Ravintola Finnjävel pokkasi Lentävän lautasen - Elo:n Seija Kurunmäestä vuoden vaikuttaja

Lentävä lautanen -palkinnnon luovutti Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki (keskellä), ja palkinnon vastaanottivat Henri Alén (vas.), Tommi Tuominen sekä Tuuli ja Kivi Sotamaa. Palkinto jaettiin vuosittaisessa Elo-gaalassa. Kuva: Elo-säätiö.
Lentävä lautanen -palkinnnon luovutti Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki (keskellä), ja palkinnon vastaanottivat Henri Alén (vas.), Tommi Tuominen sekä Tuuli ja Kivi Sotamaa. Palkinto jaettiin vuosittaisessa Elo-gaalassa. Kuva: Elo-säätiö.

TURUN SANOMAT

Tommi Tuomisenja Henri Aléninperustaman, monipuolisesti mediassa esillä ollut ravintola Finnjävelon palkittu Lentävällä lautasella.

– Finnjävel on uudistanut suomalaisen gastronomian perinnettä, ja tehnyt siitä kiinnostavaa myös tuleville sukupolville, kiittää Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon jakanut Elo-säätiö.

ELO-säätiön hallituksesta koostuva palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että Finnjävelissä luodaan ruoasta ja designistä tarinoita ja elämyksiä ruokamatkaajille.

– Tommi Tuominen ja Henri Alén tekivät perusteellisen työn keräämällä maakunnan taitureilta tietoa perinneruokien valmistuksesta. He tulkitsivat suomalaisen ruokakulttuurin juuria tavalla, joka herätti eloon monet klassikkoruokamme: karjalanpiirakan, tillilihan, karjalanpaistin ja läskisoosin, palkintoraati perustelee.

Finnjävel on yhteistyöllä toteutettu kunnianhimoinen projekti, joka kertoo kiinnostavasti ja ylpeydellä tarinaa kansallisista ruoka-aarteista. Keväällä 2018 sulkeutuvasta ravintolasta jää muun muassa kirjan ja televisio-ohjelman myötä jälki myös tulevaisuuteen.

Finnjävelin palkinnon kävivät noutamassa ravintolan perustajat Henri Alen ja Tommi Tuominen sekä designin luojat Kivija Tuuli Sotamaa.

Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnon rinnalla vuosittaisessa ELO-gaalassa (27.10.2017) jaettiin erityiskiitokset Suomi100-juhlavuonna syntyneestä yhteistyön kulttuurista.

– Ennennäkemätön innostus juhlavuoteen kanavoitui satojen Syödään yhdessä-kumppaneiden yhteistyöhön. Me kaikki halusimme luoda maahanne uutta ja pysyvää yhdessä syömisen kulttuuria. Syödään yhdessä -kumppanit onnistuivat luomaan paitsi uudenlaista yhdessä syömisen myös yhteistyön kulttuuria, jossa ei ole enää kyse vain ruoasta vaan yhteisöllisyydestä. Teimme yhdessä Suomi100 –juhlavuodesta ruokavuoden, palkinnon jakanut ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäkikiteytti.

Seija Kurunmäki palkittiin monipuolisesta ja pitkäjänteisestä työstään suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi,sillä Agronomiliitto on valinnut hänet Vuoden vaikuttajaksi.

– Seija Kurunmäki on vaikuttanut vahvasti suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin näkyvyyteen, ruoan arvostukseen sekä alan myönteiseen kehitykseen. Hän ollut keskeinen yhteistyön ja uusien verkostojen rakentaja erityisesti julkisen ja yksityisen sektorin välillä, kiittää Agronomiliitto.

Toimiessaan ELO-säätiön toimitusjohtajana Kurunmäki on kehittänyt useita alaa hyödyttäneitä konsepteja, esimerkiksi kouluruoan ja villiruoan parissa. Näin hän on ollut mukana edistämässä suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin näkyvyyttä myös kansainvälisesti.

Kurunmäki on tehnyt pitkän uran kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa, ensin kouluttajana K-Instituutissa ja sen jälkeen markkinointi- ja johtotehtävissä Vaasan Leipomot Oy:ssä. 2000-luvun alussa Kurunmäki siirtyi viestintäalalle konsultiksi ja vuonna 2005 hän perusti Kuule Oy:n, joka keskittyi ravitsemus-, terveys – ja hyvinvointialan viestintään sekä ruoka-alan tulevaisuuden visiointiin. Kuule Oy jäi ”kuulolle” vuonna 2013, kun Kurunmäki siirtyi ELO-säätiön toimitusjohtajaksi.

Koulutukseltaan Seija Kurunmäki on maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja hän on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 1980. Hän on suorittanut myös HHJ-tutkinnon.

Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja on valittu vuodesta 1988 lähtien. Seija Kurunmäelle luovutetaan tunnustuksen lisäksi Agronomiliiton lahjoittama 1700 euron stipendi.