Induktioliesi pilaa paistinpannun helposti - älä tee tätä virhettä!

HELI NIEMINEN

- Yleisin syy sille, että paistinpannu menee pilalle on induktioliesi. Kyse ei ole siitä, että induktioliesissä olisi jotain vikaa, tai siitä, että pannut eivät kestäisi niitä. Kyse on siitä, että niitä käytetään väärin, sanoo Heirolintoimitusjohtaja Rolf Moborg. Kaarinassa sijaitseva perheyritys Heirol Oy on yksi Suomen johtavista keittiön pienvälineiden valmistuttajista.

Moborg kuvailee, että tyypillinen virhe on laittaa pannu induktioliedelle, vääntää nupit kaakkoon ja poistua sitten jääkaapille etsiskelemään ruokaan tarvittavia raaka-aineita.

Kyseistä, kotioloissa varsin tyypillistä menetelmää on testattu Heirolin tehtaalla, ja Moborg kertoo, että jo 30 sekunnissa tyhjän pannun lämpötila saattaa olla kohonnut yli 400 asteeseen. Pannut eivät moista rääkkiä kestä.

- Neuvon aina ihmisiä, että ottakaa kaikki raaka-aineet valmiiksi hellan viereen. Laittakaa sitten öljy, voi tai niiden sekoitus kylmään pannuun ja vääntäkää vasta sitten levy kolmoselle tai neloselle. Sitä hellan kovinta tehoa ei mielestäni tarvitse käyttää kuin veden keittämiseen! Liian kuumalla levyllä pilaa sekä helposti sekä pannun että ruuan.

Käytön jälkeen paistinpannua ei pidä jättää lojumaan likaisena vaan se tulee tiskata sekä sisä- että ulkopinnoiltaan ja kuivata. Tiskikonetta Moborg ei paistinpannuille suosittele.

- Paras väline on tiskaamiseen pesusieni, sillä tiskiharja helposti vain liukuu rasvan päällä eikä irrota sitä. Sen sijaan pesusieni irrottaa lian hyvin pannusta. Tarvittaessa voi käyttää varovasti myös sienen karheampaa puolta.

Mistä sitten tietää, että paistinpannu on pilalla?

Varma merkki on muun muassa se, että pannun pinta on muuttunut harmaaksi tai ruoka tarttuu siihen kiinni. Moborg arvioi, että kotikäytössä paistinpannun ikä on pannun laadusta ja käytöstä riippuen 2-5 vuotta. Sen sijaan kasarityyppisen pannun, jossa tehdään etupäässä kastikkeita, ikä voi venyä reippaasti ylikin mainitun viiden vuoden.

Juttua muokattu 23.10 klo 20.08. Täsmennetty tiskaamiseen liittyvää kohtaa.