Turku lautasella 3 -resepti: Göranin kalakeitto lämmittää pakkasilla

HELI NIEMINEN

Fenkolia ja tomaattia sisältävä, valkoviinillä aateloitu kalakeitto Göranin tapaan on viikonlopun herkkuruoka.

Göranon ravintola, jossa on sisällä aito purjevene mastoineen ja purjeineen. Vene on Daphne, legendaarinen alus, jolla kirjailija  Göran Schildtpurjehti. Merimuseo Forum Marinumin kyljessä Turussa sijaitsevan Göranin linja on merellinen, ja ravintolan ylpeys on moderni saaristolaispöytä.

Ravintolan ikkunoista näkyvät Suomen Joutsen, satama-alueen komeat nosturit ja jokirannan jättimäinen päivänkakkara.

Göranin lounaalla käy helposti kolmisen sataa lounastajaa per päivä. Henkilökunta saakin työskennellä melkein puolijuoksua, kun samaan aikaan pitää täyttää kolmea eri pöytää, keittää lisää kahvia, vastailla kysymyksiin ja korjata tiskejä pois pöydistä. Hyvällä pelisilmällä ja yhteistyöllä homma hoituu sekä sujuvasti että ripeästi.

Monipuolinen lista, tuoreet raaka-aineet, kalaa aina lautasannoksena ja lounaslistalla ainakin pari kertaa viikossa, luettelee keittiömestari Mikko Leminenravintola Göranin toiminnan pääperiaatteita.

– Haluamme tarjota monipuolista, itse tehtyä lounasruokaa. Näillä asiakasmäärillä se tosin tarkoittaa sitä, että aamuisin pitää kuoria esimerkiksi 30 kiloa porkkanoita, naurahtaa Leminen.

Yhtenä esimerkkinä kalaruuista toimii Turku lautasella 3-kirjastakin löytyvä Göranin kalakeitto, lisäksi kirjassa on resepti myös paistetulle kampelalle ja calamare-perunoille. Jälkiruokana kirjassa on raikas mustikkaviilis.

Ravintola toimii osana Forum Marinumia, joka on yksi Turun alueen suosituimmista matkailukohteista, eikä syyttä. Merimuseo on kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa, ja se tuo historian eläväksi modernein keinoin.

Göran toimii paitsi ravintolana, myös Forum Marinumin kahvilana, ja valikoimaan kuuluu omatekoisia kakkuja, piiraita ja täytettyjä leipiä. Viikonloppuisin katetaan saaristolaisbrunssi, jota nyt alkuvuodesta täydennetään blineillä.

Yksi tärkeä tekijä paikan suosiolle ovat ravintolan isot ja maksuttomat parkkipaikat.

Juttusarjassa esitellään Turku lautasella 3 -kirjan ravintoloita ja niiden reseptejä. Kirja on Turun Sanomien tuottama.

Göranin kalakeitto

2 sipulia

voita

2 tomaattia

2 dl valkoviiniä

1 l kalalientä

1 porkkana

300 g perunaa

1 fenkoli

suolaa

400 g kalaa

100 g voita

tuoretta tilliä

Kuori ja hienonna sipulit, kuullota voissa kypsäksi. Lisää kuutioitu tomaatti ja hauduta hetki.

Lisää valkoviini, keitä puoleen. Lisää kalaliemi ja loput kuoritut, paloitellut vihannekset. Keitä kypsäksi ja mausta suolalla.

Lopuksi lisää kuutioitu kala ja voi sekä tuore hienonnettu tilli. Anna tekeytyä viisi minuuttia. Nauti.

Vinkki: Yhdistä keittoon haluamiasi kaloja, esimerkiksi tuoretta lohta ja savulohta.