Kupittaalle rakentuu 500-paikkainen ruokaelämyskeskus - ehdota sille nimeä!

Medisiina on vielä suuri rakennustyömaa. Toistaiseksi nimeä vailla oleva ruokaelämyskeskus alkaa hiljalleen hahmottua rakennuksen sisääntulokerrokseen, esittelevät kehityspäällikkö Mari Norrdal ja projektitutkija Juhani Naskali. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska
Medisiina on vielä suuri rakennustyömaa. Toistaiseksi nimeä vailla oleva ruokaelämyskeskus alkaa hiljalleen hahmottua rakennuksen sisääntulokerrokseen, esittelevät kehityspäällikkö Mari Norrdal ja projektitutkija Juhani Naskali. Kuva: TS/Ari-Matti Ruuska

HELI NIEMINEN

Turun yliopisto on valmistellut jo parin vuoden ajan Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuista kokonaisuutta, ruokaelämyskeskusta, joka tulee sijoittumaan rakenteilla olevaan Medisiina D -uudisrakennukseen Kupittaan kampusalueelle.

Suunnitelmissa vilahtelevat älykkäät ruokaratkaisut, palvelurobotit, ja biometriset testilaitteet – uusi ruokakeskus nimittäin avaa mahdollisuudet monenlaiseen akateemiseen ja kaupalliseen tutkimukseen.

– Tämän myötä Turusta tulee ruoka-alan testilaboratorio Suomessa, iloitsee kehityspäällikkö Mari NorrdalTurun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Kokonaisuutta vetää Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, ja suunnittelussa ovat mukana Vaasan yliopisto ja VTT. Norrdal korostaa, että uusi hanke tukee ja vahvistaa sitä ruokatutkimusta, jota Turussa on tehty jo pitkään. Juuri tämän taustan vuoksi keskus saatiin nimenomaan Turkuun.

Syksyllä avautuvan keskuksen ydin on 500-paikkainen lounasravintola, jossa voi päivittäin ruokailla noin 1 500 henkilöä.  Sen lounasruuat tuottaa Sodexo.

Ravintolatilaan erotetaan noin 1400 neliön alue, joka toimii moniaistillisena ravintolasalina. Sen seinille heijastetaan liikkuvaa kuvaa, ja tilan valaistusta, äänimaailmaa ja tuoksuja voidaan säädellä. Tarjolla voi olla vaikkapa linnunlaulua, metsämaisemaa ja havun tuoksua. Samalla päästään tutkimaan sitä, miten ympäristö vaikuttaa siihen, miten ruoka koetaan.

– Tavoitteenamme on, että kuluttajat saavat miellyttävän kokemuksen – hyvää ruokaa viihtyisässä miljöössä.

Tutkimusta varten kootaan noin 700–800 hengen suuruinen, vapaaehtoisista koostuva yhteisö, jonka ruokavalintoja ja ruokailutottumuksia päästään seuraamaan.

– Merkittävin etu, jonka nyt saamme, on kaiken aitous.  Asioita voidaan nyt testata luonnollisessa ympäristössä, jossa ihmiset tekevät oikeita valintoja. Kyseessä ei ole laboratorio-olosuhteissa tehty koe, vaan todellinen elämä lounasvalintoineen, Norrdal kertoo.

Hän uskoo keskuksen kiinnostavan sekä akateemista tutkimusta että yritysmaailmaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Yrityksillä on muun muassa mahdollisuus testata tuotteitaan ennen niiden lanseeraamista.

– Elämyskeskuksessa tullaan käyttämään paljon uutta, vasta kehitysasteella olevaa teknologiaa,kertoo projektitutkija Juhani NaskaliTurun kauppakorkeakoulusta. Hän vetää projektin teknologiapuolta.

Ravintolasalista löytyy esimerkiksi älykäs ruokalinjasto, jonka kautta kuluttaja voi saada tietoa muun muassa annosten energiamääristä ja vaikkapa rasvojen ja hiilihydraattien määrästä. Jatkotutkimuksissa voidaan seurata sitä, miten ruokavalinnat vaikuttavat terveyteen, vaikkapa sykkeeseen ja veriarvoihin. Myös jätepiste on varustettu teknologialla, ja se pystyy kertomaan jopa asiakaskohtaisen hävikin.

Ruokaelämyskeskuksen päärahoittaja on Turun yliopisto ja Norrdal luonnehtii, että kyseessä on merkittävä satsaus alan tutkimukseen.

Kesällä 2018 valmistuva Medisiina D tulee Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun ammattikorkeakoulun yhteiskäyttöön. Rakennuksen omistaja on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Mikä uudelle ruokaelämyskeskukselle sopisi nimeksi? Turun yliopisto toivoo nimiehdotuksia - kirjoita omasi tämän jutun kommenttikenttään!