Ravintoloissa tapahtuu: Gustavossa mezejä, Micke vierailee Pohjalla, Hoplopster Rosterissa

HELI NIEMINEN

Grillattua mustekalaa sahrami-fenkoli-hillokkeella, Baba ganoush -tahnaa, karitsaa ja munakoisoa sumakilla maustettuna, filotaikinaan käärittyä fetaa.. Turkulaisravintola Gustavonlistalle nyt tammikuussa ilmestyneet mezet ovat valloittaneet asiakkat.

Välimerelliseksi linjansa määritellyt ravintola Gustavo kurottaa nyt alkuvuonna ruokatarjonnassaan ensimmäistä kertaa Turkin suuntaan.

– Osasyyllinen asiaan on tässä, naurahtaa keittiömestari ja Gustavon yrittäjä Markus Rautala, ja osoittaa vieressään työskentelevää Leyla Gencalioglua.

– Kun Leyla tuli meille töihin ja tiesin, että hänellä on vahva osaaminen turkkilaisesta ruokakulttuurista, tuntui luotevalta hyödyntää sitä.

Marmariksesta kotoisin oleva Gencalioglu valitsi joukon lapsuudestaan tuttuja makuja ja ruokia, joiden parissa hän on kasvanut, ja esitteli niitä Rautalalle. Yhdessä työstettiin lista, joka on voimassa maaliskuun loppupuolelle asti.

Rautala kertoo nauraen, että suhtautui ensin hiukan skeptisesti lisäkkeenä tarjottavaan riisiin, johon tulee muun muassa kanelia, paistettua sipulia, rutkasti valkosipulia ja paahdettua chiliä.

– Ajattelin, ettei se kaneli taida riisiin oikein sopia. Mutta juuri kanelihan tekee siitä ihan käsittämättömän hyvää.

Gencaliogluan oma suosikki listalta ovat rapeaan filo-taikinaan käärityt suupalat.

Gustavon turkkilaiset ruuat joutuivat tuoreeltaan kovaan testiin, kun Leylan äiti saapui syömään annoksia viime viikolla.

– Onneksi äiti tykkäsi niistä, ja oli että thumbs up. Olin että huh, onnistuimme, hymyilee Gencalioglu.

Turkkilaisvaikutteista ruokaa löytyy Gustavon listalta maaliskuun loppupuolelle asti.

* Sisäleikkipuisto Hoplopja ravintola Rostertoteuttavat tänä vuonna Hoplopster-ravintolan.

Ensimmäistä kertaa viime vuonna Helsingissä toteutettu konsepti oli niin suosittu, että sen kaikki kattaukset olivat täynnä.

Nyt Hoploster toteutetaan uudelleen ja se nähdään myös Turussa kahtena viikonloppuna, 3.-4.2 ja 10.-11.2. Tiedossa on neljän ruokalajin menu.

– Kyseessä on kiva ja positiivinen tapahtuma, josta myös koko henkilökuntamme on innoissaan. Menua on paranneltu vielä lapsiystävällisempään suuntaa kuitenkin huippumaut silmällä pitäen. Erityisen mahtavaa on, että voimme nyt tarjota kokemuksen myös turkulaisille perheille, iloitsee keittiömestari Kari Aihinen.

* Ravintola Suomalaisella Pohjallaon madekauden kunniaksi tarjolla päivittäin madekeittoa sekä lounaalla että iltaisin ainakin tammi-helmikuun ajan.

Pohjan keittiömestarivierailut jatkuvat maaliskuussa, kun 8-9.3.2018 keittiömestarivieraaksi saapuu Strömsö-ohjelmastakin tuttu ahvenanmaalainen Michael Björklund. Hän kokkaa Suomalaisella Pohjalla kuuden ruokalajin menun.

* Suomalaisen koripalloilun kirkkain tähti, USA:n NBA-sarjaa pelaava Lauri Markkanen, 20, saa oman nimikkoburgerin Hook-ravintoloihin Turkuun, Helsinkiin ja Tampereelle. Jokaisesta myydystä burgerista menee osa Laurin kasvattajaseura HoNsU:n junioritoimintaan ja erityisesti vähävaraisten junioreiden tukemiseksi. Burger on kasvispurilainen, koska koripallotähti pitää kasvispainotteisesta ruuasta. Se tulee ravintoloihin helmikuun aikana.

Yrittäjä Markus Rautala ja Marmariksesta kotoisin oleva, Gustavossa työskentelevä Leyla Gencalioglua ovat suunnitelleet turkkilaishenkisen menun yhdessä. Kuvat: TS/Riitta Salmi.
Yrittäjä Markus Rautala ja Marmariksesta kotoisin oleva, Gustavossa työskentelevä Leyla Gencalioglua ovat suunnitelleet turkkilaishenkisen menun yhdessä. Kuvat: TS/Riitta Salmi.