Baarimestari, bloggari ja food ambassador Tanja Raunio on vuoden positiivisin turkulainen - Naantalin aurinkoisin on Tiina Rinne-Kylänpää

Positiivisimmat: Tanja Raunio (vas.) ja Tiina Rinne-Kylänpää. Kuva: TS/Jori Liimatainen
Positiivisimmat: Tanja Raunio (vas.) ja Tiina Rinne-Kylänpää. Kuva: TS/Jori Liimatainen

RIITTA ALAKOSKI

– Räiskyvä. Herkkä. Lojaali. Luova. Ystävä. Hauska.

Näin kuvaili tuoretta positiivisinta turkulaista, Tanja Rauniota, hänen pöytäseurueensa tiistaisessa palkitsemistilaisuudessa.

– Mutta osaa se olla ärsyttäväkin, ystävä Mika Löfgrennaurahtaa pöydän päästä.

Rauniosta on todellakin moneksi. Ravintola Old Bankinbaarimestari myös opettaa ravitsemusalalla, toimii Turun ruoka- ja juomakulttuurilähettiläänä eli food ambassadorina ja toimii aktiivisesti järjestömaailmassa. Hän pitää Turun Sanomien TS Ruoka-sivustolla juomista, juomakulttuurista, ruuasta ja ravintoloista kertovaa Hörppyi ja herkkui -nimistä blogia.

Raunio kiitti puheessaan erityisesti työtovereitaan. He mahdollistavat hänen osallistumisensa monenlaisiin projekteihin, jotka antavat hänelle virtaa niin työhön kuin vapaa-aikaan.

Valitsijaraati perusteli Raunion valintaahänen innostuneella ja avoimella asenteellaan. Häntä luonnehdittiin avoimeksi ja joustavaksi persoonaksi, jolla on räväkkä huumorintaju ja helposti lähestyttävä olemus. Positiivisuuttaan hän itse pitää ensisijaisesti valintana.

– Se on valinta, miten suhtautuu asioihin. Kaunista näkee joka puolella, jos haluaa, Raunio kuvailee.

Usein öisin töissä oleva Raunio kertookin, miten ei varsinkaan kesällä töistä kotiin pyöräillessään malta olla pysähtymättä ottamaan kuvia jokirannasta ja sen upeista maisemista.

– Minun lasini ei ole koskaan tyhjä, vaan siellä on aina tilkka jäljellä, Raunio kuvailee asennettaan.

Raunio uskoo, että iso syy hänen asenteeseensa löytyy siitä, että hän kokee olevansa unelma-ammatissaan ja tekevänsä töitä inspiroivien ihmisten kanssa. Myös opettamisen ja food ambassadorin työn kautta hän on päässyt tutustumaan monenlaisiin ihmisiin eri maista ja kokemaan asioita, joihin ei muuten olisi välttämättä törmännyt.

 – Kerran olin lounaalla Turussa vierailleen kiinalaisen televisioyhtiön ohjelmassa, jota seuraa 900 miljoonaa katsojaa. Satuin mainitsemaan, että Kiinassa ei syödä perunaa. He kutsuivat kuvausten jälkeen minut hotelliinsa päivälliselle, jossa kiinalainen huippukokki valmisti kiinalaista perunaruokaa osoittaakseen luuloni vääräksi. Se oli niin tulista, että kotimatkalla teki mieli käydä ostamassa litra jäätelöä helpottamaan poltetta, Rainio nauraa.

Samassa tilaisuudessa palkittiin myös vuoden positiivisin naantalilainen. Valituksi tuli Naantalin kaupungin viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää. Hän näkee positiivisuuden ennen kaikkea kykynä uudistua ja mennä eteenpäin.

– Positiivisuus ei tarkoita sitä, että aina naureskeltaisiin ja oltaisiin hymy huulilla. Se on sellaista yleistä hyvyyttä, toisten huomioimista ja tilan antamista kaikille.

Rinne-Kylänpään mielestä onnellisuus on positiivisuuden tärkein kumppani ja tunneäly tärkeä osa molempia.

– Onnellisuus luo positiivisutta, mutta myös positiivisuus luo onnellisuutta. Vaikka kuinka harmittaisi tai olisi toisen kanssa mielipiteissään eri mieltä, voi itse päättää, miten sen tuo toisille ilmi.

Positiivinen Rinne-Kylänpää on ollut jo oikeastaan koko ikänsä. Jo 1990-luvulla hyväntuulen velkualaiseksi valittu Rinne-Kylänpää sai tällä kertaa tittelinsä lisämaininnaksi ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”.

 – Taisi olla valintakomitean lisäys, koska en ole töissä tällaista mainintaa kuullut, naurahtaa Rinne-Kylänpää kiitollisena ja toteaa pyrkivänsä rakentamaan ympärilleen hyvää virettä niin töissä kuin vapaa-ajalla.

– Yritän päästä aina rakentaviin ratkaisuihin ja omalta osaltani kehittää hyvää työilmapiiriä. Energiaansa ei kannata käyttää pahaan.

 

Positiivisuuden malliaRinne-Kylänpää on oppinut jo lapsuudenkodissaan.

– Vanhempani olivat sosiaalisia ja heillä oli paljon ystäviä. Isä oli kyllä nuuka, mutta todella positiivinen. Samoja piirteitä olen alkanut huomata myös itsessäni. Ennen matkustelin paljon kaukomaille, mutta yhä useammin arjen ilot löytyvät pienistä asioista ja ihan läheltäkin, Rinne-Kylänpää toteaa.

 Samanlaista suhteuttamista Rinne-Kylänpää toivoo näkevänsä  nyky-Suomessa enemmänkin.

– Tuntuu, että ihmiset kitisevät kovin pienistä asioista. Ensin voisi kuitenkin miettiä, onko minulla oikeasti asiat huonosti, Rinne-Kylänpää huomauttaa.

Vuoden positiivisimmat
Vuoden positiivisimmat