Ruoka

Mikael Agricolan hengessä herkutellaan tänäkin päivänä

Tänä vuonna on juhlittu reformaatiovuotta, ja teemaan liittyvät kiinteästi myös ruoka ja juoma. Olihan Mikael Agricolamitä ilmeisimmin kulinaristi, ja korosti vahvasti muun muassa sesonki- ja satokausiajattelua.

Mikael Agricolan hengessä onkin Turun alueella luotu joukko ruokatuotteita, jotka kantavat Agricolan nimeä.

– Agricolan ajan ruokakulttuuri edusti keskiajan ruokakulttuuria, ja sen peruselementtejä oli olut. Se oli tärkeä ruokajuoma, jota nautittiin ympäri vuoden. Lisäksi tärkeitä raaka-aineita olivat leipä eli nisu ja kala. Kasviksista tärkein oli nauris, kertoo arkeologi ja Mikael Agricola -seuran sihteeri Ilari Aalto.

Agricola-ruokatuotteista pitkäikäisin on Pirjoja Reima SalosenAgricolan yrttisilakat, joka lanseerattiin jo vuonna 2007 vietetyn Agricolan juhlavoden aikana.

Silakoita on myynnissä esimerkiksi Turun Silakkamarkkinoilla, jossa se myydään poikkeuksetta loppuun. Huru-ukot ovat tehneet silakoista myös oman reseptinsä, jota he ovat maistattaneet K-Supermarket Manhattanilla.

Tänä vuonna markkinoille tulleita tuotteita ovat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Agricola  Belgian Ale -olut , Naantalin Aurinkoisen Agricolan unelma -leivos ja Pizzalinen Agricola-pizza.

Tuotteita on toteutettu yhdessä Mikael Agricola -seuran kanssa, kertoo seuran pysyvä neuvonantaja Ossi Tuusvuori.

Yhdessä on mietitty muun muassa ajalle tyypillisiä makuja. Vaikka pizzaa ei tuona aikana Suomessa totisesti tunnettu, sen täytteet ovat varsin autenttiset, sillä mukana on esimerkiksi riiwattua juustoa ja kynsilaukkaa.

Myös tuotteiden ulkonäössä on mietitty teemaa, esimerkiksi Agricolan unelma -leivoksen päällä taas on sulkakynä ja sen vieressä mustepulloa esittävä mustikka, kertoo reformaation merkkivuoden projektipäällikkö Katariina Ylikännö.

Reformaation merkkivuoteen on kuulunut Turussa satoja tapahtumia, lukuisia kirjoja ja näyttelyitä.

Mikael Agricola-seura on merkkivuoden hankkeenaan toteuttanut Agricolan ajan Turku-sovelluksen, jonka voi ladata puhelimeen maksutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Agricolan ajan Turku -sovellus esittelee 1500-luvun Turkua ja Mikael Agricolan elämään liittyviä kohteita aidoilla historiallisilla paikoilla. Sovelluksesta löytyy muun muassa Agricola tunnissa – Agricola a:sta ö:hön One-Hour Words -sanasto, Agricola-aiheista aikajana ja tietoa Agricola-aiheisista tapahtumista, uutisista, tiedotteista ja mainoksista.