artesaaniruokaan liittyvää opetusta ja ohjausta. Food laboratory on ainutlaatuinen konsepti koko Suomessa, sillä suomenkielistä opetusta alalla ei tässä mittakaavassa ole.

Mitä sitten tarjotaan? Esimerkiksi villiyrttitietoutta, kursseja juuston valmistuksesta, oluen panemisesta ja hyönteisruuasta. Tarjolla on myös tilat, joihin aloitteleva yrittäjä voi vaikka tulla valmistamaan koe-erän tuotteitaan. Apua saa myös yrityksen perustamiseen, tuotekehitykseen tai verkostoitumiseen.

– Kohderyhmänä ovat myös ammatinvaihtajat ja ne yrittäjäksi haluavat, jotka empivät itsekseen tuotteensa kanssa miettien, saisiko tästä bisneksen vai ei, kertovat hanketta luotsaavat Rasekon kehittämispäällikkö Hannu Koivistoja opettaja Tomi Aho.

Food Laboratoryssä voi suorittaa tutkinnon, sen osia tai yksittäisiä kursseja.Neuvoja ja apuja luvataan kaikille, vaikkei opiskelija paikassa olisikaan.

– Tarkoituksenamme ei ole takoa rahaa, vaan kehittää alueellista ruokatuotantoa ja tukea pientuottajia, sanoo Aho.

Kurssien hinnat voivat olla edullisimmillaan vain muutamia kymppejä.

– Ajattelimme alkuun, että aloitamme 10–15 opiskelijan kanssa, mutta olemme saaneet jo muutamia yhteydenottoja suurilta yrityksiltä, jotka haluaisivat mahdollisesti kurssittaa meillä koko henkilökuntansa, kertoo Koivisto.

Food Laboratory on vasta muotoutumassa, mutta visioita ja haaveita on paljon. Esimerkiksi koulutilan yhteyteen suunnitellaan kasvihuoneita ja Naantaliin visioidaan pientä kauppahallia, jossa myytäisiin ruoka-artesaanien valmistamia herkkuja ja muita käsityöläisten tuotteita.

Ruokatuotteet halutaan sitoa kiinteästi matkailuun ja yhteistyötä tehdään myös alan opiskelijoiden kanssa.

Ruoka-artesaanikoulutusta on Suomessa tähän asti tarjonnut ruotsiksi Yrkeshögskolan Novia Raaseporissa. Se isännöi ruoka-artesaanien SM-kisoja 21.–23. maaliskuussa.