Suosittu leipomo Taikinajuuri lopettaa toimintansa - jäljellä 12 työpäivää

HELI NIEMINEN

”Kiitos ihanista tuotteista, lämminhenkisestä paikasta ja ystävällisestä palvelusta.”

”Taikinajuuri on ihanin leipomo ikinä!”

”Kiitos makoisista leivonnaisista.”

Sympatiaa, sydämiä, kannustavia kommentteja ja tsemppitoivotuksia on viime päivinä tulvinut sekä suoraan asiakkailta että sosiaalisen median kautta. Leipomo Taikinajuurenyrittäjä Michaela Salminenmyöntää, ettei ole pystynyt työskentelemään myymälän kassalla oikeastaan ollenkaan.

Tunteet tulevat pintaan ja kyyneleet pyrkivät silmiin joka kerta, kun pitää kerrata vaikeaa, joskin välttämätöntä päätöstä: oman leipomon lopettamista.

Juurileivistään ja -leivonnaisistaan tunnettu Taikinajuurion ehtinyt toimia Turun Vähä-Heikkilässä reilut kolme vuotta. Lähes pelkästään luomua käyttänyt pikkuinen leipomo on löytänyt oman, uskollisen asiakaskuntansa, mutta ihan nopeasti se ei käynyt. Salminen kertoo, että pari ensimmäistä toimintavuotta olivat tappiollisia.

Tulos saatiin käännettyä voitolliseksi, mutta se vaati paljon – etenkin Salmiselta itseltään.

Työ leipomossa on fyysisesti raskasta, paperitöitä on sen päälle paljon, ja vastuu kaikesta lopulta aina yrittäjällä. Salminen sanoo, että on luonteeltaan täydellisyydentavoittelija, mutta juurileivonnan prosessia on vaikea hallita, ja saada tuotteista aina täydellisiä.

Lopulta koko yhdistelmä johti siihen, että stressi alkoi käydä sietämättömäksi ja elimistö oireilla voimakkaasti.

Pitkän pohdinnan jälkeen vaihtoehtoja jäi vain yksi: lopettaa, ennen kuin terveys pettää.

Nyt on jäljellä 12 työpäivää, ja viimeisen kerran Taikinajuuri on avoinna 30.12. Jaksamisensa takia Salminen päätti, ettei ota täksi jouluksi lainkaan tilauksia, vaan tiskiin leivotaan sen verran kuin ehditään ja jaksetaan. Asiakkaat ovat ottaneet tiedon vastaan hyvin.

– Kukaan ei ole ollut ihmeissään. Monet heistä ovat nähneet, miten olen täällä aamusta iltaan, ja sanoneet ihmetelleensä jo pitkään sitä, miten ylipäätään jaksan.

Mitä jatkossa? Sitä Salminen ei ihan varmaksi vielä tiedä,mutta näyttää siltä, että liiketoiminta saa jatkajan ensi vuoden alkupuolella. Tosin ehkä uudella nimellä ja osin uusilla tuotteilla, mutta samassa hengessä.

– Minulle oli kaikkein tärkeintä löytää tähän yrittäjä, joka rakastaisi tätä työtä kuten minä, ja haluaisi jatkaa juurella leipomista. Haluan, että asiakkaamme saisivat edelleen juurileipää.

Taikinajuuren muu henkilökunta siirtyy uuden yrittäjän palvelukseen, mutta mitä Salminen itse tekee, sekin on vielä auki. Ensin hän aikoo pitää kunnon loman – ensimmäisen liki neljään vuoteen. Juurileivontaa hän ei aio kokonaan jättää, mielessä kangastelevat erilaiset kurssit.

Vasta 28-vuotias Salminen ehti ennen oman leipomon perustamista kouluttautua entisöijäksi ja tehdä myös taidetta. Nytkin luvassa saattaa olla nopeita käänteitä.

– Tiesin aina että Taikinajuuri loppuisi joskus, koska haluan tehdä elämässäni eri asioita. En vain osannut ajatella, että se loppuisi näin pian.