Turun ammatti-instituutti leipoi taas kultaa Rinkeli Grand Prix -kisassa

Keskellä voittajat Alisa Narsakka ja Oskari Takkinen sekä opettaja Arja Korhonen-Masalin. Voittajista oikealla Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan joukkue Jenni-Mari Rantanen ja Heidi Lehtinen sekä opettaja Reijo Heinonen. Vasemmalla Stadin ammattiopiston joukkue Silja Laukkanen, Sofia Oranen ja opettaja Jarmo Nygård. Kuvat: Suomen leipuriliitto
Keskellä voittajat Alisa Narsakka ja Oskari Takkinen sekä opettaja Arja Korhonen-Masalin. Voittajista oikealla Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan joukkue Jenni-Mari Rantanen ja Heidi Lehtinen sekä opettaja Reijo Heinonen. Vasemmalla Stadin ammattiopiston joukkue Silja Laukkanen, Sofia Oranen ja opettaja Jarmo Nygård. Kuvat: Suomen leipuriliitto

TURUN SANOMAT

Turussa lauantaina järjestetyn, vuoden 2018 Rinkeli Grand Prix-kilpailun voitto saatiin Turkuun. Turun ammatti-instituutissa järjestettyyn kilpailuun osallistui yhteensä 10 joukkuetta ammattioppilaitoksista ympäri maata.

Kilpailun voittaneen Turun ammatti-instituutin joukkueenmuodostivat opiskelijat Alisa Narsakkaja Oskari Takkinenopettaja Arja Korhonen-Masalininjohdolla.

Toiseksi kilpailussa tuli Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan joukkue Jenni-Mari Rantanenja Heidi Lehtinenopettajanaan Reijo Heinonen. Pronssitilan nappasivat helsinkiläisen Stadin ammattiopistonopiskelijat Sofia Oranenja Silja Laukkanenopettaja Jarmo Nygårdinjohdolla.

Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten nuorisoasteen leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon voivat osallistua alle 23-vuotiaat opiskelijat. Mukana ollaan kolmihenkisin joukkuein, kahden opiskelijan ja opettajan voimin. Opettaja ei kuitenkaan saa osallistua käytännön työskentelyyn kilpailun aikana.

Rinkeli-kilpailussa mitataan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Kukin joukkue valmistaa viiden tunnin aikana neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta, joista kummastakin toinen on pakollinen ja toinen vapaavalintainen. Vapaavalintaisia tuotteita joukkueet voivat harjoitella etukäteen. Pakolliset tuotteet paljastettiin kilpailijoille kolme päivää ennen kilpailua.  Ne suunnittelee kilpailun tuomaristo.

Pakollisena kahvileipänä tehtiin laskiaispulla ja pakollinen konditoriatuote oli banaani-kermakakku. Vapaavalintaisissa tuotteissa kilpailijat valmistivat yhtä laatua konditoriatuotteita ja yhtä laatua makeita, hiivalla nostatettuja kahvileipätuotteita, kumpaakin kahdellekymmenelle hengelle.

Rinkeli Grand Prix -kilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oyj:n, Mauste-Sallinen Oy:n, Finnbakels Oy:n ja Valio Oy:n kanssa.  Kilpailulla on pitkät perinteet, sillä tänä vuonna se oli järjestyksessään jo 29.

Kilpailun tuomareina toimivat yhteistyökumppaneiden edustajat. Päätuomarina toimi Mika Parviainen(Valio Oy) ja muut tuomariston jäsenet olivat Tommi Lönnqvist(Helsingin Mylly Oy), Joachim Wunsch(Finnbakels Oy), Hannu Ahonen(Leipurin Oyj) ja Curt Lindqvist(Mauste-Sallinen Oy). Suomen Leipuriliiton edustajana tuomaristossa toimi leipomoyrittäjä Rauno Ruoho, Kosken Leipomo Oy. Tuomarit arvostelevat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotetaan pakollisten tuotteiden osaamista.

Rinkeli-kisan voitto tuli Turkuun jo toista kertaa peräkkäin, vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailun voittiTurun ammatti-instituutin joukkue, jonka muodostivat opiskelijat Iida-Kaisa Juntunenja Oskari Takkinenopettaja Arja Korhonen-Masalininjohdolla.