Ruoka

Emeliina Papinniemi WorldSkills-kilpailuissa: metrinen suklaaveistos ja tukku muita tehtäviä

Kaksi erilaista kakkua, valtava suklaaveistos, marsipaanihahmoja ja suklaapatukoita. Ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa pitää kahden päivän aikana toteuttaa melkein mahdottomalta tuntuva määrä tehtäviä .

Kotileipuri voi  pyöräyttää viikonloppuna omenapiirakan ja olla sitten tyytyväinen itseensä. Urakka, josta Emeliina Papinniemenpitää tänä viikonloppuna suoriutua on kuitenkin jokseenkin toisesta maailmasta.

Turkulaisessa MBakery-leipomossa oppisopimuksella työskentelevä Papinniemi on harjoitellut parhaillaan käynnissä olevia WorldSkills-kilpailuja varten täysipäiväisesti heinäkuun puolivälistä asti.

Papinniemi kilpailee Abu Dhabissa järjestettävissä alle 23-vuotiaiden ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa kondiittorilajissa yhdessä 26 muun kilpailijan kanssa.

Kilpailutehtävinä on valmistaa 75–100 cm korkea suklaataitotyö, suklaapatukoita, marsipaanihahmoja sekä kaksi kakkua ja toiselle niistä sokerista tehty jalusta. Lisäksi on kaksi yllätystehtävää. Kaikki pitää tehdä alusta alkaen itse.

Moni asia kisoissa mietityttää tiistaina kisamatkalle lähtenyttä Papinniemeä: ratkaistaanko kisa taidolla vai käydäänkö kulisseissa tuomaripeliä, onko osa kilpailijoista todellakin treenannut kisaa varten jo vuosia? Onko kisakeittiössä apuna assistentti vai pitääkö tiskaushommatkin tehdä itse? Entä millaisia ovat yllätystehtävät, ja miten ne saa ajoitettua muihin tehtäviin - aikataulu kun on todella tiukka.

Joku toinen voisi olla stressistä mykkyrällä, mutta ei Papinniemi. Hän sanoo, että fiilis on iloinen ja hyvä.

– Kisassa on paljon asioita joihin en voi itse vaikuttaa, mutta turha niitä on murehtia. Teen parhaani, ja joka tapauksessa  tämä harjoitteluaika on ollut mahtavaa. Olen oppinut todella paljon, ja sitä ei kukaan voi ottaa minulta pois. Mitä kisasta sitten tuleekin, se on pelkkää plussaa!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kilpaileminen on Papinniemelle jo tuttua: vuonna 2015 hän voitti Turussa pidetyissä Taitaja-kilpailussa kondiittorilajin, ja hänet valittiin myös Taitajien Taitajaksi eli koko kisojen parhaaksi. Viime vuonna hän oli mukana Suomen kokkimaajoukkueessa, joka voitti hopeaa.

Ehkä vähän yllättäen Papinniemi sanoo, ettei ole luonteeltaan kilpailija,eikä edes nauti kilpailemisesta.

–  Kisassa parasta on sitä varten treenaaminen! Eihän normaalissa työelämässä pysty keskittymään siihen, että hioisi näin pitkään samoja asioita. Olen nauttinut siitä, että olen oppinut niin paljon.

Papinniemi on harjoitellut kesän pääosin Lappeenrannassa, lisäksi hän kävi Qatarissa valmennusmatkalla.

Kisan jälkeen Papinniemi päättää opintonsa ja kondiittoriksi. Vaikka oppisopimus päättyy, työt Turussa MBakeryn palveluksessa jatkuvat.

WorldSkills-kilpailut käydään Abu Dhabissa 14.-19.10.

Suomi lähes aina mitaleilla

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee lokakuussa Abu Dhabissa eri ammattialojen MM-mitaleista WorldSkills -kisoissa. Kyseessä on massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50 eri lajissa.

Suomi osallistuu 24 lajiin, mukana on auto- ja kuljetusalan, tieto- ja viestintätekniikan, luovien alojen ja muodin, palvelualojen, rakentamisen ja teollisuuden osaajia. Skills Finland ry lähettää joukkueen kilpailuun yhteistyökumppanien kanssa.

Suomen joukkueessa on mukana Turun alueelta Emeliina Papinniemen lisäksi myös Werner Sillanpää, sähköasennus ja Nestori Räisänen, putkiasennus.

Suomi on kilpaillut joka toinen vuosi järjestettävässä WorldSkillsissä vuodesta 1989 lähtien ja tuonut ensimmäistä kilpailua lukuun ottamatta jokaisesta kisasta kotiin mitalin tai useampia.

Luitko jo nämä?