Ravintola Ludusta löytyy nyt salakapakka

HELI NIEMINEN

Linnankadulla sijaitseva ravintola Ludustalöytyy tammikuun puoliväliin asti iltaisin "salakapakka", kun turkulainen Bar 4 toteuttaa kaupunkiin taas perinteisen, vuodenvaiheeseen ajoittuvan pop up -cocktailbaarin.

Kahtena edellisenä vuonna pop up -baari tehtiin Kaskenmäen päälle, ravintola Kaskiksentiloihin. Vuonna 2015 baari kantoi nimeä Kaskizzio ja viime vuonna paikan nimi oli Shhh.Tänä vuonna toimitaan Ludun tiloissa, ja nimenä on L.A.B.O.R.A.T.O.R.Y.Teemana ovat viime vuosisadan alun cocktailit.

Maanantaina avautuneessa Laboratoryssa vieraili ensimmäisten joukossa Turun ruoka- ja juomakulttuurilähettiläs, baarimestari Tanja Raunio.

- Oli mielenkiintoista mennä tuttuun paikkaan, joka olikin yhtäkkiä aivan erilainen! Ludussa oli sumuista ja hämyistä, baarimestarit olivat laboratoriotakit päällä ja tiskillä pulppusi keitoksia.

­-  Tällaisia salakapakoita on maailmalla paljon, joten tämä tuo tuulahduksen suuresta maailmasta Turkuun. Olen todella iloinen että turkulaiset saavat taas kerran nauttia tällaisista cocktail-elämyksistä omassa kotikaupungissaan, Raunio sanoo.

Hän ihastui erityisesti November 5th-cocktailiin, joka savuaa vielä asiakkaan edessäkin, ja Ludun keittiömestari Tomi Rosenberginluomiin maisteluannoksiin.

Laboratory pop up ravintola Ludussa 14.1.asti iltaisin, klo 17-24. Ludu toimii samaan aikaan normaalisti.

Turkulaisbaareissa tapahtuu nyt tammikuussa muutenkin.

The Cow-baarin yrittäjä Antti Suhonen laseerasi viime tammikuussabaarissaan alkoholittomien cocktailien listan, ja se sai hyvän vastaanoton.

- Moni sanoi, ettei ollut tiennyt, että ravintoloista saa alkoholittomia cocktaileja tai että niitä kehtaa tilata. Mutta kyllä ravintolaan voi tulla, vaikkei käyttäisi alkoholia, ja on aivan yhtä arvokas asiakas. Ei tarvitse miettiä, että voiko tilata alkoholittomia juomia ravintolassa - kyllä voi.

Tänä vuonna Suhonen kyseli, olisiko muillakin turkulaisravintoloilla innostusta lähteä mukaan tekemään yhdessä tapahtumaa tammikuulle. Kiinnostusta löytyi, ja nyt Tårget, Pinella, Hospoda, Tiirikkala, Fontti, Naapuri Pubja The Cowtoteuttavat Tippa tammikuu-nimisen tapahtuman.

Kukin ravintola on luonut oman listan alkoholittomista juomista, lisäksi ne saa myös "tipallisina" niin, että niissä on käytetty ns. mietoja, eli enintään 22-prosenttisia alkoholeja.

- Näissä juomissa on alkoholia melkein puolet vähemmän kuin normaaleissa cocktaileissa, jotka on tehty vaikkapa rommiin, vodkaan tai giniin. Ne kun ovat yleensä 37-40-prosenttisia.

Koko tammikuun kestävään teemaan ovat lähteneet yhteistyökumppaneiksi mukaan Kespro ja Mimis, joten juomista löytyy muun muassa yrttejä ja syötäviä kukkia.

Henrik Asplund valmistamassa cocktaileja Ludun salakapakassa. Kuva: Mikko Hissa.
Henrik Asplund valmistamassa cocktaileja Ludun salakapakassa. Kuva: Mikko Hissa.