Suomi haluaa Bocuse d’Or -kisan - saadaanko Euroopan parhaat kokit ensimmäistä kertaa Suomeen?

Bocuse d´Or -kokkikilpailut järjestetään ruokatapahtumien yhteydessä. Tammikuussa Lyonissa järjestetty kisa pidettiin samaan aikaan Sirha-ammattilaismessujen kanssa, Suomeen haettava Euroopan osakilpailu toteutettaisiin Helsingin Messukeskuksessa Gastro 2020 -tapahtuman yhteydessä. Kuva: Kaapo Kamu
Bocuse d´Or -kokkikilpailut järjestetään ruokatapahtumien yhteydessä. Tammikuussa Lyonissa järjestetty kisa pidettiin samaan aikaan Sirha-ammattilaismessujen kanssa, Suomeen haettava Euroopan osakilpailu toteutettaisiin Helsingin Messukeskuksessa Gastro 2020 -tapahtuman yhteydessä. Kuva: Kaapo Kamu

HELI NIEMINEN

Jos maailman tunnetuin kokkikisa Bocuse d´Or saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen, kyseessä on noin viiden miljoonan euron budjetilla toteutettava tapahtuma, joka tuo valtavasti näkyvyyttä ja tuhansia kävijöitä.

Suomessa ei ole koskaan järjestetty suuren luokan kansainvälisiä kokkikilpailuita, mutta nyt Suomi on yksi neljästä maasta, joka on loppusuoralla hakemassa vuoden 2020 Bocuse d’Or Euroopan osakilpailun isännyyttä.

– Maailman arvostuimman kokkikilpailun saaminen Suomeen on hyvä mahdollisuus näyttää maailmalle, mitä Suomessa osataan ja esitellä Suomi ruokamaana, sanoo Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki, joka valittiin juuri vuoden vaikuttajaksi.

Kolmen vuoden kuluttua järjestettävässä kisassa tulee olemaan mukana 24 maan edustajat delegaatioineen. Lisäksi on laskettu, että tapahtuma kerää 1 500–2 000 kansainvälistä katsojaa sekä noin 300 kansainvälistä toimittajaa.

Edellistä, Unkarissa pidettyä kisaa seurasi netin kautta suorana lähetyksenä 35 000 katsojaa, ja vaikka kyseessä on Euroopan osakilpailu, sitä seurataan kovan tasonsa vuoksi ympäri maailmaa, erityisesti Aasiassa.

– Kyseessä olisi aivan valtava näkyvyys Suomelle ja suomalaiselle ruokakulttuurille. Ja vaikka kisan pitopaikka onkin Helsinki, siitä tulisi ehdottomasti koko Suomen yhteinen hanke, ja esimerkiksi alan opiskelijat eri puolilta maata olisivat ehdottomasti tapahtumassa mukana, suunnittelee hankkeen projektipäällikkö Liisa NiemiElo-säätiöstä.

Jos kisapaikkana on Suomi, kisassa käytettävät pääraaka-aineet ovat suomalaisia. Näin Suomi ja suomalainen ruoka nousisivat valokeilaan kaikkialla Euroopassa.

Muut Euroopan kisapaikaksi hakevat maat ovat Kroatia, Puola ja Viro.

Pikkurahalla Bocuse d´Or -kisaa ei järjestetä, vaan tapahtuman budjetti on noin viisi miljoonaa euroa.

Rahoitus on iso kysymys, ja hankkeessa on Elo-säätiön rahoitusasiantuntijoita, kuten Leena Saarinenja Ari Lahti.

– Nyt on meoossa neuvottelut, joilla varmistamme, että saamme hakemukseen tarvittavan julkisen tahon tuen, se merkitsee myös rahallisen vakuutta. Sekä Helsingin kaupunki, Maa- ja metsätalousministeriö sekä muut tahot näkevät tässä kisassa ison mahdollisuuden niin Suomelle kuin Helsingillekin. Messukeskus tietää, miten upeaa olisi tehdä Gastro Helsinki 2020 -messuista kansaniväliset, Kurunmäki sanoo.

Tällä hetkellä valmistellaan kuumeisesti hakemusta, joka pitää olla perillä Lyonissa 15. joulukuuta.

Liisa Niemi kertoo, että jo hakemuksen tekeminen on valtava urakka, sillä siinä pitää kertoa muun muassa kertoa kisapaikasta ja kisaan liittyvistä yksityiskohdista, hahmotella tapahtumaan liittyvä illallisgaala ohjelmineen sekä kertoa paljon taustatietoja aina Helsingin hotellikapasiteetista ja hotellihuoneiden hinnoista lähtien.

Lisäksi mukana on oltava kirje, jossa kerrotaan miten tärkeä asia kisat olisivat kansallisesti.

Ruotsi isännöi vastaavaa kisaa vuonna 2014ja hakemukseen liittyvissä asioissa on konsultoitu paljon Ruotsia.

– Ruotsalaiset sanoivat, että vaikka kisan järjestäminen oli valtava työ, se hyödytti merkittävästi elintarvikevientiä ja ruokamatkailua. Kisan vaikutukset näkyvät kuulemma edelleen, kertoo Niemi.

Päätös siitä, kuka vuoden 2020 kisat saa, julkistetaan 12.6.2018 Torinossa pidettävässä seuraavassa Bocuse d’Or Euroopan karsinnassa.

Suomen edustaja valitaan marraskuussa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987.

Suomi on sijoittunut viime vuosina usein kärjen tuntumaan. Suomen edellinen edustaja oli Eero Vottonen, joka sijoittui kuudenneksi Lyonissa pidetyssä loppukilpailussa tämän vuoden tammikuussa.

Suomen edustaja Torinossa pidettävään Euroopan karsintaan valitaan parin viikon päästä 7. marraskuuta pidettävässä, yleisölle avoimessa tapahtumassa Helsingissä Fiskars Campuksella.

Bocuse d'Or -edustajan karsinnassa vastakkain ovat Ismo SipeläinenFinnjävelistä, Tommi TuominenDemosta ja Benjamin FrostellJuuri Ravintoloista. Kaikki kilpailijat ovat helsinkiläisiä.

Kisa alkaa 7.11. kello 11 ja voittaja julkistetaan samana päivänä kello 18.30.

TS Ruoka seuraa kisaa paikan päällä.