Suomi ei hae Bocuse-kisaa 2020, katse vuoteen 2022

TURUN SANOMAT

Suomi oli ehdokkaana Bocuse d’Or Euroopan osakilpailun järjestäjäksi  vuodelle 2020, mutta Elo-säätiö luopui osakilpailun hausta. Tavoitteena on kuitenkin hakea vuoden 2022 kilpailuja.

– Pääsimme pitkälle työssä, jossa valmistelimme hakemusta Bocuse d’Or 2020 Euroopan osakilpailun saamiseksi Suomeen.

Aliarvioimme kuitenkin ajan, joka tarvitaan julkisen rahoituksen varmistamiseksi, eikä tarvittavaa vakuutta julkisen tahon mukanaolosta ehditty saada. Sen vuoksi jouduimme keskeyttämään tämän hakuprosessin eikä hakemuksemme lähtenyt määräajassa, kertoo Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Kilpailun saaminen Suomeen ja sen tuoma näkyvyys ja vaikutus ruokamatkailuun ja ruokavientiin nähtiin laajasti sekä valtion että Helsingin kaupungin päättäjien keskuudessa. Sitoutumista vakuuteen ei kuitenkaan saatu määräaikaan mennessä keneltäkään erikseen eikä haetulta konsortiolta (50% kaupunki ja 50% valtio).

Kolmen vuoden kuluttua järjestettävässä kisassa tulee olemaan mukana 24 maan edustajat delegaatioineen. Lisäksi on laskettu, että tapahtuma kerää 1 500–2 000 kansainvälistä katsojaa sekä noin 300 kansainvälistä toimittajaa. Muut Euroopan kisapaikaksi hakevat maat ovat Kroatia, Puola ja Viro.

Kurunmäki korostaa, että Bocuse d’Or -osakilpailun hausta ei olla kuitenkaan luovuttu.

– Kaikki kontaktoimamme tahot näkevät sen todella tärkeänä toimena, kun Suomen kiinnostavuutta ruokamatkailumaana lisätään.  Elo-säätiön hallitus on päättänyt käynnistää heti ensi vuonna työn, jonka tavoitteena on saada osakilpailu Suomeen vuonna 2022. Tässä hakuprosessissa tehty työ ja opit tulevat  silloin käyttöön, sanoo Kurunmäki.

Elo-säätiön tavoitteena on tehdä kilpailua tunnetuksi Suomessa ja luoda intoa laajaan yhteistyöhön sekä kytkeä hanke maamme ruokamatkailun tavoitteisiin.

Ensi vuonna alkaa Bocuse d'Or 2018-kausi, jossa Ismo Sipeläinenkilpailee Torinossa kesäkuussa 2018.